Neprātīgā saprāta balss -
Janvāris 25., 2018
13:28
[User Picture]

[Link]

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Vakar sanāca panīkt dažas stundas aizputinātajā Jelgavā un kā jau kārtīgs vēsturnieks izmantoju laiku lietderīgi aizejot uz Ģ. Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzeju. Pamatekspozīcija ne ar ko īpašu nepārsteidza, viss diezgan klasiski. Stikla vitrīniņas, visādas lietas aiz tām, diezgan gari apraksti, daži manekeni utt. Vienīgi zāļu uzraudzes neredzēti kaitinošas, staigā pakaļ kā pielīmētas, skatās uz rokām ka tik neuzliec uz vitrīnas un demonstratīvi izslēdz gaismu zālē tikko tu esi no viņas izgājis.

Daudz interesantāk bija otrajā stāvā, kur daļu no pamatekspozīcijas veidoja Ģederta Eliasa gleznu ekspozīcija. Viņa daiļradi īpaši nepārzinu tāpēc bija interesanti, biju pārsteigts, ka viņa agrīnās 20. gs. sākumā tapušās gleznas ir diezgan tipisks franču postimpresionisms vai pat fovisms. 20. - 30.gados gan jau ir ierastais Purvīša stila etnogrāfisku detaļu bagātais lauku dzīves atveidojums.
Turpat blakus izstāžu zālē bija diezgan interesanta 19. - 20. gs. Igaunijas vācbaltiešu gleznu, zīmējumu un miniatūru izstāde. Daudzas tur pārstāvēto gleznotāju dzimtas (piem. Manteifeļi, Rozeni) bija arī Latvijā, daži pat dzimuši Rīgā. Bet tomēr drusku jocīgi, ka vienā teritorijā dzimušu un augušu, daļēji vienās skolās un pie vieniem un tiem pašiem pasniedzējiem skolojušos mākslinieku gleznas (latviešu un vācbaltiešu) var būt tik atšķirīgas savas noskaņas un tēlu ziņā. Šeit redzamās gleznas uzreiz radīja asociāciju ar klasisko flāmu glezniecību vai vācu 19. gs. vidus žanra gleznas. Kaut kā tā viņu māksla tāda kosmopolītiskāka, bez īpašas piesaistes dzimtajam reģionam.

Tags:

(6Iespļāva | Iespļauj dvēselē)

Comments
 
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:25. Janvāris 2018 - 15:00
(Link)
Ir taču krimas tatāri un pievolgas vācieši vai amerikas indiāņi. tāpat pareizi teikt ir - baltvācieši.
From:[info]windrider
Date:25. Janvāris 2018 - 15:03
(Link)
It kā ir, bet paskaties internetā oficiālos rakstos un pētījumos. Visur lieto vācbaltieši, nezinu kāpēc. Varbūt tāpēc, ka viņi paši sevi labprātāk sauc par ''Deutsch-Balten''.
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:25. Janvāris 2018 - 15:42
(Link)
Saka jau arī afroamerikānis utt. Nav jau jātic visam, pašam jādomā.
From:[info]windrider
Date:25. Janvāris 2018 - 15:47
(Link)
Nu jā, es jau tāds lētticīgs...
[User Picture]
From:[info]iokaste
Date:25. Janvāris 2018 - 15:55
(Link)
peace
[User Picture]
From:[info]gracy_kelly
Date:26. Janvāris 2018 - 00:07
(Link)
Es kā pa miglu atceros kaut kādu valodisko skaidrojumu (neatceros, kurš mums toreiz VFF viņu iebarot mēģināja...) par to, ka vācu-baltieši būtu vāciskas izcelsmes Baltijā dzīvojošas personas, savukārt baltu-vācieši būtu baltu tautu izcelsmes vācieši, kas pēc definīcijas vienkārši neeksistē...

Bet nu pa lielam, cik zinu, katrai versijai ir savi lietotāji ar savu pamatojumu, kāpēc tieši tā...
Powered by Sviesta Ciba