mēneši ([info]meeneshi) rakstīja,
@ 2015-03-01 19:18:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
variācija par šokolādes kūku
saldumu neēšana darba dienās ir rezultējusies tajā, ka piektienas vakarā man tik ļoti gribas saldu, ka metos to pati gatavot. tā pirms kāda pusotra mēneša iemetu pinterestā "best chocolate cake". ko lai saka. kopš tā laika esmu šo kūku cepusi 3x, katrreiz mazliet savādāk, katrreiz ar citu rezultātu, katrreiz garšīgu. lai arī tas galīgi nav nepieciešams, visas reizes taisīju 2 kārtās. pirmoreiz šokolādes mērci (padarīja jau tā mitro un šokolādīgo kūku vēl mitrāku un šokolādīgu), otro reizi ar bezglutēna miltiem un starpā ķiršu džemu un putukrējumu (no moar, bezglutēna miltiem vajag vairāk ūdens, bet pa putukrējumu otrā kārta slīdēja, kā slidotājs pa ledu) un trešo reizi ar pusi pilngraudu miltiem un nutellas/sviesta krēmu starplikā (pārdozēju ar pūdercukuru, bet tas īpaši netraucēja, kā arī 2x mazāk cukura šokolādes pārklājumam 1kārt padara to smērējamu, ne lejumu, bet otrkārt rada patīkamu, knapi manāmu rūgtenu kontrastu ar kūkas saldumu, bezbērnu variantam vēl varētu apslacīt biskvītu kārtas ar rumu vai konjaku. ā un tāpat vajag bišķi vairāk šķidruma pilngraudu miltiem, bet šoreiz es par to iedomājos laicīgi).

Nu gribu padalīties trešajā variantā arī ar jums. rezultātā sanāk nāvīgi šokolādīga un ļoti garšīga kūka :)

sastāvdaļas:
kūkai:
2 glāzes miltu (pusi var pilngraudu)
2 glāzes cukura (es liku 1,5, tāpat bija salda)
4 ēk kakao (ar kauzi)
bišķi virs 200g sviesta
1 glāze verdoša ūdens
1/2 glāzes kefīra/paniņu/rūgušpiena
1 tk soda (bez kaudzes)
1 tk vaniļa (es vaniļu izlaižu praktiski vienmēr, bet tie, kam garšo, ir velkomēti to izmantot)

nutellas/sviesta krēmam:
100g sviesta (istabas temp.)
60g filadelfijas tipa siera (es liku rasas svaigo, bija ļoti labi)
1/4 glāzes, jeb ap 70g nutellas/cita lazdu riekstu šokolādes krēma
1 tk vaniļas ekstrakta (jau atkal, es to izlaižu)
2 ēk kakao
1,5-2 glāzes pūdercukura
*šis daudzums ir pietiekošs vienai kūkai, ja grib vairāk, daudzumu dubulto

šokolādes pārklājumam:
4 ēk kakao
4 ēk krējums
2 ēk cukurs (ja grib saldāku un šķidrāku, dubulto apjomu)
50g sviests


bļodā sajauc miltus, cukuru un sāli
nelielā katliņā izkausē sviestu, ieber kako, kārtīgi samaisa, ielej verdošu ūdeni, ļauj uzvārīties un vāra 30 sekundes
gāž saturu miltu/cukuru maisījumā, labi samaisa
sajauc viegli sakultas olas ar kefīru/paniņām un sodu, lej mīklā
lej cepamveidē, kuras apakša pārklāta ar cepampapīru un malas ietaukotas
cep 20-25 minūtes 180 grādos, līdz kociņš nāk ārā sauss. var cept vienā gabalā, var cept divās kārtās. tad cepšanas laiks ir 20 minūtes, ne 25

izņem ārā, uz restēm pilnībā atdzesē (nedrīkst būt siltens, jābūt konkrēti atdzisušam arī vidū)
kamēr dziest, taisa krēmu
kuļ sviestu ar mikseri vidējā ātrumā līdz krēmveida konsistencei
pievieno krēmsieru, nutellu un vaniļu, kuļ ar mikseri, līdz pilnībā sajaukts
pakāpeniski paaugstina miksera apgriezienus un kuļ, līdz masa ir viegla un gaisīga
pakāpeniski pievieno kakao un pūdercukuru. ar pūdercukuru uzmanīgi, nevajag iegāzt 2 piegājienos visu, kā to izdarīju es. rezultātā dabūju pūdercukura skrapstēšanu zobos, nācās labot pievienojos vēl kakao un nutellu. pūdercukuru jāliek, līdz apmierina krēma konsistence un saldums. ik pa brīdim jānokasa krēms no bļodas malām.
krēmu var glabāt ledusskapī, bet pirms lietošanas jāsakuļ no jauna.

liek krēmu uz pirmās biskvīta ripas, izlīdzina un liek virsū otru ripu.

vāra šokolādi. saliek trauciņā visas sastāvdaļas un liek ūdenspeldē vai uz nelielu karstumu uz elektriskās virsmas. es liku nedaudz lielāku karstumu, tādēļ (un arī cukura daudzuma dēļ) šokolāde sanāca bieza, bet man tas tīri labi patika, varēja ērti apzieķēt ar to kūku.
vāra bieži maisot, līdz viss izkūst un tad vēl kādu laiku, līdz "sāk spīdēt", ņem nost no uguns un zieķē vai lej uz kūkas, atkarībā no konsistences.

ja grib, apslaka biskvītus ar kādu smaržīgu alkoholu


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]ripp
2015-11-01 18:27 (saite)
pie sastāvdaļām aizmirsu 2 olas :)

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?