Viss par un ap mobilajiem - Sony Ericsson K750/W800 apskats [entries|archive|friends|userinfo]
Viss par un ap mobilajiem

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Sony Ericsson K750/W800 apskats [Sep. 3rd, 2005|07:33 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

mobile

[kugis]
Sony Ericsson K750 ir pārdošanā jau vairāk nekā trīs mēnešus un tikko sākās arī tā modifikācijas W800 tirgošana Latvijā. Abi šie modeļi ir ļoti interesanti un funkcijām pārbagāti aparāti, kuriem tiek veltīta neviltota uzmanība, tāpēc piedāvāju nelielu apskatu par abiem modeļiem.

Koncepcija
Sony Ericsson ir vienmēr centušies veidot modeļus tā, lai tie vienmēr būtu konkurētspējīgi savās klasēs. Atgādināšu par T610, kurš ir ilgdzīvotājs biznesa klasē un parādoties tirgū, tas pārsteidza ar lielisko un parocīgo dizainu, kā arī nepārspējamo tobrīd funkcionalitāti (kvalitatīvs 65 536 krāsu ekrāns, plaša atmiņa, Bluetooth). Tāpat uzmanības vērts ir P900/P910, kas neskatoties uz savu vecumu (~ 2 gadiem) arvien paliek par vienu no labākajiem viedtelefoniem.
Attiecīgi K750 bija jābūt atkal galvu tiesu pārākam pār konkurentiem - un tik tiešām telefona iespējas ir pārsteidzošas.
Savukārt W800 ir modificēts K750, kurš tiek pozicionēts citādāk (orientēts uz jauniešiem un aktīvā dzīves stila piekopējiem) un tāpēc veiktas izmaiņas dizainā, programmatūrā un komplektācijā.

Dizains un ergonomika
K750
Sony Ericsson K750 pieejams divās krāsu variācijās - melns un gaiši pelēks. Latvijas un citu valsts tirgos dominē melnās krāsas variants, kas simbolizē nopietnību un eleganci. Korpusa priekšējā daļa sadalīta divās simetriski vienādās daļā - augšējā izvietots ekrāns, apakšējā taisnstūra formas taustiņi. Zem ekrāna redzami trīs taustiņi - kreisā poga visbiežāk tiek izmantota apstiprinājumiem, vidējā - ātrās piekļuves taustiņš dažādām funkcijām, savukārt labējā poga parasti aktivizē papildus iespēju izvēlni.
Ciparu taustiņus un ekrānus „atdala” kursorsvira ar divām pogām malās - back un tīrīšanas taustiņi. Savukārt ciparu pogas ir identiski ar izņēmumu taustiņu „2”, kuram augšējās ir ieapaļa augšējā daļa.
Pagriežot telefonu uz mugurpusi ir saredzams metāliskas krāsas vāciņš un zibspuldzes diodes. Vizuāli tas atgādina digitālo fotoaparātu un skaidrs, ka Sony Ericsson tieši to arī bija plānojis panākt. Atbīdot vāciņu telefonā aktivizējās digitālās kameras opcijas - ļoti ērts risinājums. Savukārt telefona sānos izvietota filmēšanas poga, kas padara kameras lietošanu vēl parocīgāku un sajūta, ka runa ir par digitālo kameru nepamet. Tāpat telefona sānos izvietots skaļuma regulēšanas taustiņš, kas kameras lietošanas laikā pārtop par zoom taustiņu. Vēl atsevišķa poga sānos paredzēta dziesmu atskaņošanas un pauzēšanai. Sānos izvietotais atmiņas kartes slots ir aizsargāts ar pamatīgu gumijas vāciņu, kuru netīšām nav iespējams dabūt vaļā.
Vēl viena svarīgs ergonomikas elements - lādētāja un austiņu slots atšķiras no visiem iepriekšējiem. Tas ir jauns, jo līdzšinējie nespēja nodrošināt normālu datu pārraides ātrumu. Attiecīgi savietojamības ar agrākiem SE un Ericsson lādētājiem nav.
Telefona svars (99 grami) un izmēri, neskatoties uz funkcionālo bagātību (zem jebkuras nozīmīgas funkcijas apakšā ir mikroshēma), ir ļoti parocīgi. To droši var nēsāt krekla kabatā un tas ir labs rādītājs. Kā rāda novērojumi arī daiļākā dzimuma pārstāvēm šis telefons nešķiet par raupju un tiek atzīts par labu esam.






