Viss par un ap mobilajiem - Siemens Mobile - R.I.P. [entries|archive|friends|userinfo]
Viss par un ap mobilajiem

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Siemens Mobile - R.I.P. [Jun. 10th, 2005|01:49 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

mobile

[kugis]
[music |1995 - 92 - Fettes Brot - Nordisch by nature]

Tas par ko baumoja jau ļoti sen - vismaz 2 gadus - ir noticis. Kompānija Siemens daļēji atsakās no mobilo telefonu biznesa. Par iemeslu tam kalpo vairāki faktori – kompānija, kuras pamata bizness ir dažādi industriālie risinājumi (sākot ar vilcieniem un beidzot ar elektrostacijām) nes milzu zaudējumus tieši dēļ mobilās apakšnodaļas jau vairākus gadus no vietas.
Lai arī šķiet, ka Siemens ir vispārzināms brends (īpašiem estētiem – zīmols) mobilajā jomā un telefonus pērk uz nebēdu, patiesība ir nedaudz citādāka – šiem pašiem telefoniem ir izteiktas programmatūras problēmas, kas atsit vēlmi otro reizi pirkt Siemens modeli. Tāpat Siemens cieš no tā, ka jaunākie tehniskie sasniegumi tiek ieviesti telefonos ļoti lēni (piemēram, Bluetooth Siemens telefonos bija jāgaida ilgi un dikti), bet modeļu gammā ir izteikta augstas kvalitātes aparātu trūkums – piemēram pēdējais biznesa aparāts S65 ir jau gadu vecs un pagāja daudzi mēneši līdz tas tika piedabūts pie dzīvības normālā veidā (runa ir par programmatūras problēmām).

Attiecīgi Siemens spēj pārdot savus aparātus galvenokārt dotētos pasākumos, kas nāk par labu tirgus iekarošanai, bet peļņas ziņā ir apšaubāms. Tāpēc arī mēs uz ielas varam redzēt vairums gadījumos Siemens A60, A65, C65 un retāk CX65. Pārējiem modeļiem masveida pieprasījums netiek novērots. Tāpēc arī mobilos telefonu bizness Siemens, neskatoties uz brenda vērtību, nav peļņu nesošs un pastāvīgi tika meklēti risinājumi, kas nu beidzot ir atrasts. Siemens savu mobilo biznesu pārdod tādai ne visiem pazīstamai kompānija Benq.

Benq (bijušais Acer) ir vēl viens klasisks Āzijas ražotājs, kas taisa visu pēc kārtas no elektronikas un IT produktiem – sākot ar digitālām kamerām un beidzot ar klēpjdatoriem. Par izstrādājumu kvalitāti spriest ir grūti – esmu dzirdējis pāris pleijerus un lietojis digitālo kameru – diemžēl, nekā satriecoša viņos nav. Labākajā gadījumā runa ir par viduvējību gan funkcionalitātē, gan kvalitātē.
Kopš neseniem laikiem Benq nodarbojas arī ar mobilo telefonu izstrādi – ir vairāki modeļi, taču tie bieži vien ir paredzēti Āzijas tirgum. Interesanti, ka Benq ražo telefonus arī citiem mobilo telefonu brendiem – piemēram, Nokia. Taču šeit ir runa tikai par rūpnieciskas jaudas noslogotību – plika ražošana un nekas vairāk.

Par uzņēmuma , kas starp citu saukšoties pēcāk Benq Siemens, nākotni spriest ir ļoti grūti. Vilkt paralēles ar Sony un Ericsson 2001.gada apvienošanos Sony Ericsson kompānijā, ir nekorekti – Benq pilnīgi noteikti nav tas pats, kas Sony elektronikas, izklaides un mediju biznesā. Savukārt Siemens nav tas pats, kas Ericsson telekomunikāciju jomā. Benq un Siemens attiecīgajās nozarēs ir vairākas kārtas zemākas kompānijas ar kautrīgāku tehnisko un pieredzes bāzi. Tāpēc Benq Siemens diez vai izdosies iekarot kaut ne cik vērā ņemamu tirgus daļu globālajā tirgū. Runājot par Latviju un saskatāmo nākotni, var prognozēt, ka situācija kardināli nemainīsies – arvien būs nopērkami vismaz gadu Siemens telefoni un arī pārstāvniecība visdrīzāk turpinās darbu, taču jautājums „Cik ilgi?” būs ārkārtīgi aktuāls. Šī diemžēl nav patīkamākā situācija ražīgam darbam...
linkpost comment

Comments:
From:(Anonymous)
Date:June 10th, 2005 - 06:18 pm
(Link)
Tā īsti negribas piekrist, ka Siemens komunikāciju jomā spēlē vienu līgu zemāk nekā Ericsson. Jo īpaši, ja ņemam vērā arī "vadu" telefoniju.

Bet nevar nepiekrist tam, ka mobilo telefonu nodalījums Siemens-ā pārāk lēni reaģē(ja) uz tirgus izmaiņām. Godīgi sakot, žēl ...