mry's Journal

History

28th December 2003

6:40pm: Ziemassveetku staasts
Tere! Are you going to Rakvere?

ieprieksheejaa vakaraa dabuuju regeju uz galvas, fotoaparaatu, termosu, guljammaisu, nopirku fotofilminju, sausaas zupas, shokolaadi, rupjmaizi, aabolus.

Mani aizveda pa citu shoseju, gribeeju palikt Tuujas fabrikaa, bet ar divaam mashiinaam nonaacu Valgaa. Robezhsargs, jauns igaunis, prasiija, kur palikshu, kaa tikshu. Uz Tartu. Party. Ar stopiem, gan jau. Jaa, esmu shajaa robezhpunktaa bijusi. Vienu reizi pirms shiis. Paldies. Merry Christmas!

jau tumsaa noslidinaajos lejup pa Valgas celju uz Tartu shoseju un sapratu, ka aiz liinijas, aiz kartee noteiktas robezhas peekshnji ir cita pasaule. cita valoda.
mani driiz panjeema kaada jauna igauniete, mulsumaa runaajaam pusangliski-puskrieviski ar igaunju un latvieshu prievaardiem, sirsniigi par katras shiivakara plaaniem, par veertiibaam dziivee, par boyfriendiem. par attieciibaam. par pasauli. aizdomaajos.

paluudzu mani izlaist Tartu centraa. kliidu pa vecpilseetu, bez nojausmas, kur un kaa paarnakshnjoshu, kur doshos taalaak riit, un kaa to var iistenot. bez Igaunijas kartes.
pie bazniicas seedeeju uz solinja. latvieshu peleekie zirnji, atkaliestaajies miers

kliidu pa mazaam ielinjaam, luukojos peec shkjuunja. pilseetaa lielaaks miers nekaa Riigaa, kad pametu to pashaa pirmssveetku drudzii, pilnie tramvaji, sms koris cilveeku kabataas, drudzis, mana slimaa pilseeta. iekonserveejos sevii tik taalu prom no visa, kaa pusautomaataa uztveeru apsveikumus sveetkos, paldies.. piedodiet tie, kam citkaart pat buutu atbildeejusi
Un Tartu 24.-aa vakaraa cilveeki iet klusi, kaa uz pirkstgaliem, bet varbuut taa biju es pati, reegs, pilseetas klaidonis ar somu paar plecu un bezgaliigu prieku.
spoku maajas ar kaapneem nekurienee..
mezhoniigs veejsh, gaaju 45 graadu lenjkjii, liidz beidzot - piecstaavu maaja. aiz atsleegas kaa visas Igaunijas maajas, bet tiku iekshaa. virs piektaa staava kaapnju telpa, starp triis beeninju durviim, betona griida, priekshaa plastikas logs 4x2 m, skats uz mazo kluso Tartu, uz ljauzhu sveetkiem.
divsstaavu maajas, beernudaarzs. izritinaaju savu guljvietu, seedeeju sveciites un viiraka atmosfeeraa, bezgaliigs miers, 'es nenozheeloju ne nieka'
un pati jautaaju sev - kaadeelj? kaadeelj taa? jo es nebeegu. retu reizi es nebeegu, es neieniistu Ziemassveetkus, es nebeegu no gjimenes rituaaliem, no kauna, mulsuma, ne no kaa nebeegu.
tikai atkaapties to soliiti, tik tuvu, lai nebuutu 'zemee, kur zaale ir zaljaaka', tik taalu, lai nejustos kaa mehaanisma zobratinjsh. starp cilveekiem, kas neatshkjiras no taveejiem, bet neatnjem tev pashu svariigaako - absoluutu ieksheejo esiibu sevii. kapsula.
Jo taalaak uz ziemeljiem es veelaak braucu, jo vairaak es sajutu sevi, visu sevi. zinaataaji spees nosaukt astraalos un nemateriaalos kjermenjus, es tos visus tobriid tureeju savaa apjausmaa. ne(ie)vainojama kompaktiiba. miers. briiviiba. 100% now & here.
neviens mani nekur negaida, man dotas 3 dienas absoluutai laika improvizaacijai, tikai tas, kas notiek - tikai tas notiek, nekas cits neeksistee. nav bailju un nav pienaakuma pulseejosho domu, vislielaakaa - nedaliita atbildiiba par sevi. es esmu briivs un Tu esi briivs. viens - divi - triis