W800
Svars un izmērs šim modelim ir identisks K750. Tomēr atšķiras korpusa krāsojums - šeit dominē baltā un oranžā krāsa, tādējādi norādot uz savu auditoriju - jauniešiem. Plaši dizainā tiek izmantots jaunais Sony Walkman logotips, kas, protams, rada asociāciju ar mūzikas atskaņošanu. Savukārt telefona mugurā galveno lomu spēlē apaļš metāliskas krāsas riņķis, kurā atrodas objektīvs.
Ciparu taustiņi šim modelim ir citādāks formas - šaurāki. Neskatoties uz to, lietošana arvien ir parocīga un augstā līmenī. Ir viena būtiska atšķirības taustiņu pielietojumā - zem ekrāna izvietotais vidējais taustiņš (ar mazu Walkman logotipu) W800 gadījumā slēpj zem sevis nevis ātrās piekļuves izvēlni, bet gan mp3 atskaņotāja izvēlni.
Rezumējot par W800 dizainu - tas tik tiešām piesaista uzmanību, iet pie sirds jauniešiem, Walkman logotips paaugstina telefona pievienoto vērtību (iespējams augstāks uzcenojums, jo Sony Walkman brends ir ļoti vērtīgs), savukārt ergonomika palikusi augstā līmenī.





Funkcionalitāte
Šeit runāsim par abiem aparātiem vienlaikus, jo šajā ziņā atšķirības ir ļoti minimālas. Tāpat neiešu cauri visām funkcijām, bet gan apstāšos pie būtiskākajām.
Telefona grāmatiņa kā jau ierasts Sony Ericsson telefoniem pieejama gan izmantojot izvēlni, gan nospiežot kursorsviru uz leju. Diemžēl telefons nepiedāvā iespēju uzreiz piekļūt SIM ierakstiem - tāpēc to jāiekopē aparāta atmiņā. Katram no adresātiem ir iespējams norādīt vairākus kontaktus - sākot ar mobilā telefona numuru un beidzot ar mājaslapas adresi. Protams, var piesaistīt attiecīga cilvēka fotogrāfiju adresātam - ļoti ērta funkcija, kas sastopama daudzos telefonos. Telefona atmiņa ļauj uzglabāt līdz 500 kontaktiem - interesanti, ka daži biznesa aprindu pārstāvji norādīja, ka šāds apjoms ir par maz.
Runājot par atmiņu - telefonā ir iebūvēti 34 MB, kas tiek sadalīti starp aplikācijām, fotogrāfijām, attēliem un citiem datiem. Ir arī atmiņas kartes slots un tiek atbalstīts darbs ar MemoryStick Duo Pro. Komplektā arī 64 MB kartes un maksimālais kartes apjoms, kas pieejams pašlaik tirgū ir 2 GB. Sakarā ar atmiņas karti ir būtiska nianse - K750 atbalsta hot-swap t.i. nav nepieciešams izslēgt telefonu, lai izņemtu vai ieliktu karti kā tas ir novērojams praktiski visos Nokia modeļos. Starp citu, komplektā ir arī kartes adapteris, kas ļauj to izmantot arī kā parasto MemoryStick.
Runājot par komplektāciju ir jāpiemin arī citi aksesuāri - abiem modeļiem ir gan lādētājs, gan USB kabelis, gan austiņas. Taču atšķirība ir austiņu ražotājos - ja K750i gadījumā tās ir vienkārši kvalitatīvas Sony Ericsson austiņas, kurām ir arī mikrofons, tad W800 piedāvā Sony izstrādātas austiņas, kurām ir savdabīga forma, taču ārkārtīgi ērtas (netiek noberzta auss kanāla iekša) un ļoti kvalitatīvas. Protams, šīm austiņām arī ir mikrofons - attiecīgi to var saukt arī par handsfree garnitūru.
Abiem aparātiem ir mūzikas atsakņošanas iespējas - tiek atbalstīti divi formāti mp3 un Atrac3 (Sony formāts). Jebkuru no mūzikas failiem iespējams uzstādīt kā zvana melodiju. Lai klausītos mūziku var izmantot gan austiņas, gan iebūvēto skaļruni. Šeit jāpiezīmē, kas W800i skaļrunis šķiet subjektīvi labāks. Ir iespēja sevi izklaidēt ar FM stereo radio funkciju - šī funkcija pieejama izmantojot tikai austiņi, kuru vads kalpo kā uztvērēja antena. Abi telefoni piedāvā RDS un 25 staciju atcerēšanos.
Pieminēšanas vērta ir arī izvēlne, kas strādā pārsteidzoši ātri neskatoties uz bagātīgo grafisko noformējumu. Tāpat ļoti ērta ir iespēja minimizēt daudzas funkcijas - piemēram, klausāmies radio un paralēli varam lietot arī digitālo kameru. Jāpiezīmē, ka izvēļņu noformējums abiem telefoniem atšķiras - tas galvenokārt saistīts ar dažādo mērķauditoriju un Walkman logotipa izmantošanu kā mūzikas atskaņotāja simbolu.
W800 iespējams izmantot arī kā tikai mp3 atskaņotāju - ieslēdzot telefonu var izvēlēties darbības režīmu - telefons vai tikai atskaņotājs. Izvēloties otro variantu SIM karte nav vajadzīga. Attiecīgi lidmašīnā pleijeris arvien ir lietojams.
Nobeigumā jāmin 262 krāsu ekrāns, kuram nav nekādas problēmas ar kvalitāti. Ir nācies dzirdēt, ka informācija ne vienmēr ir saredzama tiešajā gaismā. Šeit ir pretarguments - reti kuram telefonam informācija tiešā saules gaismā ir redzama, bet K750/W800 ekrānam ir pārklājums, kas nodrošina vislielāko redzamību, kuru iespējams nodrošināt šobrīd.

