zuzvietne - Post a comment [entries|archive|friends|userinfo]
zuz

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

kļūda vai zīme Dec. 2nd, 2006|06:37 pm

pfyt
Kļūda vai zīme?

Vienā no Dublinas baznīcām tika rīkots aizlūguma dievkalpojums par godu Baibas piemiņai. Uz to, lai arī ar lielu nokavēšanos, tomēr ieradās arī Baibas vīra Hasana māsa Rava, kura atnesa ziedu pušķi un pie tā piestiprinātu zīmīti no sava brāļa, kuram tiesa liedza apmeklēt izvadīšanas ceremoniju.

"From Hassan and Family and to sons Ali and Mohammed. We will always remember you. Rest in pieces and we are not going to say goodbye because we'll always be in your memory. Hassan and Family."

"No Hasana un Ģimenes un priekš* dēliem Alī un Muhameda. Mēs tevi vienmēr atcerēsimies. Dusi gabalos** un mēs neteiksim ardievas, jo mēs vienmēr paliksim tavās atmiņās. Hasans un Ģimene."

*angļu val. prievārds to norāda vēstījuma adresātu.

**vārda peace (miers) vietā rakstīts pieces (gabali)


10 tūkstoši par Baibas nāvi
Nils Konstantinovs

Īrijas policijā esot ziņas un viena liecība, ka Baibas vīra cilvēki pirms tam centušies noalgot slepkavu

Aizdomām, ka latvietes Baibas Saulītes slepkavību Dublinas priekšpilsētā pasūtīja viņas vīrs, ir arvien vairāk pamata, pat neraugoties uz to, ka Hasans atrodas cietumā, notiesāts par automašīnu zādzību organizēšanu. Pēc Dienas ziņām, Īrijas policijas rīcībā ir kāda marokāņa liecība, ka Hasanam tuvu stāvoši cilvēki par Baibas slepkavību viņam piedāvājuši 10 tūkstošus eiro. Aizturēts saistībā ar citu noziegumu, viņš to nav paguvis, tādēļ pasūtījums, iespējams, nonācis Dublinā bāzēta grupējuma Kabras rīcībā. Tajā darbojas daudzi lietuviešu izcelsmes noziedznieki, un viens no grupējumu pārstāvjiem dienu pirms slepkavības redzēts Baibas mājas tuvumā.

Kā jau ziņots, Baibu 19.novembra naktī pie viņas mājas Dublinas priekšpilsētā Svordsā nogalināja pagaidām nenoskaidrots slepkava. Uzbrucējs pienācis pie Baibas, kura tobrīd ar divām draudzenēm bija uz lieveņa iznākusi uzsmēķēt, ieskatījās katrai sejā un tad raidīja šāvienu Baibai krūtīs. Abas latvietes pēc tam slepkavu aprakstīja kā austrumeiropiešu izcelsmes īpaši izskatīgu vīrieti, tādēļ īru presē viņš izpelnījies iesauku "žigolo slepkava". Viņa fotorobots nav sastādīts, taču Īrijas policija nešaubās, ka tā bijusi pasūtījuma slepkavība. Oficiāla policijas paziņojuma par iespējamo pasūtītāju līdz šim nav, taču var saprast, ka galvenais aizdomās turamais ir tieši Baibas vīrs.

Neilgi pēc Baibas slepkavības Hasans lūdza viņu atbrīvot no cietuma pirms termiņa, pamatojot prasību ar vēlmi rūpēties par bērniem, taču tiesa lūgumu noraidīja. Viņam netika ļauts arī piedalīties Baibas bērēs. "Manā rīcībā ir informācija, kura apliecina, ka gadījumā, ja Hasans tiks atbrīvots, viņš izdarīs nopietnus noziegumus, starp kuriem var būt slepkavība, uzbrukums, iebiedēšana un liecinieku ietekmēšana," sēdē sacīja detektīvs inspektors Valters O"Salivans, vēsta laikraksts Irish Examiner.

Bijuši draudi

Diena jau rakstīja, ka Baibas un Hasana starpā bijis ilgstošs konflikts, un pērn Hasans bez Baibas ziņas uz Sīriju aizvedis abu dēlus — piecgadīgo Alī un trīsgadīgo Muhamedu. Pēc deviņu mēnešu ilgas cīņas Baibai izdevies bērnus atgūt, savukārt pret Hasanu ierosināta lieta par bērnu nolaupīšanu. Spriedums vēl būs 15.decembrī.

Saistībā ar šo tiesu Baiba sešas dienas pirms slepkavības policijai bija nodevusi 12 lappušu iesniegumu. Tajā viņa norādīja, ka ilgstoši dzīvojusi bailēs no Hasana, cietusi no viņa pazemojumiem un baidījusies par drošību. Iesniegumu gan policija izlasīja tikai pēc slepkavības, taču tas, iespējams, kalpos kā viens no galvenajiem pierādījumiem.

Par Baibas bailēm Dienai stāstīja arī viņas draugi. Pēc viena avota teiktā, mēnesi pirms slepkavības Baiba bija spiesta mainīt dzīvesvietu, jo tika aizdedzināta viņas automašīna. Savukārt viņas brālis Kārlis atceras: "Neilgi pirms traģēdijas man zvanīja Baiba un prasīja, vai gadījumā, ja ar viņu kaut kas atgadīsies, es parūpēšos par bērniem? (..) Tagad es varēšu visu mūžu domāt, kādēļ tam nepievērsu nepieciešamo vērību."

Dienas rīcībā ir ziņas, ka Baiba, iespējams, zināja pat par plānoto slepkavību. Aptuveni nedēļu pirms tās viņa uz savu mobilo tālruni saņēmusi anonīmu īsziņu, kurā brīdināta, ka ir veikts naudas pārskaitījums uz kādas sievietes kontu kā samaksa par nozieguma organizēšanu, kas vērsts pret Baibu. Īsziņā norādīts sievietes vārds un adrese. Par to Īrijas policijai liecinājusi kāda Baibai tuva persona, Īrijas policija gan atteicās Dienai komentēt izmeklēšanas gaitu un tās laikā iegūtos pierādījumus.

Bija pasūtījums

Hasana saistību ar Baibas slepkavību vēl ticamāku dara ziņas par slepkavības izpildītāja meklēšanu, kas varētu būt galvenie pierādījumi lietā, un patlaban lielākā loma ir jau pieminētajai marokāņu izcelsmes noziedznieka liecībai, kuram slepkavības neizdevās. Viņam ne tikai piedāvāta nauda, bet viņš arī apgādāts ar ieroci.

Kā Dienai norādīja Īrijas izdevuma Sunday World žurnālists Eižens Mastersons, šo informāciju redakcijai anonīmi sniegusi kāda Īrijas policijas amatpersona. Policijai esot arī zināms par vēl diviem gadījumiem, kad Hasana cilvēki noalgojuši slepkavas, taču rezultātā tie atteikušies, uzzinot, ka Baibai ir mazi bērni.

Tomēr, visticamāk, Hasana pasūtītajai Baibas slepkavībai beidzot atsaucies Dublinā bāzētais Kabras grupējums — aculiecinieki redzējuši šim grupējumam piederīgu personu dienu pirms slepkavības Baibas mājas tuvumā. Kā izdevās noskaidrot Dienai, šajā grupējumā darbojas daudzi lietuviešu izcelsmes noziedznieki, un šī gada sākumā vairāki no viņiem arestēti pēc savstarpējo rēķinu kārtošanas ar šaujamieroču palīdzību, kas Īrijā ir neierasts noziegums.

Par to, ka Hasans spēj organizēt savus ļaudis, atrodoties cietumā, liecinot kāds gadījums, kad mēģināts nogalināt konkurējoša krimināla grupējuma cilvēku. Šī lieta saistās ar kādu latvieti, kurš ir Hasana kameras biedrs.

Vīrs noliedz

"Es, Hasans Hasans, tieku vainots savas sievas slepkavībā. Man ir piešūta lieta. Es nenogalināju savu sievu," tā teica Baibas vīrs uzreiz pēc tiesas sēdes, kurā viņam tika liegta pirmstermiņa atbrīvošana saistībā ar sievas nāvi. Hasana māsa Rava vēlāk presei paziņoja, ka Hasanam ar Baibu esot bijušas tuvas attiecības, un Baiba gaidījusi Hasanu atgriežamies no ieslodzījuma, lai varētu no viņa ieņemt meitu un turpināt laimīgu dzīvi citā valstī. Ar šiem argumentiem viņa centīsies pārliecināt tiesu nodot abus bērnus viņas apgādībā līdz brīdim, kad brālis iznāks no cietuma. Tomēr māsas liecības apgāž paša Hasana sacītais: "Es izbeidzu attiecības ar sievu pirms diviem gadiem. Daudzus mēnešus, pirms viņu nošāva, viņai jau bija attiecības ar citu," viņš kliedza.

Motīvs?

Viens no iespējamajiem slepkavības motīviem ir bērni — Hasans jau iepriekš mēģinājis viņus nolaupīt, kas liecina, ka viņam ir svarīgi paturēt abus dēlus savā aizbildniecībā. Turklāt Baibas draugi Dienai apliecināja, ka viņa vēlējusies šķirties no vīra un tādējādi laupīt viņam cerības uz zēniem. Tiesas spriedums bērnu aizbildniecības lietā tiktu izziņots jau decembrī, un tas būtu bijis Hasanam nelabvēlīgs. Tomēr, ņemot vērā Hasana teikto tiesā "viņai jau bija attiecības ar citu", nav noraidāma iespēja, ka motīvs ir bijis greizsirdība un kāds "trešais", par kuru līdz šim atklātībā ziņas nav parādījušās. Vienīgās ziņas —vairākkārt draudēts arī Baibas advokātam, kuram tāpat kā viņai aizdedzināta mašīna un kurš šorbīd atrodas policijas apsardzē.

Īrijas policija, visticamāk, nenorādīs uz iespējamo Hasana saistību ar Baibas slepkavību, līdz būs apstiprinājies tās motīvs. Tajā pašā laikā TV raidījums Crimestoppers izsludinājis atlīdzību par informāciju, kas palīdzētu atrast Baibas slepkavu — 10 000 eiro — tieši tikpat, cik, iespējams, maksāts par Baibas nāvi.

***

Kļūda vai zīme?

Vienā no Dublinas baznīcām tika rīkots aizlūguma dievkalpojums par godu Baibas piemiņai. Uz to, lai arī ar lielu nokavēšanos, tomēr ieradās arī Baibas vīra Hasana māsa Rava, kura atnesa ziedu pušķi un pie tā piestiprinātu zīmīti no sava brāļa, kuram tiesa liedza apmeklēt izvadīšanas ceremoniju.

"From Hassan and Family and to sons Ali and Mohammed. We will always remember you. Rest in pieces and we are not going to say goodbye because we'll always be in your memory. Hassan and Family."

"No Hasana un Ģimenes un priekš* dēliem Alī un Muhameda. Mēs tevi vienmēr atcerēsimies. Dusi gabalos** un mēs neteiksim ardievas, jo mēs vienmēr paliksim tavās atmiņās. Hasans un Ģimene."

*angļu val. prievārds to norāda vēstījuma adresātu.

**vārda peace (miers) vietā rakstīts pieces (gabali)
link Read Comments

Reply:
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.