rezeptes' Journal

Tuesday, October 4, 2022

10:04PM - Māpō Tōfu

Vajag:

Rezepte:

Process sastāv no divām daļām. Pirmā ir sastāvdaļu sagatavošana un otrā daļa ir paša ēdiena kompilācijas process.
Sarežģīti nav, bet mazliet ķēpīgi gan ir.

Pirmā daļa (sagatavošanās):

1. Malto gaļu samet dziļā pannā, ja nepieciešams ar nelielu sezama eļļas vai citas eļļas daudzumu un cep uz vidējas uguns, sasmalcinot tā, lai nepaliek pikas un nekas tāds. Var piešaut pavisam mazliet sāli, lai process būtu ātrāks. Gaļu cep maisot līdz ūdens aizlidinās prom un tie mazie pikucīši sāk kļūt smuki apcepti.
2. Kamēr gaļa pannā cepas, jo tas aizņem kādu laiku, sagatavo garšvielas. Ingveru un ķiplokus pavisam smalki sarīvē un samaisa kopā, noliek malā. Piešauj maisījumam klāt Tenmenjan un Tōchijan, lai uzreiz varētu to putru lietot. Ja vēl nav sakapāti, tad sakapā čilī piparus un noliek atsevišķi malā, sakapā un saspiež arī sičuaņas piparus un arī noliek atsevišķi malā.
3. Sagatavo tōfu: kluci uzmanīgi noliek uz paliela šķīvja un mazliet, kādu minūti, uzsilda mikroviļņu krāsnī. Ūdeni, kurš izdalīsies, izmet un atkārto procesu līdz ūdens saturs, šķiet, ir mazinājies, bet pārāk stipri nekarsē.
3. Pa to laiku gaļa jau ir nonākusi līdz vajadzīgai kondīcijai, tāpēc gaļu izgāž uz sieta ar trauku apakšā un pamaisa, lai tauki un eļļa atdalās un ir atsevišķi. Taukus neizmet!

Otrā daļa (pats process):

1. Gaļas taukus atgriež pannā uz nelielas uguns. Ja tauku ir maz, tad piešauj klāt sezama eļļu. Kopumā jābūt apmēram pus glāzei tauku, bet nav problēma, ja ir vairāk.
2. Eļļu sakarsē un kad ir karsta, iemet iekšā Tōbanjan, enerģiski maisot. Daudzi šajā brīdī klepo, bet tas ir normāli. Tōbanjan maisot cep apmēram minūti, līdz eļļa kļūst smuki sarkana.
3. Nevilcinoties piemet pannā klāt ingveru, ķiplokus, sičuaņas piparus, tenmenjan un tōchijan, atkal enerģiski maisa un cep ap minūti vai mazāk. Čilī piparus pagaidām neliek, jo tie būs rūgti, ja viņus tā moka.
4. Nevilcinoties iemet iekšā gaļu un enerģiski maisot cep vēl kādas 3-5 minūtes, pa ceļam iemetot iekšā čilī piparus.
5. Tofu sagriež smukos kubiciņos un uzmanīgi iemet pannā ar to briesmīgo gaļu, uzmanīgi samaisa, lai tofu nesalūst. Labāk ir lietot kādu platāku spatulu.
6. Cep uz nelielas uguns 10-15 minūtes ik pa laikam uzmanīgi maisot, līdz tofu ir labi sarkanīgs, sasūcies Mābō sulu un garšīgs (jānogaršo). Ja kaut kas trūkst, uzmanīgi piešauj klāt sojas mērci un samaisa. Ja pietrūkst, tad vēl, bet labāk nelikt uzreiz daudz, jo pārāk sāļš būs neglābjams.
7. Kad šķiet, ka ir gatavs, atsevišķā traukā samaisa sterķeļmiltus un apmēram pus glāzi auksta ūdens un enerģiski maisot uzgāž nu jau gatavajam māpo tōfu, bet nevilcinoties samaisa, lai nav klimpas.
8. Pacep uz pavisam mazas uguns vēl kādas 3-5 minūtes, uzmet virsū sagrieztus lokus un ir gatavs.

Ēd ar rīsiem kopā, bet ar nūdelēm arī ir interesanta kombinācija.

(comment on this)