Ar gaišu skatu uz LV politiku
kabinets
.. ::..:::.

Citāts
Tēvzemietis Imants Kalniņš sacīja, ka viņa balsojumu noteicis veselais saprāts, bet Jānis Straume uzticējies I.Kalniņa saprātam.


Diena, 25.11.2005.

February 2010
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28

Skaitītājs
hackers counter system

Vai preses lobijs?

LETA, 01.03.2006.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien ar balsu vairākumu nolēma no priekšvēlēšanu aģitācijas Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām svītrot 90 dienu aģitācijas un reklāmas aizliegumu presē.

Komisija ir atbalstījusi tikai 90 dienu priekšvēlēšanu aģitācijas un reklāmas aizliegumu radio un televīzijā, kā arī vides reklāmā.


Cibiņu viedoklis par aģitācijas aizliegumu te

LETA
Komisija neatbalsta priekšvēlēšanu aģitācijas reklāmas 90 dienu aizliegumu presē

Rīga, 1.marts, LETA. Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien ar balsu vairākumu nolēma no priekšvēlēšanu aģitācijas Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām svītrot 90 dienu aģitācijas un reklāmas aizliegumu presē.

Komisija ir atbalstījusi tikai 90 dienu priekšvēlēšanu aģitācijas un reklāmas aizliegumu radio un televīzijā, kā arī vides reklāmā.

Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš deputātus brīdināja, ka 90 dienu priekšvēlēšanu aģitācijas un reklāmas aizliegums ir nesamērīgs un to būs grūti aizstāvēt Satversmes tiesā, ja kāds iesniegs sūdzību par šo likuma normu.

Deputāte Vineta Muižniece (TP) pauda viedokli, ka "ierobežojums sadala medijus, jo radio un televīzijai aizliegums tiek noteikts, bet presei ne". Muižniece uzskata, ka grozītā likuma kvalitāte ir apšaubāma, un prognozēja, ka Saeimas sēdē deputātu vairākuma balsojums var būt atšķirīgs no komisijas viedokļa.

Komisija ir noraidījusi arī deputātes Anitas Kalniņas (JL) priekšlikumu noteikt, ka priekšvēlēšanu aģitācija ir jebkuras formas un veida publiski pieejamas informācijas izplatīšana priekšvēlēšanu aģitācijas periodā ar nodomu veicināt vai mazināt kādas politiskās partijas vai deputāta kandidāta popularitāti.

Netika atbalstīts arī deputātes Kalniņas priekšlikums likumā ierakstīt, ka "slēpta priekšvēlēšanu reklāma ir jebkuras formas un veida publiski pieejamas informācijas izplatīšana priekšvēlēšanu aģitācijas periodā ar nodomu veicināt vai mazināt kādas politiskās organizācijas vai deputāta kandidāta popularitāti, neiegrāmatojot samaksu par to vai arī iegrāmatojot, bet nenorādot, ka tā ir priekšvēlēšanu reklāma".

Komisija nav atbalstījusi arī vairākus Latvijas Sociālistiskās partijas (LSP) priekšlikumus, kuri rosināja "ierobežot ministru vai pašvaldības vadītāju piedalīšanos ziņu raidījumos" un "aizliegt viņiem piedalīties šajos raidījumos laikā no 90.dienas līdz vēlēšanām". Latvijas Televīzijas ģenerāldirektors Jānis Holšteins, kurš piedalījās komisijas sēdē, atzina, ka tad būs "dīvaini raidījumi", jo nāksies, piemēram, aizkrāsot Ministru prezidenta Aigara Kalvīša (TP) seju, stāstot par viņa ārzemju vizītēm.

Sociālisti arī rosināja likumā noteikt, ka pie atbildības jāsauc amatpersonas, kuras ir pārkāpušas aizliegumu "radīt priekšrocības vai ierobežojumus kādai politiskajai organizācijai, to apvienībām vai kādam deputātu kandidātam priekšvēlēšanu aģitācijā".

Deputāti arī nolēma, ka pašvaldībām turpmāk būs tiesības izvēlēties, vai telpas priekšvēlēšanu aģitācijai atvēlēt par brīvu vai par samaksu, tikai attieksmei un nomas maksai visām partijām būs jābūt vienādai.

Pēc deputāta Māra Grīnblata (TB/LNNK) priekšlikuma no likuma teksta tiks svītrotas visas atsauces uz atsevišķu deputāta kandidātu, turpmāk tiesības izlemt visus ar priekšvēlēšanu aģitāciju saistītos jautājumus būs tikai partijām.

Jau ziņots, ka Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija vakar ar balsu vairākumu noraidīja visus deputātu priekšlikumus, kuri rosināja noteikt par 90 dienām īsāku priekšvēlēšanu aģitācijas un reklāmas termiņu.

Komisijas vairākuma atbalstu neguva arī Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums samazināt priekšvēlēšanu aģitācijas un reklāmas aizliegumu no likumprojekta autoru paredzētajām dienām līdz 50 dienām.

Kā ziņots, 9.februārī Saeima pēc ilgām un asām debatēm pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja likuma grozījumus, kas ļaus 90 dienas pirms Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām aizliegt priekšvēlēšanu reklāmu.

Likumprojektā paredzēts noteikt, ka 90 dienas pirms Saeimas un Eiropas parlamenta vēlēšanām "politiskās organizācijas, politisko organizāciju apvienības vai individuālā deputāta kandidāta priekšvēlēšanu aģitācija un reklāma ir aizliegta".

Emīlija Kozule LETA

From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.