unpy ([info]unpy) rakstīja,
@ 2018-03-14 16:02:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Kulinārijas vēstures vērotāja piezīmes.
Pie [info]snorkes pamanīju kārtējo diskusiju par rasola recepti. Vai ta nu mūsdienās vairs kāds māk šo taisīt? Sakapā karupeļus, sakapā doktordesu, aplej ar majonēzi un nosauc šo visu par rosolu.

"Pavāru grāmatā, pēc izmēģinajumiem sastāditā no kāda teicama pavāra"(1891) teikts šādi:


Tiesa, visādus apšaubāmus jaunievedumus var atsekot jau "Minjonas mājsaimniecības un pavāru mākslā"(1907):


Grūtos laikos, kad karš, studijas vai nodokļu reforma, rosolu var ēst bez gaļas, kā to stāsta izdevumā "Taupīgs ķēķis"(1918):


Vēl ulmaņlaikos, siļķes, bietes, viss kā pienākas - "Pavāru grāmata"(1935):


Da ko tur ulmaņlaikos, lūk, brežņevlaiki - grāmata, kas stāvēja virtuvē manā bērnībā - "Garšīgi un veseligi ēdieni"(1966):


Brežņevs jau sen kā kapā, bet siļķes un bietes arvien rasolā - "Latviešu ēdieni"(1986):


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]str
2018-03-14 16:14 (saite)
Rutkus!!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]unpy
2018-03-14 17:15 (saite)
Mhm, bet desas gan nav nekur.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2018-03-14 18:40 (saite)
Tajā 1149 minētas sardeles kā alternatīva pienā mērcētām siļķēm.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]bozena
2018-03-14 21:49 (saite)
Mīļo stundiņ! No minētajām komponentēm tak bar samaisīt piecus dažādus dalātus. :)

(Atbildēt uz šo)


[info]zum
2018-03-14 22:32 (saite)
Reiz Znatakos vaicaja, kaadas no rosola sastavdalam lika Krievijaa pirms Peetera Pirmaa. Domas daliijaas un gudrienieki izsprieda, ka kartupelus neliktu, ja kartupeli nebuutu ievesti no Ameerikas. Pareizaa atbilde bija: tajos laikos rosolu negatavoja, bet eeda katru produktu atseviskji, kas ir daudz veseliigaak.

(Atbildēt uz šo)


[info]x_f
2018-03-15 08:45 (saite)
Tu svārsties starp rasolu un rosolu. :)

(Atbildēt uz šo)


[info]neetiski
2018-03-15 09:01 (saite)
https://latvijasvirtuve.wordpress.com/2015/12/23/rasols-1-dala/

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]unpy
2018-03-15 09:05 (saite)
Un kādu tādu apsvērumu vadīts man tagad liec priekšā visu šo "Latvijā rasols visdrīzāk ienācis no Krievijas, kur salātus ar šādu sastāvu sauc par Olivjē salātiem. Šādu pieņēmumu atbalsta gan nosaukuma etimoloģija, gan līdzīgās sastāvdaļas. Pārņemšanas process varētu būt noticis 19./20. gadsimtu mijā, turklāt visai strauji – Krievijā drukātā veidā Olivjē salātu recepte pirmo reizi sastopama 1897. gadā, latviešu valodā sarakstītajās pavārgrāmatās pirmo rasola recepti man izdevās atrast 1901. gadā", ja tepat skaidri redzama 1891. gadā publicēta recepte latviešu valodā?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]neetiski
2018-03-15 20:41 (saite)
Nu vispār, tur ir divi secīgi raksti, kuros iekļautas daudzas vēsturiskas un interesantas rasola receptes no 19.ga. līdz 1980tajiem, bet labi - atpisīšos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mako
2018-03-15 10:23 (saite)
Mūsmāju rosols:

desa (doktordesa)
vārīta ola
marinēti gurķīši
zaļie konservēti zirnīši
vārīti kartupeļi
majonēze

Reizēm radošā gara uzvirmošanas periodā majonēzei var pievienot mārrutkus vai sinepes un kādu sauju kapātu ābolu iebērt bļodā, bet pārsvarā pieturamies pie pārbaudītām vērtībām. pasargdies no siļķes vai bietēm. Lai tas paliek siļķei kažokā.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?