MēS vIsI mIrSiM! - Post a comment
( Read Comments )
TimeText
03:43 pm

[info]mamuts

[Link]

Latvijas Avīze: Demokrātija Šņepsta stilā

Vakar akciju sabiedrības "Preiļu siers" valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts no uzņēmuma zāles, kurā ar piena ražotājiem no daudziem rajoniem pārrunāja situāciju piena nozarē, izraidīja "Latvijas Avīzes" žurnālistu.

Uz sanāksmi "Preiļu sierā" ierados, lai uzzinātu, ko J. Šņepsts saka tik lielam pulkam zemnieku. "Preiļu siers", kam pienu piegādā zemnieki ne tikai no Latgales, bet arī no Vidzemes rajoniem, piena iepirkuma cenu atsevišķām saimniecībām samazinājis pat līdz 2,5 santīmiem par kilogramu. Iepirkuma cena gan atkarīga no piegādātā piena daudzuma un kvalitātes. Taču samaksu par piegādāto izejvielu mēnešiem nākas gaidīt visiem.

Uzņēmuma nedienās J. Šņepsts, pirms diviem mēnešiem viesojies "Latvijas Avīzes" redakcijā, vainoja lauksaimnieku kooperatīvus un valdību, kas nedevalvē latu. Tagad J. Šņepsts liedza "Latvijas Avīzes" lasītājiem uzzināt viņa skaidrojumus un uzstāja, ka man jāatstāj zāle.

Lai gan piena ražotāji sauca, ka ir taču demokrātija un lai avīze dzird, ko sapulcē runā, J. Šņepsts palika nelokāms: "Kamēr "Lauku Avīze" (runātājs visu laiku lietoja iepriekšējo laikraksta nosaukumu. – A. G.) nepublicēs to, ko es saku, tikmēr mums vairāk sarunas nebūs."

Tālākais dialogs ļoti labi raksturo lielākā Latgales piena pārstrādes uzņēmuma "Preiļu siers" vadītāja demokrātijas un atklātuma izpratni.

J. Šņepsts: "Ja jūs "Lauku Avīzē" publicējat tikai visu to, kas ir kooperatīviem svarīgi, tad arī turpiniet to publicēt!" Vaicāju: "Vai tiešām jums ir kādi noslēpumi no preses?"

J. Šņepsts: "Es vēlreiz saku, mūsu saruna ir izbeigta. Vai nu jūs atstāsiet zāli, vai arī sapulce nenotiks." Prasīju: "Jūs uzskatāt, ka man jāiet ārā?" J. Šņepsts: "Jā, es uzskatu, ka jums jāiet ārā. Šeit es neesmu aicinājis nevienu žurnālistu. Viss."

Vēlējos noskaidrot, vai šī saruna plānota aiz slēgtām durvīm? "Preiļu siera" vadītājs atbildēja, ka saruna ir ar piena ražotājiem bez žurnālistu klātbūtnes. Pat "Latvijas Avīze", kas aizstāv laukus, nedrīkst dzirdēt, ko uzņēmuma vadītājs ar zemniekiem runā? J. Šņepsts: "Nē, nē, nedrīkst!"

Zālē sākās troksnis, kāds sauca, ka "Latvijas Avīzei" taču jāzina, kas notiek ar piena nozari Latgalē. Grupa zemnieku cēlās kājās ar vārdiem: "Tad mēs arī ejam ārā!"

Pirms sanāksmes paspēju aprunāties ar vairākiem piena ražotājiem. Kāds lūdza neminēt viņa vārdu, jo tad varot gadīties, ka nesaņems pat tos nieka deviņus santīmus par piena kilogramu, ko uzņēmums šobrīd maksā. Cits kreņķējās par iepirkuma cenas lielo kritumu – vēl pagājušajā rudenī viņam esot maksāti 20 santīmi, bet nu – tikai 11,5 santīmi kilogramā. Agrāk nauda no uzņēmuma neesot kavējusies, bet tagad, kad vēl nav samaksāts par decembri, gandrīz vai esot jāiet meklēt striķi, lai aizietu no šīs netaisnīgās pasaules.

Vēlā pēcpusdienā man piezvanīja kāds Latgales sīkzemnieks, kas vēloties atjaunot piena piegādi "Preiļu sieram". Viņam paskaidrots – ja zemnieks 15 dienās varot garantēt tonnu kvalitatīva piena, tad par kilogramu maksāšot deviņus santīmus, ja ne – tikai astoņus santīmus. Viņam tonna neiznākot, tāpēc nākšot vien samierināties ar tiem nabaga grašiem.

Noskaidroju, ka vakardienas sanāksmē J. Šņepsts zemniekiem skaidrojis – maksājumi par pienu kavējoties, jo būtībā apstājies siera eksports. Taču situācija neesot bezcerīga – uzlabojies piena pulvera un siera suliņu pulvera eksports un ražošana uzņēmumā turpinās.

Andris Grīnbergs
Latvijas Avīze

15.04.2009
Reply:
 
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:
Powered by Sviesta Ciba