nogurums, iemiegu. saraustiiti kaut ko sapnjoju, viss Tartu veejsh atsitas manas naktsmaajas beeninjos, gaudas un puutieni, tik skalji, ka mostos. periodiski piesleedzos mobiliem sakariem,
suns gaudoja kaapnees -> sapnii -> atnaaca Tavaa iiszinjaa, klusi nolaiziija vaigu, bezgala maigums, tuvums, Tu, Tu, Tu esi kaut kur tepat, es juutu Tevi, gribu Tev kaut ko pasaciit, bet tas ir tik skalji un es nezinu, kaadeelj tas sapin pashu jeegu;
es gribu Tev pateikt kaut ko taadu, par ko nekad neviens neprasiitu - kaadeelj - kaa - lai neviens nekad neprasiitu kaut ko par kaut ko tik vienkaarshu, par esamiibu. par now and here, par regeju, par sauli aciis pljavaa.

manam skaistajam 'dziivoklim' truukst tikai labieriiciibu. aardurvis ir aiz atsleegas vienaa virzienaa, respektiivi, shleperis. divi naktii. izlavos aaraa, liidzi tikai fotoaparaats un nazis, ko ielikt durvju shkjirbaa, lai nepalieku aarpusee. kaa kakjis, kas izmisis par smilshukastiites pazushanu.. :)

veejsh gaudo un mans miegs ir trausls.. sapnis:
Phoenix tuvums un gluzhi vai datorspeelju (ar ko neesmu draugos) noskanjas misija, eju, kaut kur jaaiet, bet peekshnji uzrodas mazie melnie, bars negatiivo buutnju. -ko dariit- izshaujas cauri apzinjai - apiet/beegt/pazust.. un es lecu, lecu tieshi savaas bailees un praataa iekshaa, un tad viss notiek tik netverami, viss notiek pats no sevis. es zinu, ka taa vareeja tikt cauri..

riits. modinaatajs piikst 9os. mazliet salst. riitarosme sasilda :)
nesteidziigas brokastis, silta teeja, somu paarformateeshana, sastingshana, kad pusstaavu zemaak cilveeki iet shurp turp.

eju kaut kur, pieturaa karte, jaadodas kaadi 600m atpakalj. liidz Z shosejai veel kaadi 2 km, gribu tikt pie Peipusa. shosejas noraades - Jogeva, Narva. es nezinu, kura ir iistaa. starp zilu un dzeltenu izveelos dzelteno celja numuru. Jogeva. veejam pievienojas arii sniegs.
pirmaa mashiina - angliski mazliet runaajoshs puisis, 20km uz priekshu, liidz Jogevai veel kaadi 25. Jauns, skaists igaunju paaris ar mazu beerninju mani aizved veel paaris kilometrus uz priekshu, liidz mazai, mazai pilseetinjai. Staavu pie bazniicas, snieg, fotograafeeju, aiz muguras shalc mashiina, stopeeju. pakjer. Are you on the way to Jogeva? - jaa, un veel 70 km uz priekshu. Jogevaa neizkaapju, un vismaz zinu, ka aiz shii nekoneizsakoshaa nosaukuma ir veel celjsh uz priekshu. Uz Rakveri. Peipuss paliek pa labi. Runaajamies, ar prieku un mazu izbriinu secinu, ka es-runaaju-angliski, es-jokoju-angliski, es-varu-izteikties-angliski, jauks viirs, smejamies par robezhaam, prasu par vieteejaam ieveeriibas cieniigaam vietaam.
Krustojums. Liidz pashai Rakverei mani aizved jauns igaunis, cienaa ar konfekti un ir jauks, prasa, kaa sauc, bet abi tik un taa neatceramies viens otra vaardu. priekshaa brauc mashiina - braalis ar savu draudzeni, hands-free mobilaas igaunju sarunas, smaidu. braucot uz Rakveri tuseeties, ja es veeloties, varu vinjam pievienoties braucienaa uz Tallinu peec 5 stundaam. liist, slapjsh lietus un skjiidonis, izlemju par labaaku stopeet jau tagad. aizved liidz shosejai - thanks a lot for your time..

