Neprātīgā saprāta balss -
Jūnijs 14., 2018
11:00
[User Picture]

[Link]

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Vakar redzēju jaunāko pašmāju vēsturisko gabalu ''Baltu ciltis''. Vispār jau labi. Filmas formāts faktiski ir vienīgais iespējamais, lai noturētu interesi un nepārvērstos par aizmidzinošu stāstāmgabalu ar daudzām runājošajām galvām un dabasskatiem. Ar visu to vēsturi īpaši nepārzinošam cilvēkam tas ir ļoti koncentrēts un blīvs informācijas apjoms, ko varētu būt grūti pilnībā sagremot.
Daudz labas datorgrafikas, bet animācijas gan šķita drusku pārāk bērnišķīgas un neiederīgas kopējā filmas tēlā.
Faktoloģiski jau nav kur īpaši piekasīties, scenārijs ir ticams un teorētiski tāds ceļojums bija iespējams. Tomēr drusku mulsināja tā daudzsievības īpašā izcelšana, kas ir tāda ļoti slidena lieta. Lasot avotus nekādas norādes tā kā neesmu pamanījis izņemot dažus netiešus mājienus. Kristiešu autori jau nebūtu vilcinājušies šo faktu izmantot savā labā.

Kopumā jāpiekrīt vienam no filmas ekspertiem Prof. J. Urtānam, ka arī mana iztēlotā un izsapņotā tā laikmeta pasaule ir diezgan tuva filmā redzamajai.

Tags:

(4Iespļāva | Iespļauj dvēselē)

Comments
 
[User Picture]
From:[info]antikrishjaanis
Date:14. Jūnijs 2018 - 12:16
(Link)
Sūdīgi avotus būsi lasījis!
1249. gada 2. februārī Kristburgā tika noslēgts Kristburgas līgums, piedaloties pāvesta legātam, starp Vācu ordeni un prūšiem. Šajā līgumā ar atsevišķu pantu tika aizliegta daudzsievība:

" .. [4] Кроме того, они обещали, что равным образом не будут в дальнейшем иметь двух жен и более; но, довольствуясь только одной, каждый [будет] соединяться с нею при достаточном [важном] свидетельстве и этот брак объявит в церкви в указанное время с должным торжеством перед народом.

[5] Они также обещали, что никто из них в дальнейшем не будет про-давать свою дочь кому-либо, [желающему] соединиться с ней браком и что никто не будет покупать жену ни сыну своему, ни себе; ибо из этого выросла между ними такая привычка, какой нет, насколько мы знаем, даже у [диких] племен, что кто-либо имеет жену своего отца. Ведь пока отец покупал какую-нибудь женщину на общие деньги себе и своему сыну, до тех пор они сохраняли [обычай, разрешавший], чтобы после смерти отца его жена переходила к сыну, как и всякая другая наследственная вещь, купленная на общие деньги. И вот, чтобы никто по этой причине не мог больше присваивать свою мачеху в качестве жены, они обещали жен не продавать, не покупать. "
From:[info]windrider
Date:14. Jūnijs 2018 - 12:24
(Link)
Nu re, Kristburgas līgumu tiešām nebiju lasījis. Par prūšiem vispār bija dzirdēts šis tas, bet nu attiecināt to uz visiem baltiem...nu teorētiski jau var.
[User Picture]
From:[info]antikrishjaanis
Date:14. Jūnijs 2018 - 12:41
(Link)
Indriķa Hronikā arī ir sievas minētas daudzskaitlī:

"Un šis Turaidā bija pirmais, kas pieņēma Kristus ticību. Arī kāds slimnieks atsauca brāli Teoderihu pie sevis un lūdza, lai viņš to kristī, bet sievu nekaunīgā iecirtība[37] aizkavēja viņa svēto nodomu. Taču, slimībai saasinoties, sievu neticība tika uzveikta; viņš tapa kristīts un ar lūgšanām uzticēts Dievam."

[37] Sievu sākotnējā iecirtība gadījumos, kad vīrieši pieņēma kristīgo ticību, iespējams, skaidrojama ar to, ka, saskaņā ar kanoniskajām laulību tiesībām, pieņemot katoļticību, agrāk noslēgtās laulības, ja sievas bijušas vairākas, tāpat laulības pārāk tuvu radinieku starpā zaudēja spēku (Pabst 1867, 8; Brundage 1973, 313-320).
From:[info]windrider
Date:14. Jūnijs 2018 - 13:28
(Link)
O.k. pārliecināji. Laikam tiešām avotus esmu lasījis pārāk sen un pārāk sūdīgi.
Powered by Sviesta Ciba