[iCE2] - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
[iCE2]

[ website | Kino Kults ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Chronicles of Riddick (2004) Jul. 15th, 2004|11:17 am

snake
Get Riddick! jeb Pitch Black Chronicles.

Stingru Sci-Fi Action filmu faniem pienākuši grūti laiki. Uz fantasy parautie nespēj celt glāzes - bez Gredzenu triloģijas viņus priecēs vēl vismaz 4 Hariji Potteri un drīzumā arī "The Chronicles of Narnia", supervaroņu/komiksfilmu fani jau ir autā - lai uzskaitītu visu, ko viens pats Marvel izgāzīs uz lielajiem un mazajiem ekrāniem tuvāko gadu laikā jāraksta atsevišķs raksts (un vēl jau paliek DC!), un pat vienmēr malā nostumtie horror fani līksmo - žanram otrā dzimšana. Lielā mērā tas saistīts ar to, ka kosmosa kuģiem tālās planētās nepieciešams padaudz naudiņas, jeb tie izskatīsies kā filmā "Plan 9 from Outer Space". Jā, es zinu ka nesen bija "Minority Report" kopā ar "A.I", bet tie drīzāk ierindojami sociālās fantastikas (piedodiet par nosaukumu) nīšā, tāpat kā parīt iznākošais "I, Robot" ar Vilu Smitu (nē, Vils tur nav robots). Ja pat augusta megaclash "Alien vs. Predator" - un tas notiek uz Zemes (!!!), kaut kas nav labi. Vienīgā cerība uz Paramount'a "John Carter of Mars" pēc E.R.Berrouza motīviem un Džima Kamerona (James Cameron) vārdā vēl nenosaukto fantastiku (kas, visdrīzāk, būs "Battle Angel Aelita" ekranizācija), bet cerība vāja.
Tomēr pasaule ne bez labiem cilvēkiem - Deivids Tui (David Twohy), kurš nav nekāds iesācējs fantastikā (viņa kontā "The Arrival", kā arī "Waterworld", "Impostor" un "Warlock" scenāriji) 2000. gadā mums dāvāja lielisku fantastisku filmu "Pitch Black" ar tolaik vēl mazpazīstamo Vinu Dīzelu (Vin Diesel). Interesanta koncepcija, "svaigs" galvenais anti-varonis, lieliski "visuals" (3 sauļu efekts, plus kosmosa kuģa avārija filmas sākumā, skatoties to ar pareizu skaņu vienkārši izsmērē skatītāju pa grīdu), pārdomāts sižets un ne-happy end - tas viss padarija šo mazbudžeta filmu (25 milj. $) par kulta hītu uz video un DVD. Un, jāpiezīmē, tieši 25. milj. $ dēļ filmas darbība notiek uz neapdzīvotas tuksneša planētas naktī - tā, ka paši saprotat, daudz lētāk. Tātad filma kļuva par hitu (gan, diemžēl, ne kino), Dīzels par megastāru un te arī viss stāsts sākas:
Atsakoties no "2F2F" un "xXx 2", Dīzels paziņoja, ka turpinājumi viņu neinteresē, bet viņš labprāt piedalīsies sava mīļākā varoņa, Ričarda B. Riddika (Richard B. Riddick) turpmākajos piedzīvojumos, Deivids tūlīt pat izvilka no azotes gatavu scenāriju un Universal, mazliet padomājot, 125 milijonus vienmēr zaļo. Ar šādu naudu kosmosa kuģi tālās planētās vienmēr padodas itin labi (pat tādos mēslos kā "Supernova"). Visi nekavējoties ķērās pie darba, un šovasar mēs varam redzēt rezultātu kinoteātros. Kas tad sanāca?
Pirmkārt, protams, tie paši kosmosa kuģi etc. Sci-Fi fana sirdi priecēs pat 4 dažādas planētas - katra ar savu atšķirīgu vidi. Veidotāji ir tiešām piedomājuši kā nākas un pacentušies godam: No filmas ievadainas ledus planētā, "New Mecca" un cietuma planēta, kur dienās t ir 700 plusā, bet naktī tikpat mīnusā, kā arī vispār gandrīz viss "production design" (rupji izsakoties - dekorācijas & butaforija) izskatās un ir izdomāts uz 10+. Neatpaliek arī specefekti - viss ir tieši tā, kā tam vajadzētu būt - gandrīz fotorealistiski (izņemot varbūt vienīgi žurkosuņus, bet tur drīzāk pievīla animācija). Superb job!