2 a4 plakaatu 'TALLIN' veejsh pluina, salst, liist, stopeeju taapat. "I'm goin to Tallin - are you?" Uz sveetku balli sapuceejies paaris gados, neko neprasa, un peec runaatiigaa igaunju puisha es arii izbaudu klusumu. mezhi mezhi, skaistaa ziemelju ainava,
gribas paliist zem zemo eglju zariem..
sniegu apeed lietus

paaris nogriezhas iisi peec Tallinas robezhziimes pa labi uz citymarketu, izlaizh mani aaraa.
aizhchaapoju arii es uz wc uztaisiit sauso zupu.
meegjinu nojaust, uz kuru pusi centrs. izveelos shoseju ar mashiinu straumi 6 joslaas. metas tumshs. nav igaunju naudas, nav tik daudz latvieshu naudas, lai izmainiitu. nav bezkauniibas braukt pa zakji. nav pat idejas pilseetaa meegjinaat veel stopeet.

eju. pirmos 500m jaaiet pa shosejas malu, man piipina. esmu tumshaas dreebees bez atstarotaajiem, mazliet nepatiikami. estakaades, apvedcelju mudzheklis, krasta ielas veikalu un tehniskaa laikmeta paziimes.
miljoniem vienaadu daudzstaavu maaju. liist, ass veejsh, bet izlemju tikt shovakar vismaz liidz Tallinas centram, lai riit mazaak jaastaigaa. nemitiigs neiistais deja-vu - celjsh, kas jaashkjeerso, autostaavieta, veikalu noliktavas, daudzstaavene, daudzstaavenes spaarns un atkal celjsh.. seerkocinju pilseeta, shis milziigais putekljsuuceejs, sejaa ledains lietus, kliedzu - 'you wouldn't get me!', 'I will survive!!',
zem vaardiem klusi manii kaads dungo Tevis atsuutiito 'hey, hey.. i care for you..'
ik pa laikam apstaajos notiiriit laases un aizsviidumu no brillju stiklinjiem, meegjinu tikt kaadaa maajaa paskatiities uz pilseetu no augshas, bezceriigi. atsleegas. un tur, kur tieku, tur neko nevar redzeet. nemitiigi atkaartojas ainava. peleeks mehaanisms, kas smejas. un es esmu degosha ugunslode, manii ir viss, kas manii kaadreiz jebkad ir bijis. es esmu speeks, es esmu liesmojosha griba un spiits bez dogmatiskiem principiem, es esmu izdziivoshana.
stunda, divas, vairs nepaliidz izvairiishanaas no peljkjeem un tumsas, kaajas ir ledaini slapjas, uudens izsuucies cauri arii jakai un uudeni aizturoshajiem svaarkiem virs bikseem. neapstaaties, neapstaaties, nesasalt. nepadoties. tikt. atrast. izdziivot.
mirklis, saprotu, ka taalaak doties ir stulbi. uzraapjos kaadas daudzstaavenes peedeejaa staavaa, absoluuti nelietderiiga klusai, nemanaamai paarnakshnjoshanai. toties pamanu tramvaju. pamanu maajas, kas nav blokmaajas. pamanu lielveikalus, pamanu Tallinas centru. keskus.
kaapju lejaa, gandriiz skrieshus pa nogaazi lejup uz gaismaam, pieturaa beidzot atrodu arii karti. sanjemos, velku atpakalj ledaini slapjos cimdus, izlemju iet uz Paarnu shosejas pusi, ceru tur atrast kaadu deriigu namu.
kliistu
kliistu
milzumdaudz nederiigu maaju. liidz beidzot kaada piecstaavu maaja un aiz taas - devinjniece. gaidu pie durviim kaadu aaraanaaceeju. desmit minuutes, divdesmit. no paarsalshanas izlemju izmantot naaceeja atsleegtaas durvis pat tad, ja tas naaks no aarpuses.
veca leedija. shaubiigi uz mani skataas un nepiekriit ielaist. staastu savu staastu par paarsalushaam kaajaam un rokaam, par homeless situaaciju, par braucienu no Latvijas, par beznaudu, bezatrisinaajumu,
tantuks iisti neprot angliski, krieviski mees abas nee, pasaukshot kaadu no saveejiem.
Teevs un meita, kas runaa angliski. izstastu savu staastu no a-z, teevs meklee pazinjas, kas speetu izmitinaat slapjo latvju meiteenu, padodos, neatraidu paliidziibu, raudu,
teevs neko neatrod, bet nepieljauj iespeeju atstaat mani kaapnju telpaa. es nezinu, varbuut taadeelj, ka katram savas maajas shkjiet paaraak sveetas iebruceeja,. varbuut taadeelj, ka ir ziemassveetki. Varbuut taadeelj, ka labais cilveekos nav miris.
galu galaa teevs un meita aizved mani uz hoteli, mashiinaa veel naivi iejautaajos, vai zinaashu no riita atpakaljcelju uz shoseju.. you're crazy..

