van Daama - Komentāri

17. Jan 2013

[info]zanhu

18:45 - Pēc atgriešanās

Daudz kas pēdējās dienās liecina par to, ka mans rudens / ziemas Tartu piedzīvojums ir beidzies. Pirmkārt, tas, ka visos kursos ir izliktas atzīmes. Otrkārt, tas, ka jau gandrīz nedēļu esmu mājās. Tāpat ir arī lietas, kas liecina par to, ka man ir drusku skumji, ka tas ir beidzies. Pirmkārt, tas, ka viennakt redzēju sapnī divus Tartu iepazītus cilvēkus. Otrkārt, tas, ka vēl neesmu saņēmusies uzrakstīt atskaiti par pavadīto laiku. Uzskatu par pilnīgi nepieciešamu to tomēr darīt, lai radītu sērīgi saldu nobeiguma sajūtu. Un te nu ir.
Mans galvenais šī pasākuma mērķis bija uzkačāt savas igauņu valodas prasmes vai vismaz pārāko pārliecību par to, ka man tādas ir, tādā līmenī, lai atgriežoties Latvijā varētu viegli atrast darbu, izmantojot igauņu valodas zināšanas par savu galveno kompetenci. Totāli izdevās. (Darbs gan ir īslaicīgs, bet nekur manā mērķa aprakstā nebija norādīts, ka obligāti vajag garlaicīgu, tāpēc tas tik un tā skaitās.) Vēl būtu bijis labi arī sapazīties ar daudz igauņiem un uzzināt visu ko par viņu ikdienas kultūru no pirmavota. Tas gan tik spoži neizdevās, jo tur darbojās tāda organizācija ESN (Erasmus Student Network) Tartu, kas ļoti aktīvi un prasmīgi veidoja kopīgus, saliedējošus pasākumus visiem, visiem ārzemju studentiem, ne tikai tiem, kas tur bija caur Erasmus, kā maldīgi varētu šķist pēc nosaukuma. Tātad, pateicoties ESN Tartu, es sapazinos nevis ar igauņiem, bet ar daudzu dažādu citu valstu un tautību pārstāvjiem, tostarp latviešiem.
Neiedomājami daudz var uzzināt par savu tautu, atrodoties citā valstī. Jauniegūtā informācija variējas no sekli praktiskam līdz dziļi psiholoģiskam līmenim. Par visu es nerakstīšu, pirmkārt, tāpēc, ka šo to jau esmu pieminējusi iepriekšējos ierakstos, otrkārt, tāpēc, ka visu tāpat nekad nav iespējams uzrakstīt. Es pateikšu tikai vienu: Būdama Igaunijā, es pirmo reizi mūžā ēdu sklandraušus, vēl jo vairāk, es piedalījos arī pagatavošanas procesā. Secinājums – ja man vēl kādreiz piedāvās ēst sklandrausi, es visticamāk neatteikšos, ja piedāvās gatavot, tad gan atteikšos. Es piebildīšu arī to, ko es uzzināju, kamēr rakstīju iepriekšējās rindiņas: Microsoft Word neatpazīst vārdu „sklandrausis” un pirmais rezultāts google.lv vaicājumam „sklandrausis” ir wikipedia apraksts par sklandrausi angļu valodā.
Ja neskaita Latviju un Igauniju, tad visvairāk informācijas es uzzināju par Somiju. Pirmkārt, tāpēc, ka Tartu studē daudz somu. Otrkārt, tāpēc, ka savā studijā procesā es mācos arī par Somiju. Treškārt, jo es biju aizbraukusi uz Somiju. Ja man būs iedvesma, tad es veltīšu somiem un Somijai atsevišķu ierakstu, jo aprakstīšanas process varētu ievilkties.
Tagad man sagribējās uzrakstīt tādu īso apkopojumu, kādu citi raksta par savu gadu, kā gada sviests un tamlīdzīgi. Manējos vienkāršības labad saukšu par semestra lietām.

Semestra pilsēta: Tartu (nu bez tā jau varēju iztikt :D)
Semestra valoda: igauņu
Semestra pārvietošanās līdzeklis: kājas
Semestra izklaide: bāru un klubu apmeklējumi
Semestra intelektuālā izklaide: dokumentālās filmas
Semestra tauta: latvieši
Semestra ēdiens: burkānu kūka
Semestra dzēriens: Hot Shot (Vana Tallin vai cits alkohols, bet vislabāk Vana Tallin + kafija + putukrējums)
Semestra mokas: eseju rakstīšana
Semestra prieki: pasākumi, kuros dod ēst par brīvu
Semestra pirmā reize: gatavošanās eksāmenam visas nakts garumā
Semestra (vienīgais) ceļojums: Lapzeme
Semestra izgāšanās: neizdarīju nevienu no trim lietām, kas obligāti jāizdara katram Tartu Universitātes studentam
Semestra vilšanās: kojās jāmaksā par internetu

Labi, man apnika.
Pēdējā rindkopa: Lai gan es iesāku rakstīt savus bloga ierakstus Word dokumentā, jo man sākumā nebija interneta, es turpināju to darīt visu laiku, tādejādi visi mani iespaidi, kas radušies šajā laikā un šajā vietā, ir ievietoti vienā dokumentā. Šim faktam ir vairāki plusi, viens no tiem ir tāds, ka tādejādi es varu pabeigt šo ierakstu ar matemātiku, pasakot, ka kopumā par savu dzīvi Tartu (jo vienīgais ieraksts, kas tapa, esot Rīgā un par Rīgu, tika rakstīts pa taisno Cibā) esmu uzrakstījusi 5548 vārdus.

Read Comments

Reply:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: