sirualsirual ([info]sirualsirual) rakstīja,
@ 2018-12-17 19:43:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry


Šogad tā vietā, lai aprakstītu grāmatas, kuras esmu lasījis 2018. gadā, es paskaidrošu, kāpēc nevarēju izlasīt Deivida Fostera Volesa (DFW) grāmatu Infinite Jest, lai gan biju to nolicis kā 2018. gada kandidātu savam ikgadējam postmodernajam eposam.

Tā grāmata nāk no neizturamas vietas. Neizplūstot detaļās par DFW dzīves gājumu un atzīstot, ka viņam ir sakāmas interesantas lietas par šo laikmetu un kultūru, Infinite Jest - kuru izlasīju līdz kādai 800. lappusei - ir radījis neciešams indivīds. Tas, protams, literatūras spēlē nav nekāds jaunums; jaunums ir apmērs, kādā atklājas caurums autora dvēselē, kā arī tas, no kurienes tas nāk un kā tas iespaido viņa darbu.

Iesākumam, viņa pasaulē nav vietas domājošām sievietēm - par to rakstījuši jau citi, bet spilgtākais sieviešu varonis Infinite Jest ir sieviete, kura ir nāvējoši skaista. Un tas arī viss. Paspēlējot "bet kā tad ar...?" varu minēt, piemēram, Velbeku, kurš daudziem pamatoti besī un kura sievišķie varoņi, kā likts, ir debilas klišejas. Bet viņš vismaz to neslēpj! Pie DFW turpretim ir darīšana ar slīpētu tipu.

Ir tāds joks, ka ja tu bārā kādu pasveicini, kad tu pagriezīsies atpakaļ, tur būs Andris Ogriņš, kurš koļī tavu draudzeni. Bet, attīstot šādu scenāriju tālāk, Andris Ogriņš vai nu izaicinātu tevi uz dueli, vai atpistos. Turpretim DFW uzdotos teju par ģimenes draugu un, kaut arī ar zināmu nevērību, nebeigtu tev izrādīt tīri cilvēcīgu laipnību; un kad tu viņu beidzot attaptos, viņu konfrontētu un prasītu, lai beidz koļīt tavu draudzeni, DFW nolasītu tev lekciju par patriarhātu, norādītu uz tavu nedrošību un tevi gaslightotu, līdz tu saprastu, ka ir slikti mēģināt kontrolēt citus cilvēkus; un, ja viņš beigās nokoļītu tavu draudzeni, viņš iečukstētu tev ausī "I knew she was a slut" un viņu pamestu.

Īsumā man šķiet, ka šīs prozas it kā gudrība maskē nespēju paskatīties uz sevi (neviens jau neprasa autentiskas zināšanas par savu patību), turpretim tumīgā logoreja un sižetam nesvarīgie iestarpinājumi, kuri veido lielu daļu no grāmatas, man nolasās kā autora nedrošība, mēģinājums milzīgu, klīnisku neticību sev pārvērst efektā; darīt it kā godīgu darbu, stoiciski vilkt milzīgu vezumu un varbūt tā rezultātā mainīties; taču šajā gadījumā, man šķiet, visgodīgāk būtu bijis klusēt.

Protams, es tagad uzstādu diagnozi nevis kritizēju literatūru; jā, jā, DFW ir autentisks, izcils rakstnieks. Viņa esejas vismaz pa daļai man gāja pie sirds, tāpat kā stāsti, tur ir liels talants un palaikam kaut kas "iemirdzas" utt.

Bet romāni - it sevišķi lielie romāni - ir interesanti, pateicoties autora klātbūtnei un spēkam, un stājai. Infinite Jest personība ir tik neuzticama, tik neraksturīgi - viltīgi, ar zemiskiem līdzekļiem - nostādījusi sevi autoritātes pozīcijā, ka tā vien gribas sūkstīties, ka tā nepalika tur, kur tai pēc idejas būtu vajadzējis palikt.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]miligrami
2018-12-17 20:23 (saite)
labākais grāmatas apraksts by far, ko šogad esmu izlasījusi. pat neskatoties uz to, ka nemaz to neizlasīji.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]sirualsirual
2018-12-17 20:32 (saite)
paldies! <3

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]simamura
2018-12-17 21:20 (saite)
+!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]grizzly_bear
2018-12-17 20:39 (saite)
Nu man tagad ir uzdevums izlasīt un nokoļiīt tavu draudzeni pēc tam, ja
:*

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]sirualsirual
2018-12-17 20:43 (saite)
ok, tikmēr lasīšu Andri Ogriņu!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]teja
2018-12-17 22:50 (saite)
ir ļoti maz gargabalnieku, kam nepiemistu šādi, sauksim tos par - sistēmiskiem traucējumiem, sistēmiski traucējumi, Dostojevskis un Flobērs, Remarks un Hemingvejs, "reālisti", nopietni? šādi veido to, ko mēs domās mēdzam domāt kā normālo normalitāti? vai pat vēl slimāki tipi, kā Grass, skaidrs, ka šai dzīvei nevar uzticēties un ir jāiet klosterī un jālūdzas, lai dievs tev atklāj realitātes patieso dabu.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]teja
2018-12-17 22:51 (saite)
ar tev es domāju man, jo es savu bērnību un jaunību esmu pavadījusi LASOT ROMĀNUS

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]sirualsirual
2018-12-17 23:52 (saite)
visu šito rakstot, nepiebildu, ka tā jau nav viņa vaina utt., cela va de soi, bet tomēr. tas, ka šitais ir palicis nepamanīts vai akceptēts gan ir dīvaini.

tieši nesaistās ar tevis pausto, bet izlasīju baigi labo kopsavilkumu par tā paša Tao to pašu Taipeju, autors Frederiks Bartelms:

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]teja
2018-12-18 00:03 (saite)
bet kādā ziņā "akceptēts". kultūra taču ir šķirta no baznīcas, māksliniekiem nav jābūt morāli briedušiem, lai viņus drukātu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]sirualsirual
2018-12-18 00:10 (saite)
ar akceptēts domāju par to, ka Infinite Jest ir iecelts panteonā, lai gan kādas 3/4 no teksta (cik tālu tiku) visai nelasāmas un vērtības, kuras grāmata pauž, ir visai abominable

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?