Zaļais absurds

Mar. 13th, 2011 | 09:14 am

Es biju komandējumā, uz CeBit, Vācijā.

Ziniet, kas iekrita acīs - viņiem dzīves līmenis, produktu un pakalpojumu līmenis ir tik augsts ka viņiem vairs vienkārši nav kur tālāk iet. Viss ir vienkārši perfekti pārdomāts līdz pēdējam. Un tad, nu lai tomēr konkurētu un pārdotu savu produktu, viņi vairs netirgo preci, bet spiež uz vīziju par to, tieši cik zaļš un ekoloģiski nekaitīgs ir viņu piedāvātais produkts.

Šādas norādes ir vis neiedomājamākās vietās, kā piemēram viesnīcā, kurā ir teksts, ka rūpējoties par vides nepiesārņošanu, mēs mazgājam jūsu dvieļus tikai tad, kad jūs tos vairak nelietojat, tapēc, lūdzu tos, kurus vairs nevēlaties lietot, metiet atsevišķi tvertnē vai uz grīdas.

Ziniet kur slēpjas šīs "zaļās domāšanas" absurdums? Izmantoto pakalpojumu un preču klāsts jau no šīs "zaļās domāšanas" nemainās. Ražotāji joprojām domā tikai un vienīgi, kā audzēt savas ražošanas jaudas, un mārketologi, kā pārdot vairāk un vairāk.

Uzražojot 10 ekoloģiski tīrākas preces tiek izsviestas un aizvietotas 10 ekoloģiski mazāk draudzīgas, un tā visu laiku. Protams tas notiek arī "ekoloģiski tīrākās" ražotnēs, un protams, reklāmas bukletiem parādas virsū atzīme, par to, ka viņi drukāti izmantojot pārstrādātos atkritumus.

Jauki.

Lieliski.

Tikai vai kāds aizdomājas, ka lai pārdotu un uzražotu katru nākošo "ekoloģiski tīro" preci "ekoloģiski tīri" pārstrādājot "otreizējās izmantošanas materiālus", dabas resursu patēriņš nebūt nesamazinās?

Ekoloģiski draudzīgās mašīnas - tie paši jaunie Blue Efficiency Merši un ne tikai - lai sasniegtu nepieciešamos produkta "tīrības" kritērijus tiek ieviestas arvien sarežģītākas konstrukcijas, kas ir arvien sarežģītākas ražošanā, kuru nomaiņa un uzturēšana ir ar vien dārgāka.

Vai tiešām no visa šī "haipa" mums samazinās "ecological footeprint" ???

Ziniet, man nāk prātā asociācija, ka lai izvairītos no avārijas, nevis kāds mēģina piebremzēt vai apstādināt mašīnu, bet gan uzstutēt priekšā vates klučus "lai trieciens mazāk sāpīgs" un braukt vēl ātrāk.

Var būt ka es kļūdos. Es ceru, ka es kļūdos.

Bet citādi, protams bija ļoti patīkami baudīt pedantiski tīru, sakoptu un sakārtotu vidi sev apkārt, Vācijā.

Link | Leave a comment {1} | Add to Memories