Decembris 21., 2011


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
str
15:57
Divšķautņu asinszāle (Hypericum perforatum) ir daudzgadīgs lakstaugs, kas diezgan plaši satopams arī Latvijā - pļavās, atmatās, krūmājos, kaut gan neveido ciešas audzes. Tam ir divšķautņu stumbrs, pretējas, veselas, ovālas lapas ar tumšiem punktveida dziedzeriem un caurspīdīgām sekrētailēm. Ziedi dzelteni, sakopoti vairogveida skarās, arī uz tiem ir melni punktveida dziedzeri.
Tējai ievāc lakstu galotnes ar lapām, ziediem, ziedpumpuriem, negataviem augļiem. Nedrīkst lietot plankumainās asinszāles lakstus. Tai ir četršķautņu stumbrs, lapas lielākas kā divšķautņu asinszālei bez caurspīdīgām sekrētailēm.

Ārīgi uzlējumu var lietot kā pretiekaisuma un dzīšanas procesus uzlabojošu līdzekli pie smaganu problēmām, apdegumiem, brūcēm. Iekšķīgi - zarnu trakta iekaisumiem, čūlām, aknu, žultspūšļa slimībām.

Ļoti interesanta ir asinszāles preparātu iedarbība pacientiem ar depresiju. Aptiekās ir pieejami dažādu ražotāju preparāti. Asinszāles preparātus lieto depresijas, baiļu, nemiera, psihoveģetatīvu traucējumu gadījumā - regulācijas traucējumiem nervu sistēmas daļā, kas nepakļaujas mūsu gribai. Tie ir traucējumi dažādos orgānos, pie kam neuzrādot nekādus diagnostiski pierādāmus orgānu bojājumus. Šie traucējumi izpaužas kā sirdsklauves, sirds sažņaugšanās, nemiers, bezmiegs, galvassāpes, mitras ekstremitātes, spiediens kuņģī u.c.

Asinszāle
Īpaši daudz pētījumi veikti Vācijā, Austrijā. Daudzi no tiem dod pārliecinošus rezultātus, ka asinszāles preparāti iedarbojas tikpat spēcīgi vieglas un vidējas depresijas gadījumā kā daudzi sintētiskie pretdepresijas līdzekļi. Viens no tādiem pētījumiem ilga 12 gadus un tajā tika iesaistīti 3000 pacienti. Asinszāles preparāti tika salīdzināti ar fluoksetīnu u.c. sintētiskajiem antidepresantiem. Efektivitāte bija vienlīdz laba.

Ir bijuši pozitīvi pētījumi arī bērnu praksē. Mātes pienā asinszāles aktīvās vielas izdalās, nekādas nevēlamas iedarbības uz bērniņu nav novērotas, tomēr nepieciešami vēl papildus pētījumi šajā jomā. Asinszāles lietošanas laikā svarīgi izvairīties no intensīvas sauļošanās, īpaši pacientiem ar gaišu ādu. Bez tam tiem piemīt mijiedarbība ar citiem zāļu līdzekļiem. Asinszāles preparāti varētu būt laba alternatīva sintētiskajiem antidepresantiem, jo tiem nepiemīt otro blakus efekti un nerodas pieradums.

(ziedēt)

augu_dabā -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba