Ar gaišu skatu uz LV politiku
kabinets
.. ::..:::.

Citāts
Tēvzemietis Imants Kalniņš sacīja, ka viņa balsojumu noteicis veselais saprāts, bet Jānis Straume uzticējies I.Kalniņa saprātam.


Diena, 25.11.2005.

February 2010
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28

Skaitītājs
hackers counter system

Streikosim?

Diena, 02.09.2005.

J.Liepnieks, premjera biroja vadītājs: "Viņi [LBAS] mēģina rādīt, ka viņi aktīvi cīnās — mēģina attaisnot savas algas."

P.Krīgers, LBAS priekšsēdis: "Mēs neesam tik naivi, lai ticētu, ka man rītā zvanīs premjers un teiks — nāc, mīļais, man atradies viens lieks čemodāns ar naudu!"

Diena raksta
Valdība uzskata, ka ar algām jau nākusi pretī
Zane Zālīte

Algas plāno celt vairākās nozarēs LBAS netic valdības solījumiem

Nekad agrāk tik daudz līdzekļu nav paredzēts algu paaugstināšanai dažādās nozarēs strādājošajiem kā nākamā gada valsts budžeta projektā — tāda ir valdības atbilde uz Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) plāniem oktobrī rīkot masveida protestus pret zemo dzīves līmeni. LBAS vēlas panākt darba samaksas palielināšanu un nodokļu samazināšanu, lai mazinātos plaisa starp sabiedrības trūcīgāko un pārtikušo daļu. Valdības pārstāvji iebilst — aktīvākās arodorganizācijas ir uzklausītas ne vienu reizi vien un tām arī piedāvāti ienākumu pieauguma grafiki, lai gan arī algu celšana var veicināt inflācijas pieaugumu.

"Grafiks ir skolotājiem un mediķiem, grafiks ir kultūras darbiniekiem, un tāds grafiks būs arī policistiem," uzskaita premjera Aigara Kalvīša (TP) biroja vadītājs Jurģis Liepnieks. "Viņi [LBAS] mēģina rādīt, ka viņi aktīvi cīnās — mēģina attaisnot savas algas." Valdības vadītājs gan nenoraidīšot iespēju tikties ar LBAS pārstāvjiem, taču arodbiedrību savienības priekšsēdis Pēteris Krīgers par to bija skeptisks: "Mēs neesam tik naivi, lai ticētu, ka man rītā zvanīs premjers un teiks — nāc, mīļais, man atradies viens lieks čemodāns ar naudu!" Viņaprāt, līdz šim nepārdomāta bijusi visa valdības politika, ieplānojot nejēdzīgus izdevumus (nekontrolētas ierēdņu algas, nenormāli dārgas būves, nevajadzīgu mīnu meklēšanas kuģi), kamēr minimālā alga (Ls 80, nākamgad — Ls 90) nesasniedz pat iztikas minimuma līmeni (ap Ls 100).

"Ja palielinās algas, cilvēkiem pieaugs ienākumi un viņu dzīves līmenis augs," piekrita Banku augstskolas asociētā profesore Margarita Dunska. Tomēr no otras puses — vispārēja ienākumu celšanās veicinās inflācijas pieaugumu. "Mehāniski uzlabot dzīves līmeni nav iespējams," norādīja makroekonomikas speciāliste, uzsverot, ka atslēgas problēmas Latvijā ir zemā uzņēmējdarbības intensitāte, kā arī "niķis nemaksāt nodokļus". J.Liepnieks bilda, ka inflācijas apturēšanai esot iespējams arī tāds scenārijs kā algu iesaldēšana. "Nez, vai tas ir tas, ko piketētāji grib," sacīja premjera biroja vadītājs.

Jau rakstīts, ka protesta pasākumā oktobra sākumā pret augošo nabadzību LBAS rēķinās ne tikai ar dalīborganizāciju biedru atbalstu, bet arī ārpus arodbiedrībām esošu cilvēku klātbūtni. Gatavību piedalīties jau paudusi Latvijas Policistu biedrība, vēsta BNS. Arī Latvijas Pensionāru federācija (LPF) pievienošoties šīm aktivitātēm, jo "nabadzība aug augumā, sabiedrība polarizējas", Dienai teica LPF pārstāve Aina Verze. LBAS, kas apvieno ap 170 000 cilvēku, cer arī uz citu sabiedrisko organizāciju dalību. Komentējot iebildi, ka protestos gatava piedalīties arī, piemēram, mediķu arodbiedrība, ar kuru šādas sarunas ir bijušas, kultūras darbinieki, kuriem piedāvāts ienākumu pieauguma grafiks, P.Krīgers iebilda, ka arodorganizāciju vidū pastāvot solidaritātes princips. "Mediķi jau nav atrauti no kopējiem procesiem — viņi ir ieinteresēti, lai arī pacientam būtu nauda, ko samaksāt par viņu pakalpojumu!" — tā P.Krīgers.

***

Kas uztur LBAS
LBAS ienākumi: 3% no katras dalīborganizācijas ienākumiem
Dalīborganizāciju ienākumi: ~1% no katra biedra ienākumiem

Jau paredzēts maksāt vairāk
Kultūras darbiniekiem — pakāpenisks paaugstinājums vidēji līdz Ls 600 2010.gadā
Mediķiem — pakāpenisks paaugstinājums līdz Ls 530 ārstiem, Ls 318 vidējam ārstniecības personālam, Ls 212 — jaunākajam personālam 2010.gadā
Skolotājiem — pakāpenisks paaugstinājums līdz Ls 464 2010.gadā
Policistiem — algas pielikums Ls 50 2006.gadā, turpmāko trīs gadu laikā — Ls 180 pielikums*
*Saskaņā ar IeM piedāvāto stratēģiju

Publicēšanas datums: Piektdiena, 2005. gada 2. septembris.
Rubrika: (1. lpp.)

From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.