eič sī ([info]hellcat) wrote on February 18th, 2004 at 01:06 pm
Snobi
Dažas pēdējā laika saskarsmes ar cilvēkiem gribot negribot liek man aizdomāties par snobismu.
Neskatoties uz to, ka man nepatīk vispārinājumi un cilvēku klasifikācija, es tomēr gribu iedalīt snobus divas lielās grupās:
1. intelektuālie snobi;
2. izskatīgie snobi.

Gan jau ir vēl visādi citādi snobi, bet šoreiz es gribu tikai par šiem. Atšķirības starp abām šīm grupām dažkārt ir ļoti krasas.

Intelektuālie snobi var būt salīdzinoši patīkami sabiedrībā. Viņu snobismam tomēr pēc manām necilajām domām ir kāds pamats, lai viņi atļautos snoboties. Viņi liks manīt, ka ir savā gudrībā pārāki, lai gan tāda tīksmināšanās pašam par savu pārgudrību, manuprāt, ir muļķība (nu faktiski sanāk apburtais loks - ja tu esi intelektuālis, tu neizrādīsi savu pārgudrību; ja izrādīsi, tad tomēr nebūsi pietiekami gudrs, lai to slēptu). Bet nu lai paliek, nav galu galā šis kāds referāts.

Otrā grupa - izskatīgie snobi. Cilvēki, kuri raugās uz citiem mazāk izskatīgajiem no augšas, jo tie citi nespēj tik labi izskatīties. Šie snobi kultivē sevī narcismu (nu labi, nevispārināsim - tikai daļa) un ir ārkārtīgi pašpārliecināti, runājot arī pilnīgas muļķības. Visvairāk tiek novērtēti pie tādiem pašiem pretējā dzimuma snobiem.

Bet tad nu tālāk mani novērojumi par abu snobu grupu mijiedarbību. Saskaroties tādam intelektuālim un izskatīgajam, bieži vien gadās, ka izskatīgais tādu intelektuāli nedaudz aizbīda dibenplānā (protams, neskaitās, ja vienā cilvēkā iemiesojušies abi šie snoba paveidi). Ja intelektuālis uz visas sabiedrības fona izskatās kaut kā savādi (netīšām uzvilcis katru zeķi savā krāsā, piemēram), un ja vien viņš/viņa nav absolūts ģēnijs, kuram vienalga un kuru neietekmē citu sabiedrības locekļu raidītie dīvainie skatieni, viņš parasti saraujas maziņš un melns, kad izskatīgais snobs uz viņu raida savu iznīcinošo no saviem augstumiem lejup vērsto skatienu.
Savukārt, retāk ir nācies manīt, kad tāds izskatīgais snobs sajustos neērti kāda intelektuāļa priekšā tamdēļ vien, ka šim/šai pietrūkst izpratnes par kādiem jautājumiem. Šie izskatīgie parasti ir tik apmierināti ar sevi, ka var savilkt seju garlaikotā izteiksmē un demonstratīvi izteikt savas nicīgās replikas.

Un vēl grūtāk laikam ir cilvēkiem, kuri neietilpst nevienā snobu grupā. Eh, tā var iedzīvoties pamatīgos kompleksos.


Un vispār tas viss ir tikai manu izjūtu auglis. Vot!
 
( Read comments )
Post a comment in response:
From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.