MēS vIsI mIrSiM! - Post a comment
( Read Comments )
TimeText
08:41 am

[info]mamuts

[Link]

Labrīt!
Nu, kas jauns Krīzzemē? :D Ekur labs portāls tiem, kam kārojas īstu lauku mantu par saprātīgu cenu, ne Leitijas pārtikas atkritumus par bargu naudu - http://www.zemnieks.info/lat/sludinajums_read_all.php?kat=2 - manuprāt, ja šitā būšana attīstīsies un balstīsies uz godīgu andeli, tad leiši varēs iet [censored] ar visām savām dārgajām pārtikas precēm un arī Krīzzemes lielie pārtikas sačakarētāji varēs leišiem piebiedroties! :DDD
Jauku dienu Tev!
Diena: Pienu pa tiešo - pēc protestiem krasi augusi gan zemnieku, gan pircēju interese

Pirms astoņiem no rīta pa ceļam uz darbu, braucot no Ropažiem uz Rīgas centru, Guntis tirgo pienu. Trīslitru burka par latu, mainot vienu tukšu pret vienu pilnu. Šādi viņš palīdz draudzenes vecāku saimniecībai, kurai patlaban jāsamierinās ar zemajām pārstrādātāju iepirkuma cenām, vidēji 15 santīmiem par litru. Pagaidām gan apjomi ir niecīgi, ap 15 litriem dienā. "Bet es vienalga katru dienu braucu uz darbu, tie 100 metri pa labi vai kreisi man nesagādā lielus tēriņus," saka Guntis.

Gan zemnieku, gan pircēju interese par tiešu laukos saražotā tirdzniecību bijusi teju sprādzienveida, tūlīt līdz ar pirmajiem zemnieku protestiem, kas aizsākās Valmierā pirms nepilnām trim nedēļām, apliecina Latvijas Jauno zemnieku kluba valdes priekšsēdētājs Māris Šņickovskis. Pērna gada vasarā viņi izveidojuši virtuālo tirgus placi zemnieks.info — vietu, kur savest kopā zemniekus ar pircējiem. Vēl pirms mēneša šī mājaslapa piesaistījusi vidēji ap 300 apmeklējumu dienā, bet "karstajās" protesta dienās šis skaitlis uzlēcis līdz 5000.

"Patlaban dienā ir vidēji 1000 apmeklētāju — gan zemnieki, gan tie, kas lauku labumus vēlas iegādāties," saka J.Šņickovskis.

Sarindotas pa pilsētām, kurās preci tirgo, tur atrodamas zemnieku saimniecības, kas gatavas piegādāt dārzeņus, ogas, gaļu, piena produktus un medu.

"Labi strādā ideja par pārtikas grozu. Tos mums īsteno bioloģiskās produkcijas kooperatīvs no Cēsīm, kas sakrauj pilnu busiņu vairākās saimniecībās audzētu produkciju, pusi pārdod tirgū, otru pusi tikmēr izvadā pa dažādiem punktiem, piegādājot ģimenēm veselu grozu, kā iepriekš pasūtīts, — no visa pa bišķiņam," tā J.Šņickovskis.

Tiešo tirdzniecību līdz šim bremzējušas Pārtikas un veterinārā dienesta stingrās prasības, norāda J.Šņickovskis. Protestu laikā gan Zemkopības ministrija spērusi soli pretī, atvieglojot svaigpiena tirgošanas prasības, un tagad iepriekšējo 24 stundu laikā atdzesētu pienu varēs realizēt 48 stundas pēc izslaukšanas. Atvieglotas arī uzraudzības prasības un samazināts procedūru skaits.

Taču tas vienlaikus pārbīda vairāk atbildības no kontroles dienestiem uz pašu svaigpiena ražotāju.

"Redzēs, kā tas strādās, paši tiešo tirdzniecību vēl tikai grasāmies sākt. Lai realizētu visas 11 dienā izslauktās tonnas, man vajadzēs trīskāršot darbinieku skaitu. Patlaban ir padsmit cilvēku," stāsta Zemnieku saeimas priekšsēdētāja vietnieks Uldis Krievārs un piebilst, ka krietni nāksies attīstīt loģistiku. "Varētu ņemt vienu ielu, teiksim, Ķengaragā, simtiem pircēju vienā ielā," viņš rēķina.

Ieva Nora Fīrere
Diena

09.02.2009.
Reply:
 
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:
Powered by Sviesta Ciba