[iCE2] - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
[iCE2]

[ website | Kino Kults ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Dawn of the Dead (2004) May. 8th, 2004|12:14 am

snake
Niknā filma par zombijiem.

Universal Pictures / Strike Entertainment
Režisors: Zack Snyder
Lomās: Ving Rhames, Sara Polley, Jake Weber, Mekhi Pfifer
IMDB
Official Site
Trailer

Pie dirsas Van Helsingu! Šitais ir īstais adrenalīns! Mūsējie kaut kā iebremzē ar šā izrādīšanu kino (cik man zināms, vēl nav izlemts, būs īsti vai nē), nācās izmantot interneta sniegtās iespējas filmas iegūšanai. Attēls nebija nemaz tik slikts, kā bija domāts. Filma, ja kāds nezin, ir Džordža Romero (George Romero) tāda paša nosaukuma 1978.gada filmas remake. Būdams liels Romero triloģijas piekritējs (Night of the Living Dead / Dawn of the Dead / Day of the Dead, pēc informācijas lūdzu uz IMDB), es tai pat laikā neredzu nekādu problēmu taisīt tām rimeikus. Triloģija tomēr ir vairāk nevis par zombijiem, bet par cilvēkiem (kā piemēram, bez standarta cilvēces "grēkiem" tur tika kritizēta patērētājsabiedrība kā tāda un pastāvošā valdība), un zombiji tur ir tikai fons, kuru var bez nekādiem zaudējumiem aizvietot ar "inficētajiem", lepras slimniekiem vai tml., no kā filmas necietīs. Taču nedaudz aizrāvos.
Šeit formula ir vienkārša - ņemam "28 Days Later" ar viņa zombijiem-sprinteriem, izmetam ārā visu psiholoģismu, maksimāli vienkāršojam varoņus (visi kā viens šabloni - Drosminieks, Nodevējs, Ļaunais kurš beigās sevi ziedo citu labā utt.,) - lai šķistu tuvāki un saprotamāki masām, izmetam ārā gandrīz visus Romero filmas sociālos zemtekstus, pieliekam klāt adrenalīna, un tad vēl adrenalīna un tad vēl - mūsējie bēg, slēpjas, šķaida zombijus ar pistolēm, bisēm un ko tik vēl ne, spridzina un dedzina, bet šie tik nāk un nāk un ik pa brīdim paķēr kādu sev līdz, apvienojam ar montāžu MTV-stilā un pāris labiem efektiem, sapildam 100min. formā un liekam galdā. Ja kāds jums stāsta, ka tā ir šausmu filma - neticiet, drīzāk tīrs balls-to-the-wall (bet ne mindless!) zombie action, pie tam tik stingrs, cik stingrs viņš vispār var būt.
Aktieri - praktiski mazpazīstami, ja neskaita badasss Vingu Reimsu un komunisti Sāru Polliju, bet savās lomās iejūtas uz 100% - klātbūtnes sajūta garantēta, jo tie ir pavisam parasti cilvēki, nonākuši vienā ļoti švakā situācijā.
Efekti - kā nākas. Nava, protams, Romero pār-naturālisms, bet nu dažiem varētu šķist pat pārāk. Zombijs-bērns un Zombijs-zīdainis (!) - to vajag redzēt! Parasto asiņu arī netrūkst, bet nu cilvēki, pirms vaimanāt par brutalitāti - atceraties, kādu jūs filmu skataties :)
Kaut kad rudenī nāks klajā jamās filmas DVD, kuram septembrī-oktobrī sekos "Unrated Director's Cut", kur Šnaiders sola ielikt atpakaļ 10min asiņu, iekšu un pārējā cenzūras neizlaistā materiāla, un 10min dialogu, kuri ļaus labāk izprast varoņu motivāciju.
Jaunākā Holivudas tendence - 2 filmas par vienas cenu (Theatrical Cut & Director's Cut) parāda sevi arī šeit.

Interesanta parādība, kad gandrīz mirstošo žanru glābj nevis atzīti metri, bet gan tauta no TV, Reklāmām un Musicvideo sfērām. Iesākumā Gore Verbinski ar savu "The Ring" (tikpat labs, bet krietni skatāmāks no vizuālā viedokļa, nekā japāņu par grašiem uzņemtais), tad Marcus Nispel ar jauno "Texas Chainsaw Massacre" un tagad Šnaiders ar "Dawn of the Dead". Šausmu filmu žanra renesanse? A kapēc gan ne.


ps. Pašai pilnībai atlika vēl noskatīties šo:
http://www.imdb.com/title/tt0365748/
Trailer
Lai gan tas mazliet no citas operas.
link Read Comments

Reply:
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.