[iCE2] - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
[iCE2]

[ website | Kino Kults ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

The Day When Marvel Failed Apr. 19th, 2005|11:38 pm

snake
Par Elektru un Purva Monstru.

Kā jau droši vien pamanīts, komiksu izdevniecība Marvel pēdējos gados aktīvi bīda savus varoņus kinoindustrijā, kura, savukārt, ar apskaužamu cītību bombardē mūs ar dažādu Marvel komiksu ekranizācijām. Līdz šim brīdim viss gāja (gandrīz) gludi - parādi atklāja lieliskais "Blade", zolīdais "X-Men" un ekselentais "X2", meinstrīmais "Spider-Man" un viņa pārākais sīkvels, kā arī brutālais "The Punisher" un nebūt ne tik peļamais "Daredevil", ar norunu, ka skataties Director's Cut. Bet pēc tam viss aizgāja kā pa pieskari - diezgan pretrunīgajam "Blade: Trinity" sekoja Pārgalvja spin-off, "Elektra", kā arī no pēdējās, piedodiet, d*rsas izlīdušais kvazimodo "Man-Thing". Par tiem arī šoreiz.

Kā atceramies, iepriekšējā sērijā ("Daredevil" tas ir) Elektrai bija fatāla satikšanās ar pašas dunci - dabūja to ribās, divos vārdos. Bet tas nekas - līdz šīs filmas sākumam rehabilitācija notika veiksmīgi, un jau filmas ievadepizodē Elektra aukstasinīgi izrēķinās ar pašu Džeisonu Aizeku (Jason Isaacs), kurš, kā zināms, labos netēlo principā. Gluži kā Džeks Kārvers, Elektra ir ģērbta spilgti sarkanās drānās, kas, acīmredzot, simbolizē viņas nemērīto krutumu - sak, varat mani pamanīt, cik uziet, vienalga nenoķersiet!
Filmas gaitā mēs uzzinam, ka Elektra tagad ir algota slepkava (nu gluži kā Ņikita), un viņas nākamie upuri ir kāds Marks Millers (Gorjans Visničs) ar meitu. Nelieši neparedzēja tikai vienu - Elektra katru vakaru dirnēja pie TV ekrāna, skatoties seriālu E.R., kurā kā reizi piedalās Visniča k-gs, tapēc pasūtījumu izpildīt nekādi nevarēja. Atkāvusies no mistiskām ņindzjām, trijotne dodas bēgt...
Bet tiem pa pēdām jau seko ļaunais Ņindzju klans, "The Hand", kura biedri ir viens par otru pārāki - viens ir ložu necauršaujams (burtiski) nēģeris, otrs aptetovēts no galvas līdz kājām, trešajai vispār iesauka Tifozā Mērija. Bēgļu tvārstīšanā iesaistās arī "The Rokas" barveži - tēvs un dēls japāņi, abi - advancēti zobencīņas lietpratēji. Bet pasaule ne bez labiem cilvēkiem - bēgļiem palīgā dodas Elektras bijušais sensejs ar iesauku Miets (Stick). Kapēc tieši Miets - to tā arī nepaskaidroja (mans domāt, ka tur apakšā kāds pikants stāsts), bet ar savu, ehm, mietu viņš rīkojas vareni labi! Tas viss noved skatītājus pie spriedzes pilna fināla, kurā par upuriem kritīs gan vairākums fizikas likumu, gan elementārākā loģika...
Nu ko lai saka. Es, cilvēks, kurš aktīvi gaida katru komiksfilmu un ir ārkārtīgi tolerants pret sižeta, loģikas, motivācijas un pārējo efemēro matēriju trūkumu (lai tikai skatīties būtu interesanti), tik izstieptu, paviršu, seklu un, galvenais, NE-IN-TE-RE-SAN-TU filmu sen nebiju redzējis, un pofig par komiksiem, nah! Sižets, ar kura sacerēšanu it kā nevajadzētu būt nekādai problēmai ("Elektra: Assassin" un "Elektra Lives Again" pārdodas jebkurā sevi cienošā komiksu bodē - ārzemēs, protams) - bet nē, visvairāk tas atgādina stāstus, kurus viens otram stāsta bērnudārza jaunākās grupas audzēkņi, gatavojoties pusdienas diendusai. TV darbonis Robs Boumens (Rob Bowman), kurš jau vienreiz kapitāli izgāza potenciāli uber-ideju (Vai iespējams izgāzt post-apokaliptisku action ar tankiem un drakoniem? Var! Paprasiet Robam, kā!), šeit demonstrē, ka laiks vien atgriezties atpakaļ uz TV, turpināt veidot PRODUKTUS. Jo nekas cits, kā produkts, šī filma nav: ja scenārijs balstīts uz vietu, kur notiks filmēšana (Kanāda? Ok, tad cīnīsimies mežā!), epizodes un veseli gabali izveidoti pēc šablona, bet saistība ar oriģinālmateriālu ir vien personāžu vārdi, tad tā jau ir klīnika. Par vienīgais, kas šo filmu saistīja ar mitoloģiju - epizode ar Pārgalvi/Metu Mērdoku - palika uz montāžas galda (gan vēlāk atradās iekš deleted scenes uz dvd). Es daudz ko varu piedot, ja redzu, ka filmu tās veidotāji veidojuši ar entuziasmu, no visas sirds. Ja filmu ir veidojusi mārketinga nodaļa, balstoties uz sktītāju aptaujām, tad arī attieksme no manas puses būs attiecīga. 1/10.

