[iCE2] - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
[iCE2]

[ website | Kino Kults ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

King Arthur (2004) Aug. 17th, 2004|11:28 am

snake
Karalis Artūrs un viņa komandos bruņinieki, jeb Gladiators priekš nabagajiem.

Nevarēju palaist garām arī kārtējo "rubilovu" ar zobeniem, cirvjiem un citiem asiem priekšmetiem. Šoreiz - Karaļa Artūra leģendas demistifikācija no scenāriju autora Deivida Franconi ("Gladiators"), producenta Džerija Brukheimera (jebkurš pēdējo gadu grāvējs) un režisora Antuāna Fukuā ("Training Day", "Tears of the Sun").
Karalis Artūrs (BMW šoferis Klaivs Ouens / Clive Owen) esot bijis reāla vēsturiska persona - Romas karaposteņa Britānijā komandieris Artūrijs, kurš ar savu uzticamo Sarmatu bandu, t.i. bruņiniekiem sargāja Britāniju no visa kā, beigu beigās ieskaitot pašu Romu. Bet tikmēr Roma evakuē savus cilvēkus - no ziemeļiem nāk briesmīgs Sakšu pulks ar Sedriku priekšgalā, bet mežos klaiņo ne mazāk briesmīgie briti (kuri izskatās kā Mela Gibsona brāļi no "Braveheart") paša Merlina vadīti...
Kā stāsta filma, Sarmati (starp kuriem arī "seri" Lancelots, Galahads un citi) nāca no vietām, kur tagad ir Krievija, un izcēlās ar to, ka bija briesmīgi kareivīgi. Filmā mēs redzam, ka tiem neko nenozīmēja iziet 10 pret 50, vai, kā vēlāk bija redzams, 8 pret 200, un uzvarēt. Par cīņām - filmā to nav pārmērām, bet tās, kuras ir - ir labas (īpaši ledus un beigu kaujas). Grūti spriest, vai viss, kas filmā parādīts kaut aptuveni atbilst tam, "kā bija", bet nu skatīties vienalga interesanti.
Pats Artūrs un viņa komanda visvairāk atgādina kaut kādu no filmām pazīstamu specvienību, like "Dirty Dozen" - kolorīti personāži (no tiem īpaši izceļas Bors - Rejs Vintstons / Ray Wintstone), katrs ar savu atpazīstamu "fišku", kuri nepārtraukti pieduras viens par otru (samērā neķītri) un starplaikos starp jokiem apvāc 10x vairāk ienaidnieku, tikai naci vietā šeit ir sakši. Filmā viņi tieši tā arī tiek formulēti - Artūra (nevis Romas) bruņineki. Viņu lomās - pārsvarā briti, kuru sejas vēl nav paspējušas apnikt, tādēļ izskatās diezgan "svaigi".
Neatpaliek arī to pretinieki - sakši. Viņu vadonis Sedriks (zviedrs Stellans Skargards - "Dogville", "Dancer in the Dark", "Ronin") rīkojas, kā pienākas - savējos sit dučiem, lai ienaidnieki baidās, draud pat savam dēlam Sinrikam (vācietis Tils Šveigers - "Knockin on Heaven's Door", "Replacement Killers", "Driven") un vispār havin' a good time. "Sadedziniet visu, Nogaliniet visus" viņš rūc piezemētā balsī, un visi (ieskaitot skatītājus) saprot - ar šito džeku joki nebūs!
Un arī briti, kas maisās visiem pa vidu, beigu beigās tomēr parāda sevi. Merlins izrādas nav nekāds burvis, bet gan vienkārši cilts vecākais, bet nu par Merlinu neviens pat neatceras, ja ciltī ir tāda džuse kā Kīra Naitlija (Keira Knightly - "Pirates of the Carribean"), kurai, protams, neizpaliks arī romāns ar Artūru. Uhh, pavisam piemirsu - arī Ekskalibūrs bija, ar visu tā izvilkšanu no akmens!
Mīnusos var atzīmēt ja nu vienīgi ik pa brīdim pilnīgi nevietā iestūķētus personāžu monologus/dialogus par cieņu, godu un demokrātju, kā arī Artūra nepārtraukto visiem pierādīšanu, ka "Visi mēs esam brīvi etc." Tas viss ir jau tik daudz redzēts, ka šī obligātā daļa jau kļūst par slogu.
Pēdējais mīnuss, kas gan patiesībā ir pirmais. Džerijs, plātīdamies intervijās pirms filmas, vienmēr uzsvēra, ka viņiem viss būs pa īstam - galvas ripos, asinis šķīdīs utt. Un 3 nedēļas pirms filmas iznākšanas Disney ņem rokās šķēres un... pareizi, reitinga R vietā mums ir PG-13, un tas ir ĻOTI LABI REDZAMS, kad filmā manāmi trūkst daudzu kadru. Džerijs savu vainu ir atzinis, un uz DVD mums tiks piedāvāta filma, kā tā bija domāta. Ja kāds šaubās, skatīties vai nē - pagaidiet, vēlāk būs tikai vēl labāk.
Kopumā, kā rakstīja viens anonīms interneta komentētājs, "The Magnificent Seven" meets "Tears of the Sun" meets "Gladiator". Precīzāk vairs nepateiksi.

link Read Comments

Reply:
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.