tas ir absurds ([info]mazeltov) rakstīja,
@ 2014-09-27 10:14:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:kkf

Ņemot vērā tik aktuālo privātās dzīves neaizskaramības tēmu.

Pēc piecu gadu tiesāšanās par goda un cieņas aizskārumu, kuru ierosināja dzejniece Anita Draguna pret Rihardu Bargo, Draguna kapitulēja 2012. gadā. Toties Ilmārs Šlāpins uz karstām pēdām iesniedza projektu "Riharda Bargā grāmatas "Tenkas" izdošana" VKKF, kas tika atbalstīts ar 1500 LVL (skat. 2012. gada 3. konkurss). Respektīvi, tas nekas, ka kādam cilvēkam ar šo augstvērtīgo dzeju ir nodarītas sāpes.

Kāpēc tieši "Ascendum" bija tie, kuri izdeva šo grāmatu? Neviens cits negribēja, vai*? Toties labi, ka kopš 2012. gada februāra (pēc LinkedIn datiem) Riharda Bargā, kā noprotu, brāļasieva Dace Jaunupe-Bargā strādā satori.lv, Ascendum īpašumā (pēc LinkedIn datiem). Protams, ka Dačukiņš pats nevarēja būt šī projekta vadītājs un iesniedzējs, jo tad tas būtu izskatījies šādi: "Riharda Bargā grāmatas "Tenkas" izdošana", projekta iesniedzējs: Dace Jaunupe-Bargā. Ne pārāk smuki, ne?

Protams, ir baigi kruta, ka pati Ascendum šlaka var izdot grāmatu, kuras autors tiesā par goda un cieņas aizskārumu vinnē, jo rakstnieki var, acīmredzot, vervelēt dajebko.

Jauki, ka ir tāds Ascendum, savādāk līdz Latvijas iedzīvotājiem nebūtu nonācis šis sulīgais (bet varbūt sapuvušais?) gara auglis, kuru atbalstīja VKKF Literatūras ekspertu komisija. Bet "Privātā Dzīve", "Kas Jauns" un tamlīdzīgu izdevumu jau nekad nevar būt par daudz, ne?

* Sarp citu, neviens cits tiešām negribēja izdot: "Es biju iestrēdzis tajā tenku grāmatā, kuru neviens negribēja izdot, bet man pašam jau tā bija pārvērtusies par tādu kā meditācijas formu – ik pa laikam kaut ko pierakstīju klāt, kaut ko izņemēmu ārā, kaut ko palaboju, kaut ko atlaboju no iepriekš labotā atpakaļ , un man bija procesa un aktualitātes sajūta, bet tas viss attiecās tikai uz mani pašu," stāsta Rihards Bargais." No delfi raksta: http://www.delfi.lv/kultura/news/books/pec-piecu-gadu-tiesasanas-izdota-riharda-barga-gramata-tenkas.d?id=42862782#ixzz3EWiIADpQ



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]krii
2014-09-27 17:49 (saite)
Es par šo vairākas sekundes smējos, jo man šķita, ka kāds ir uzrakstījis parodiju par Taviem rakstiem. Tad ieraudzīju, ka tā nav parodija. Tagad nezinu - smieties, vai raudāt.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]blond
2014-09-27 17:53 (saite)
Krī :DD

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]honeybee
2014-09-27 21:45 (saite)
es arī sasmējos :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]sleep_talking
2014-09-27 22:15 (saite)
same

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]sramgni
2014-09-27 23:39 (saite)
Jā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]fotograafija
2014-09-27 18:31 (saite)
kad ieraudzīju, ka ar savu taisnības popularizēšanu esi ievēlusies arī TVnet komentāru sadaļā, likās, ka tava stulbenes aptrakušā histērija ir sasniegusi virsotni, bet šis tomēr pat to pārspēj. apsveicu!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mazeltov
2014-09-29 16:45 (saite)
Ā, tu domā tās taisnības, kas ir populārākais komentārs pie taukmūļa ieraksta? Virsotni ir sasniegušas Jaunupa, Pūces un kultūras kliķes rebes.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mango14
2014-09-27 20:35 (saite)
Protams, ka vajag pabakstīt tur ar sūdainu mietu. Tu dari pareizi un esi malace. Nez, Ascendum atbalstītu grāmatu, kurā, teiksim, būtu tenkas (kuras, kā pilnīgi pareizi tu norādi, ir radījušas cilvēkam ciešanas) par pašu Daci?

(Atbildēt uz šo)


[info]ellaria
2014-09-27 21:42 (saite)
Nav vairs tālu līdz brīdim, kad varēs sākt uzstādīt žurnāla autorei psihiatriskas diagnozes. Šis fakts nekādi nepiepriecina, bet diemžēl ir atklāti redzams, ka rakstu sērijai ir visai attāls sakars ar korupcijas kritiku.