Mūzikas atskaņotājs
Kā jau vairākas reizes minēju abi aparāti piedāvā mūzikas atskaņošanu. Šī funkcija abiem aparātiem atšķiras programmatūras līmenī - K750i mūzikas pleijeris ir viena no funkcijā, W800 - tā ir viena no galvenajām funkcijām. K750 gadījumā pleijera izvēlnē mūzika pieejama vienā sarakstā (gan no telefona atmiņas, gan kartes), bet W800 piedāvā sadalījumu pēc izpildītājiem, dziesmu nosaukuma un albumu. Tāpat mūzikas pleijerī iespējams skatīties uzfilmētos vai ielādētos video. Abos aparātos atrodas piecu frekvenču ekvalaizers ar vairākiem uzstādījumiem (Normal, Bass, MegaBass utt.). Iespējams veikt izmaiņas ekvalaizera regulējumos.
Protams, W800 pleijera lietošanas ērtums ir pārdomāts kārtīgāk un sīkāk - tas būtībā atgādina Apple iPod saskarni un tāpēc šaubīties nevajadzētu - nevienā telefonā mūzikas atskaņošanas nav bijusi vēl nekad tik ērta.




Digitālā kamera
Jāatgādina, ka arvien Sony Ericsson K750/W800 ir vienīgie telefoni Latvijā un daudzviet arī Eiropā, kuri piedāvā kameru ar divu megapikseļu matricu. Ir pieejami 1,3 megapikseļi (Nokia 6230i, Samsung D500, Siemens S65). Šeit vietā būtu liriska atkāpe - subjektīvā attieksme pret digitālajām kamerām mobilajos telefonā ir bijusi skepses pārpilna. Līdz šim neviens ražotājs nav spējis piedāvāt pienācīgas kvalitātes fotogrāfijas - objekti bieži vien izplūduši, asuma nekāda, savukārt krāsu palete ārkārtīgi vāja. Īsāk sakot - par fotogrāfijām tās nosaukt bija ļoti grūti. Labākajā gadījumā ekspresionisma paraugi.
Tomēr K750 piedāvā kvalitāte vairums gadījumos ir pārsteidzoši augsta, kaut arī nereti atpaliek no parastajiem digitālajiem fotoaparātiem. Krāsu košums ir ļoti labā līmenī, toņi tiek iemūžināti diezgan korekti. Savukārt pateicoties iebūvētajam autofokusam - attēli skaidri un asi.. Trokšņu līmenis ir normāls dienas apgaismojumā, savukārt tumšā apgaismojumā parādās pirmās matricas problēmas - bieži redz pārāk daudz trokšņu. Daļēji glābj situāciju iebūvētā zibspuldze (un nevis apgaismojums kā citos telefonos!), tomēr tumsas režīms ir problemātisks. Pieejama arī makro uzņemšana, kas strādā visnotaļ korekti. Īpaši vēlos izcelt panorāmas režīmu - no trim attēliem tiek izveidots viens kopējs ar daudz platāku bildēšanas leņķi. Šo funkciju lietot ir ārkārtīgi ērti un tas realizēts vienkārši un saprotami.
Starp citu, kameras izvēlne ir identiska Sony digitālajām kamerām.
Un vēl - fotografēšanas laikā telefonu ir jāpagriež par 90 grādiem, kas ir ērti un rada tiešas asociācijas ar parasto digitālo kameru.
Attēla maksimālais izmērs ir 1632 x 1225 punkti un izmantojot augstāko kvalitāti, faila izmērs nepārsniedz 600 kilobaitus.
Iespējams ierakstīt arī video fragmentus - to garums var būt gan nebeidzams atkarībā no atmiņas apjoma, vai arī limitēts - 10 sekundes. Tiek izmantots 3GP formāts un attēla izmēri 176х144, 128х96 punkti. Formātu 3GP datorā var atskaņot Apple QuickTime pleijeris.