Otrs kandidāts uz uzšķēršanu ir ar vēl interesantākiem ciltsrakstiem. Septiņdesmito beigās Marvel sīvais konkurents DC izveidoja sev jaunu personāžu - "Swamp Thing", purvā mītošu radioaktīvu atkritumu un nepatiesi nogalināta vīra simbiotu, kurš cīnījās par taisnību purvā (btw, tieši šajā komiksā savas gaitas sāka Džons Konstantīns). Sacerēja komiksu ārkārtīgi talantīgais Alans Mūrs ("From Hell", "League of Extraordinary Gentlemen") un tā bija ļoti populāra. Marvel, protams, malā nestāvēja un deva savu atbildes triecienu - pēc sižeta praktiski identisku komiksu ar ārkārtīgi radošo nosaukumu "Man-Thing"! Jau mūsdienās, studija Lion's Gate Films nopirka tiesības uz šo te Cilvēku-Lietu, un uz tā pamata izveidoja mākslas filmu, darbā ieguldot fascinējošo summu deviņi milijoni dolāru!

Filma sākas ar to, ka kāds iereibis jauniešu pāris tusiņa laikā dodas purvā mazliet padraiskoties. Draiskošanās (kura, starp citu, parādīta komiksfilmai netipiski atklāti) diemžēl neturpinājās diez ko ilgi - no ūdens ātri vien izlīda Purva Monstrs (lūriķis!) un nokoda džekam galvu, dāmu pamatīgi apšļakstot ar... KETČUPU! Ainas beigas.
Kādā nomaļā pilsētiņā ASV dienvidos ierodas jauns un daudzsološs šerifs. Vecais pameta darbu bez brīdinājuma - aizgāja uz purvu uzpīpot... un neatgriezās. Pilsētiņu apteverošajā purvā, starp citu, pazuduši jau 20+ cilvēki, un tas tikai pēdējo pāris mēnešu laikā. Šerifs sāk saost kaut ko nelāgu (no purva tiešām nesa pa gabalu), un devās iepazīties ar pilsētiņas šablonajiem iedzīvotājiem - diviem brāļiem-deģenerātiem, seksbumbu-skolotāju un prātu izkūkojušo gaišreģi indiāni. Pilsētiņā uzdarbojas arī kapitālistiskās cūkas - pārpirkuši indiāņu teritorijas, tās savtīgi pumpē ārā naftu un citus dabas resursus, piesārņojot māti zemi ar nāvējošām izejvielām. Sākumā šerifs ir pārliecināts, ka slepkava ir kāds mežā mītošs indiāņu kustības aktīvists, taču pamazām saprot, ka šeit neiztika bez pārdabisko spēku iejaukšanās. Pēdējā cīņa, kura, protams, notiks naktī pašā purva sirdī, piedalīsies visi šīs šaušalīgās, sirdi žņaudzošās traģēdijas daļībnieki - šerifs, resnā kapitālistiskā cūka, seksbumba-skolotāja, indiāņu kustības aktīvists, glūņa fotogrāfs un arī pats Poda Purva Monstrs, kurš ir, pārfrāzējot D'Artaņjanu, "Viens pret visiem un visi pret viņu"...
Beigu beigās līdz kinoteātriem filma tā arī nenonāca, savu pirmizrādi piedzīvojot uz Sci-Fi Channell, bet vasaras sākumā būs pieejama arī uz video/dvd. Un ne par velti - režisors Brets Leonards ("The Lanmover Man") radīja cienīgu turpinātāju tādiem kinematogrāfa šedevriem kā "Aligators-Atriebējs" un "Zirnis-Mutants Ubrūk Atkal!". Pilnīgi nepazīstami aktieri izpēlē dramatisma pilnas ainas, bet, kad monstru tomēr parādīja (2/3 pēc filmas sākuma), filmas žanrs krasi nosliecās no šausmenes uz komēdiju - monstrs acīmredzami bija darināts no gumijas zābakiem. Tas viss nemaz nerunājot par draņķīgu montāzu, skaņu un patiesībā arī visu pārējo. Bet, ja godīgi, tad neskatoties uz visiem saviem mīnusiem, filma tāpat bija galvas tiesu (vai pat divas) pārāka par Elektru. Ja pavisam nav ko skatīties - var riskēt (bet labāk nevajag). 4/10 (bet kāda ir filmas saistība ar komiksiem, kur monstrs bija labais, izņemot stilīgo Marvel logo sākumā - to es tā arī nesapratu).

Tā lūk Marvels iekāpa kakā veselas divas reizes pēc kārtas. Nākotnē mūs sagaida:
2005. gada 8. jūlijā - "Fantastic 4" (no "Barbershop" un "Taxi" rīmeika režisora, heh ;)
2006. gada maijā - "X-Men 3" no "Layer Cake" režisora un ar Vinniju Džounsu
2006. gada vasarā - "Ghost Rider" no Pārgalvja režisora ar Nikolaju Būri!
Cerēsim, ka no savām kļūdām kompānija mācīsies.

link Read Comments

Reply:
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.