Un kā ierobežot "trakošanu" nekustamo īpašumu tirgū?

Apr. 11th, 2007 | 04:39 pm

Šeit ir viena ļoti būtiska lieta, ko, man liekas, esmu sapratusi.

Man ir vajadzīgs dzīvoklis, beidzot esmu dabūjusi naudu! Pēc dzīvošanas tajās šaurajās sērkociņu kastītēs visi kāro pēc dzīvokļiem. Dzīvoklis vienmēr mūsu sabiedrībā ir bijusi vērtība. Ja man ir nauda un es neredzu, kur to ieguldīt citur, es mēģinu iegādāties mitekli.

Pašreizējais ļoti augstais cenu līmenis ir divu apstākļu radīts: tas, ka ir nopelnīta nauda caur citu kredītiem, kas ieguldīta caur paša kredītiem. Cilvēka pirmā vēlme ir — iegūt mājokli un citas ilgtermiņā atmaksājamas preces. Bet daudziem pietrūkst zināšanu par tirgus stāvokli globālā mērogā. Viņi šobrīd nenovērtē cenas, un, pamatojoties uz to, starpnieki šobrīd pelna.

Starpnieka mērķis ir par zemāku cenu iegādāties un par augstāku pārdot, un, ja šo mērķi ilgtermiņā var realizēt, cenu kāpums turpinās. Tāpēc šajā mājokļu tirgus nenormālībā es ieviešu otru komponentu — pircēju neizglītotību. Ja valdība vēlētos kaut ko darīt, tad pirmais, lai atdzesētu mājokļu tirgu, būtu izglītot pircēju, stāstīt viņam par cenu samēru, par kvalitātes līmeni, vārdu sakot par to, kādas ir reālās dzīvokļu cenas un kas notiks, kad cilvēks, kas šodien iegādājies mājokli par šo augsto samaksu, pēc pieciem gadiem, kad dzīvokļa cena būs kritusies, turpinās maksāt banku kredītus.


(c) Raita Karnīte.

http://www.financenet.lv/comments/q_and_a/article.php?id=152712

Nu ko ... pa pieciem gadiem varētu plānot, arī ka būs lielāki ienākumi..

Link | Leave a comment {1} | Add to Memories