Skumji bet patiesība ....

Mar. 2nd, 2007 | 11:21 am

"Ir skaidrs, ka situācija, kāda Latvijā bija Piektajā gadā vai Tautas frontes laikos, bija izņēmums, kad kultūra un politika bija vienots veselums. Parasti inteliģencei normālā, demokrātiskā sabiedrībā ir neatkarīga pozīcija, tā ir reāls pretsvars varai. Jā, tas ir viens no varas pretsvariem, bet tas ir ļoti būtisks. Latvijā viss ir citādi, te ir pieņemts, ka viss ir angažēts. Un angažētība ir bez atbildības pēctecības.

Nesen man bija privāta diskusija par atbildības jautājumu ar draugiem Latvijā, un es viņiem atgādināju 1998. gada Saeimas vēlēšanas un vaicāju: "Vai jūs neatceraties, ka Latvijā ļoti pazīstams mākslinieks un māksliniece vistiešākajā veidā piedalījās Tautas partijas televīzijas reklāmā? Vai neatceraties, ka ļoti ievērojams Latvijas dzejnieks — ja ne pats ievērojamākais — un tikpat pazīstama dzejniece piedalījās Tēvzemei un Brīvībai vēlēšanu kampaņā? Un cits ievērojams dzejnieks, bijušais Rakstnieku savienības priekšsēdētājs gadu pirms vēlēšanām Dienā sacīja, ka viņš nekad nepiedalīsies nevienā politiskajā partijā — vai to arī neatceraties? Kā jūs varat runāt par neatkarīgu inteliģenci Latvijā?"

Un zināt, neviens šos gadījumus neatcerējās. Es runāju par Džemmu Skulmi, Miervaldi Poli, Imantu Ziedoni, Māru Zālīti un Jāni Peteru. Protams, ka viņi var tā rīkoties, ja neviens neko neatceras, un viņi var ne tikai to vien, jo tauta un iedzīvotāji nav pretsvars varai, cilvēki neko neatceras. Tiek uzskatīts, ka padomju laikos mankurtisms bija ļoti izplatīts, bet tam ir dziļas saknes Latvijā arī mūsdienās. Atcerēties — tā ir katra pilsoņa individuālā atbildība."

http://www.tvnet.lv/zinas/intervijas/article.php?id=474759

Link | Leave a comment | Add to Memories