par naudu neuztraucies, taa ir daavana, tu nevari palikt uz ielas, gan jau, - un teevs ne tikai samaksaa par istabinju, bet arii izvelk no maka 75 kronas. tas - taxim no riita uz shoseju

paprasu meiteenam e-mail adresi, solu uzrakstiit, kaa gaajis, atvadamies,
atsleedzu savu numurinju un sasalushaam kustiibaam izraapjos no slapjaa apgjeerba, atgriezhu dushas karsto kraanu liidz galam un paleenaam atkuustu. iesleedzu igaunju tv, seezhu uz gultas malas un berzeeju kaajas, jaadabuu asinsrite lietoshanas kaartiibaa

pie durviim klauvee. staav meiteens ar teevu, dod man maisinju - mees tev atvedaam vakarinjas..

un picas shkjeeles kaarbinja ar kontakttelefonu - zvani, ja ir kaadas probleemas - un Merry Xmas!! laikam man kljuus par skaistaako ziemassveetku apsveikumu..

bezgala daudz laba miega, no riita pamostos 5 minuutes pirms modinaataaja noteiktaa laika, pirmais, ko konstateeju - man nesaap kakls. nesaap galva. nav pat Tartu esoshaas iesnas. esmu dziiva!!

hostelja istabinjaa triis telefongraamatas, no vienas praatiigi izpleeshu Igaunijas kartes, lai piedod man iipashnieki.. atsakos no idejas njemt taxi, sveshaa pilseetaa nav man uzticiibas..
izeju no viesniicas peec 12iem, sekoju celja ziimeem un tieku uz Paarnu celja, priekshaa veel paaris kilometri liidz stoposhanai deriigas shosejas. shkjeersoju sliedes un atklaaju, ka sheit, no Jaagres stacijas, iet vilciens liidz Laagri, pietallinas ciematinjsh, tuvu shosejai. peec paardesmit minuuteem par 6 kronaam esmu Laagri, benziintankaa ar diviem vaardiem - sveiki un paldies (par mineraaluudens pudeli) nenododu sevi paardeveejai, ka esmu neigaunis. :)

perfekta vieta stoposhanai + mashiinu daudzums arii optimaals, tomeer ar plakaatinju 'Paarnu' nostaavu minuutes 15. Liidz apstaajas businjsh un - izraadaas - shoferis brauc uz Latviju. are you latvian? - un no paarsteiguma, ka jaa, nespeeju pateikt neko sakariigaaku kaa skalju un sirsniigu CHAU! divas dienas esmu pieradusi savu domu formuleet anglju valodaa, pat domaas, nu atkal esmu Latvijas smarzhaa
shoferiitis pie Paarnu izmaxaa kafiju un sinepjhotdogu, gandriiz nemanaami aizzhuuzojam garaam mezhiem un pilseetinjaam, iezhuuzhojam robezhpunktaa, pazhuuzhojam garaam manam celjameerkjim Tuujai, ir tik tumsh un slapjsh, ka atsakos no savas idejas pafocheet fabrikas skatus,
izkaapju Saulkrastos, jo shoferiits brauc uz Siguldu.
50 minuutes liidz vilcienam, tik savaadi nopirkt biljeti latvieshu naudaa, latvieshu valodaa. mana neviesmiiliigaa, nelaipnaa Latvija, bet gribas uz maajaam.. kaa gribas uz maajaam..

aizkliistu uz sliedeem kjert sarkano gaismu kadrus, metrus 20 taalaak atstaata pasmagaa soma. garaam skrien suns un .. nereagjeejot uz maniem izmisiigiem kliedzieniem un roku vicinaashanu, pacelj kaaju.. welcom home :)


Ne briidi nenozheeloju, ka devos celjaa. Neko nenozheeloju no taa, kas bija. Un man jautaaja - kaadeelj -
laikam jau taadeelj, lai sajustu, ko es speeju.
pashapliecinaashanaas, sava ego spodrinaashana, bet, iespeejams, daudz speeciigaaka par piektdienas blondiinju paarnjemtaas vecriigas vaajpraatu, kur tuukstoshiem kjermenju pashapliecinaas ar seksuaaliem jokiem un kustiibaam..
Bezgala daudz siiku apjaustu nieku. par sevi, par pasauli, par sugjestiju; par Tevi un par maajaam, un par gjimeni; par attieciibaam, par attiistiibu.
sapratu, ka esmu neizniideejama savaa apnjeemiibaa, ka nepadodos. ka nosleedzos un kljuustu kaa uguns/uudens/lozhu izturiiga kapsula, bet ka izdziivoshu.

sapratu, ko man noziimee celjsh.
un maajas
Current Music: [Subwave-4 am] [Ambidextrous] [Omni Trio-Ocean Driver]
Powered by Sviesta Ciba