Otrkārt - aktieri. Jāsāk, protams, ar pašu Riddiku - ar Vina Dīzela harizmu un superzemo basu, kas liek drebēt ne tikai filmas varoņiem, bet arī skatītājiem. Savādāk kā "Supercool Badass" viņu nenosauksi, un nav arī nepieciešamības. Otrais aktieru trumpis - Niks Činlunds (Nick Chinlund), par kuru es agrāk nebiju dzirdējis, bet noteikti drīz dzirdēšu. Ar maniakālu apsēstību Niks tēlo Riddika arhi-ienaidnieku, algotni Tūmbsu (Toombs), kurš ir tik lielisks, ka gandrīz vai aizēno pašu Riddiku, un viņa teiciens "I should've taken the money!" jau ir kļuvis leģendārs. Un tad vēl paliek stingra aktieru grupa dāmas Džudijas Denčas (Dame Judy Dench), Tendijas Ņūtones (Tandy Newton), Karla Urbāna-Eomera (Karl Urban) un mūžīgā ļaundara Kolma Feores (Colm Feore) sastāvā.
Treškārt - muzikālais pavadījums. Leģendārais filmu komponists Germs Rīvels (Graeme Revell) pacentās godam, un mūzika ir vienlaikus episka un brīžem ļoti personiska. Bravo, Maestro, lielisks darbs.
Protams, viss jau nevar būt pilnīgā zefīrā, right? Par mīnusiem. Jūs laikam jau nojaušat, kas palika nepieminēts, vai ne? Sižets, paldies Dievam, mīnusos nefigurē (bet viņa daļa gan), jo to aizēno cits, daudzkārt stiprāks mīnuss - filmas galvenie ļaundari. Ok, tālāk seko subjektīvisms (gan, tāpat kā pirms tam). Iedomājaties, ka filma daudz maz ieturēta "Alien" sērijas garā - pseido-realistikska nākotne, noskranduši speisšipi, neskūti brutāl veči puslīdz realistiskās drēbēs un ar normāliem, lodes šaujošiem ieročiem. Un te ciemos atlido "The Necromongers" - ļaunā iekarotāju rase, kuras kaujas forma visvairāk atgādina Power Armor (no "Fallout" sērijas) krustojumu ar Senās Romas centuriona kaujas ekipējumu - tiešam, izskatās vēl smieklīgāk nekā izklausās. Vada viņus briesmīgais Lords Maršals (latviskojuma ideja - "Kungs Ķēniņš") Un cīņā šie agresori dodas, bruņojušies (bez ložmetējiem) ar milzīgām alebardēm, hammeriem un zobeniem. Ceļo viņi lidojošos sarkofāgos (I'm not shitting you!), kuru iekšiene izpildīta gotiskā/baroka stilā. Godīgi sakot - zeļļi neiederas par StarTrek TV seriālā, kur nu vēl šajā filmā.
Sižets. Bez standarta varoņepiska action pafosa viņš vēl ir līdz malām piesātināts ar misticizmu. Nekromongeri meklē mistisku "The Underverse" un pārējo negribas spoilēt, bet ticiet uz vārda - misticisms ir, un daudz. Droši avoti ziņo, ka Universal, neilgi pirms filmas iznākšanas aptvērusi, ka filma draud izvērsties par vēl vienu "Matrix Reloaded", fiksi-fiksi pastrādājusi ar montāžas šķērēm, pārvēršot filmu par vienkāršu heroisku sci-fi action. Un tā, manuprāt, arī labāk, lai gan režisora versiju, protams, ar interesi noskatīšos - kad parādīsies (jau apstiprināts).
Un kas tad kopumā sanāca? Neskatoties ne uz ko, sanāca labi, gan fatastikas karsējiem, gan arī visiem pārējiem, kuri varbūt vienkārši alkst 2h paceļot pa attāliem galaktikas nostūriem kopā ar harizmātisko Riddiku. Vēl kas - filma sākumā tika ieplānota kā Riddika Triloģijas pirmā daļa, bet ļaunie kinoskatītāji diemžēl šos plānus nojauca. Par cik zināms, ka filmas veiksmei ir tikai viens kritērijs - finansiāls, tad nu filma ASV ne gluži izgāzās, bet tuvu. Skumji, jo tas ne tikai uzliek mīksto turpmākām Riddika dēkām, bet sci-fi kā tādam. Bet ir arī laba ziņa - par cik zīmola videospēle "Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay" grauj visus X-Box topus, tad papildus PS2 un PC versijām uz Ziemassvētkiem, mēs drīzumā sagaidīsim arī Riddika piedzīvojumu turpinājumu, gan mazliet citā mēdijā.
Ok, es eju skatīties "Chronicles of Riddick: Dark Fury" :)

ps., kā parasti, par mūsu filmu izplatītājiem. Un jā, es viņus pelšu, ja gribēsies, kaut katrā postā. Jūnija filmu pie mums pārcelt uz Oktobra beigām? Bravo, kāds lielisks mārketinga triks. Atklāšu viņiem baiso noslēpumu - Novembrī/Decembrī ir DVD, kurš _garantēti_ noplūdīs tīklā jau līdz septembrim. ACMEfilms stratēģiem - liels sveiciens! Kaut gan "Once Upon a Time in Mexico" rekordu jums tāpat nepārspēt :)

link Read Comments

Reply:
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.