Šeit atrodas K750/W800 attēlu galerija

Baterijas darbības laiks
Patīkami pārsteidza arī telefona baterijas darbības laiks - neskatoties uz daudzajām funkcijām, kurām ļoti patīk enerģija (kamera, atskaņotājs, bluetooth) abi modeļa caurmērā strādā 4 dienas. Šo 4 dienu laikā iespējams gan klausīties mūziku dažas stundas (gan mp3, gan radio), veikt zvanus 10-15 minūšu garumā ikdienas un izmantot citas aparāta funkcijas - bildēšanu, SMS rakstīšana utml.
Telefonos tiek izmantota identiska baterija - 900 mAh litija polimēru.
Starp citu, vēl viena būtiska nianse ar kuriem apveltīti abi telefoni - pieslēdzot tos pie datora izmantojot USB datu kabeli, automātiski uzsākas baterijas uzlāde. Protams, tas nav tik ātri kā no parastā elektrības rozetes (tukšu akumulatoru var uzlādēt nepilnas pusotras stundas laikā), taču arvien parocīgi.

Secinājumi
Abi šie aparāti ir ļoti interesanti un var droši teikt, ka ir platu soli priekšā saviem konkurentiem. Pašlaik Sony Ericsson K750 Latvijā ir nopērkams pat par 265 latiem - interneta veikalos, kuri parast nepiedāvā pilnvērtīgu garantiju un par 290 latiem veikalos ar oficiālo garantiju. Savukārt W800 parādījies plauktos tikai tagad un maksā ap 330 latiem. Protams, abiem šiem aparātiem cenas kritīsies, taču ne strauji, jo konkurenti tiem vēl nav parādījušies, funkcionāli ir ļoti bagātīgi (lai neteikti visfunkcionālākie), kā arī pieprasījums pēc tiem ir ļoti augsts. Iespējams, ka uz Ziemassvētkiem K750 cena veikalos noslīdēs līdz 240 - 250 latiem un tad aparāts šķitīs vēl simpātiskāks jauniem pircējiem. Savukārt W800 cena gada beigās būs ap 280-285 latiem.
linkpost comment

Comments:
From:[info]tidliibums
Date:September 3rd, 2005 - 08:48 pm
(Link)
Telefona atmiņa ļauj uzglabāt līdz 510 kontaktiem.


Vai tiešām tā ir? Vismaz T630/K700 manuprāt varēja būt tikai max 510 nummuri, nevis kontakti - ja katram kontaktam ieraksta darba/mājas/mobilo, tad jau pie 170 ir cauri. Ja katram raksta tikai 1 numuru, tad (protams) sanāk visi 510 kontakti.

Un man tas tomēr liekas maz, jo adresugrāmatu gribas lietot sinhronizācijas režīmā ar desktop-u.

Negribi iztaisīt attiecīgu eksperimentu? ;)
[User Picture]
From:[info]kugis
Date:September 3rd, 2005 - 08:54 pm
(Link)
Nope. Tikko pārbaudīju - mainās numuru skaits, taču kontaktu kapacitāte nē - vismaz memory status tā saka.
From:[info]tidliibums
Date:September 3rd, 2005 - 08:59 pm
(Link)
Un tiešām vari arī ierakstīt 510 kontaktus, katrā pa vairākiem numuriem?

Es tieši šī iemesla dēļ savulaik nepaņēmu K700, bet gan S65.
[User Picture]
From:[info]kugis
Date:September 3rd, 2005 - 09:27 pm
(Link)
Tikko pielaboju - nevis 510, bet 500.
Kopējais ierakstu skaits nevar pārsniekt 2000 (4 ieraksti katram no 500 kontaktiem).
[User Picture]
From:[info]elmucis
Date:September 4th, 2005 - 06:38 pm
(Link)
tikko tiku pie šāda k750i
nu neko - jau pirmajā vakarā sapratu - ir ok.
ja to saka cilvēks, kas principiāli par telefoniem uzskatīja tikai nokia, tad ir vērts ieklausīties.
[User Picture]
From:[info]kugis
Date:September 5th, 2005 - 08:47 am
(Link)
Nu forši! Prieks, ka cilvēki spēj skatīt telefonu ne tikai pēc brendiem, bet arī pēc būtības:) Ja kādi jautājumi - dod tik vaļā:)
From:(Anonymous)
Date:September 4th, 2005 - 09:53 pm
(Link)
vellz, nu dikti gribu-gribu. pagaidām, gan vēl nāksies iztikt ar T630, bet gan jau līdz z-svētkiem varēšu dabūt :)
From:(Anonymous)
Date:September 5th, 2005 - 07:50 pm
(Link)
kuģis: klau, a W800 tas fočika objektīvs ir aizbīdams kā K750? man t630 tur pills ar putekļiem
[User Picture]
From:[info]kugis
Date:September 6th, 2005 - 10:07 am
(Link)
ir atbīdāms.