Sugar & Spice - Post a comment

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> User Info

May 2nd, 2010


[info]gossip_girl09:05 pm - Āzijas pieskāriens @ Stockmann

Ļoti sakārdināja mani šodien tie Āzijas plaukti Stockamnnā. Skaistās bundžiņas ar asām un saldskābām mērcēm, koksriekstu piens, dažādu veidu nūdeles un rīsi - tas viss izskatās ļoti kārdinoši. Paņēmu arī veikalā pāris lapiņas ar receptēm. Vienīgā problēma - es neēdu gaļu līdz ar to man tur praktiski nekas neder. Bet apņēmība ir! Tagad sēžu un domāju ko lai tādu austumniecisku pagatavoju rīt, lai atzīmetu pirmo oficiālo atvaļinājuma dienu :) Ir kādi ieteikumi?

Man šķita visai interesanta zemāk redzamā informācija par galvenām sastāvdaļām Tālo Austrumu kulinārijā.

Rīsi

Rīsi ir galvenais elements visās Āzijas virtuvēs. Japānā tiek izmantoti apaļgraudu suši rīsi, kas kļūst lipīgi, kad tos novāra. Taizems virtuvē izmanto garengraudu, lipīgus un aromātiskus jasmīnu rīsus, kuri arī asociējas ar Taizemes smaržu. Taizemes desertos izmanto lipīgus rīsus, kurus bieži sautē kokosriekstu pienā. Taizemē ir pieejami arī sarkanie rīsi. Indijā ir iecienīti garengraudu un aromātisko basmatu rīsi- graudi, kuri briest tikai gareniski.

Nūdeles

Visās Āzijas valstīs dažāda veida nūdeles ar dažādām garšām ir populāra ēdienu sastāvdaļa. Slavenākās no tām ir olu nūdeles, kas ir izgatavotas no kviešu miltiem un olām. Tās labi sader ar visiem Āzijas ēdieniem. Stikla nūdeles ir plānas, caurspīdīgas un ir izgatavotas no mung pupiņām, tās vislabāk der salātos, zupās un vok ēdienos. Rīsu nūdeles tiek izgatavotas no rīsu miltiem un pēc vārīšanas tās bieži vien arī cep un pasniedz kopā ar dārzeņu, gaļas, vistas un garneļu ēdieniem.

Japāņu nūdeles

Jāpānā ir divi tradicionālo nūdeļu veidi: soba un udon. Soba ir plānas nūdeles, izgatavotas no griķiem, un tās ir pieejamas četrās krāsās, atkarībā no gada laika. Visbiežāk soba ir brūnā- rudens krāsā. Citas krāsas: zaļa atbilst pavasarim, sarkanīga- vasari, un baltā- ziemai. Udon ir biezas un viegli iekrāsotas kviešu nūdeles. Tās var ēst karstas vai aukstas ar garšvielām, sojas mērci vai dashi mērci. Trešais populārais nūdeļu veids Japānā ir ramen, ķīniešu stila kviešu nūdeles, kuras pasniedz ar gaļu vai citām piedevām aromatizētā buljonā.

Kokosriekstu piens un kokosriekstu krēms

Kokosriekstu piens un kokosriekstu krēms ir iesakņojušies daudzās Āzijas virtuvēs. Kokosriekstu piens tiek iegūts, to izspiežot no nobriedušiem kokosriekstiem. Biezāks kokosriekstu krēms ar bagātīgāku garšu tiek iegūts, kokosriekstu mīkstumu saspiežot tikai vienu reizi. Mājās jūs varat viegli pagatavot kokosriekstu pienu vai kokosriekstu krēmu, ūdenī sajaucot gatavu kokosriekstu pulveri.

Kokosriekstu piens un kokosriekstu krēms sniedz ēdieniem maigu, bagātīgu garšu un ir ideāli piemērots, lai sagatavotu gan sāļus gan saldus ēdienus. Kokosriekstu pulveri var pievienot ēdieniem, nešķaidot ar ūdeni. Atvērtu kokosriekstu pulvera maisiņu jāuzglabā ledusskapī. Kokosriekstu piena sortiments piedāvā arī diētisku pienu (6%) un ekoloģisku kokosriekstu pienu.

Čili pipari

Čili ir garšvielas, ko parasti izmanto visās Āzijas valstīs. Negatavi čili ir zaļganā krāsa, taču nogatavojoties tie var pieņemt jebkādu krāsu un formu. Tomēr čili vienmēr ir pikanti un asi gan svaigā, gan žāvētā veidā. Jo mazāks čili, jo asāks tas ir. Dedzinošā garša rodas pateicoties vielai, ko sauc kapsaicīnu. Čili var pievienot ēdieniem svaigā un žāvētā veidā, kā čili eļļu, čili mērci vai kā garšvielu pastas, un tā intensitāti ēdienos var kontrolēt, piemēram, ar kokosriekstu pienu vai kokosriekstu krēmu.

Rīsa papīrs

Rīsa papīra lapas tiek izmantotas, kā ietvars dažādiem pildījumiem, jo īpaši Vjetnamā kā arī citās Āzijas valstīs rīsa papīra rullīši ir iecienīti gremdēšanai mērcēs. Rīsa papīra lapas ir arī ērtas lietošanai mājās, tās var uzglabāt istabas temperatūrā, nav nepieciešams termiski apstrādāt vai eļļot. Rīsa papīra lapas ir ātri jāiegremdē siltā ūdenī, lai tās kļūtu pietiekoši mīkstas locīšanai. Rīsu papīra pildījumiem ir lieliski piemēroti dārzeņi, garneles vai cūkgaļa. Lapas var sarullēt un tās ir gatavs ēšanai, piemēram, ar aso un saldo čili mērci.

Vēl vairāk informācijas var atrasts www.stockmann.lv mājas lapā.


Read Comments

Reply


From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

> Go to Top
Sviesta Ciba