(Atbildēt uz šo)


[info]annuska
2014-09-27 22:11 (saite)
oi nevaru. brāļi Romāns un Rihards :D

(Atbildēt uz šo)


[info]extranjero
2014-09-27 22:25 (saite)
Es arī nedomāju, ka šis ir korupcijas jautājums, jo ja tiesa ir attaisnojusi, tad juridiski izdevējs ir brīvs to drukāt. Nevar jau izdevējs uzmesties par augstāku vērtētāju, kā ir vai nav pareizi.

Bet tai pašā laikā šis tomēr ir pat ļoti diskutējams kultūras jautājums par privātās dzīves robežām un pieļaujamību sabiedrībā. Man kā lasītājam tas bija smieklīgi, bet parasti jau neatklāj konkrētu cilvēku vārdus, ja iesaistītās personas to nevēlas. Es neteiktu, ka šis tiesas lēmums ir pēdējais punkts šādos jautājumos. Pat Googlei piespieda izvākt no meklētāja publiski pieejamu info par pesonu īpaši sensitīvos gadījumos. Tas, cik lielu aizskārumu šādas radošas tenkas kādam rada, vienmēr būs subjektīvi, turklāt cilvēki ir dažādi. Bet tas nav labi iziet uz principu un drukāt, ja aprakstītā persona jūtas sāpināta.

(Atbildēt uz šo)


[info]indulgence
2014-09-28 11:10 (saite)
Tā puve ir daudz senāka, daudz senāka. Vo par provi, Rainis sarakstījis veselu paudzi peršu, kas veltīta Mēnesmeitiņai. Mēnesmeitiņa bija jau izaugusi par brangu sievisķi, kas ja vajadzēs, savu vecui var plecā uzmest un no krogus pārnes mājās, un šai nebūt nepatika (tb aizskāra viņas godu un cienu), ka kaut kāds rakstnieķelis var vervelēt ko grib un publicēt šo palamu daudztirāžās. Nu un jāpiebilst, ka arī Aspazinas sirdi nesildīja lauleņa krājumi par Mēnesmeitiņu. Un neko - maitas izdevēji nemaz neņēma vērā sievišķu sirdsāpes, bet publicēja šo sulīgi sapuvušo gara augli. Šiem jau ka tikai nauda, pie tam Rainis, kā jau avīžlapeles redaaktors, bija personiski pazīstams ar visiem izdevējiem, tb acīmredzams neslēptas korupcijas gadījums. ;(

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]santa_be
2014-09-29 11:30 (saite)
diezgan šausmīgi, jā gan!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]_____
2014-09-29 15:08 (saite)
pieļauju, ka daļa no visa tevis sarakstītā ir patiesa un loģiska, bet ar tādiem aplamiem no tukša gaisa izrautiem slēdzieniem kā "Riharda Bargā, KĀ NOPROTU, brāļasieva Dace Jaunupe-Bargā" tu reāli diskreditē pilnīgi visu savu rakstīto, kas bijis patiess un vērtīgs.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mazeltov
2014-09-29 15:13 (saite)
OK, es kļūdījos tajā, kāda ir Riharda Bargā radniecība ar Romānu Bargo. Tomēr - viņi ir radinieki un vienalga, cik attāli (kā Dace savā ierakstā pati apstiprina: http://klab.lv/users/aktrise/797086.html )

Toties tas, ka manā cibā sāk parādīties komentāri no ilgstoši neizmantotu vai arī pilnīgi jaunu lietotāju kontiem - tas nozīmē tikai to, ka es turpināšu par šo tēmu rakstīt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pe
2014-09-29 15:20 (saite)
piemēram, [info]mango14? :DDDDDDDDDDDDD

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]ze
2014-10-02 15:29 (saite)
ko nozimē "viņi ir radinieki un vienalga, cik attāli"? ja dace raksta, ka viņi nav bijuši savā starpā pazīstami, tāda kāda nozīme ir viņu 10 līmeņa radniecībai? liela daļa latvijas jāņu bērziņu ir kaut kādā līmenī radinieki, bet es ceru, ka tu saprotu, cik muļķīgs ir šis arguments. ja reiz esi atzinusi, ka tevis izmantotā premisa (starp bargajiem pastāvēja kvalitatīva komunikācija pirms grāmatas izdošanas) bija kļudaina, tad pie tā arī paliec, nevis mēģini kaut kā izlavierēt - tas met ēnu uz tavu centienu kredibilitāti kopumā, kaut arī atsevišķi "pētījumi" ir jēdzīgi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2014-09-29 19:18 (saite)
Es te neredzējus cietus slēdzienus. Man atkal kā cilvēkam no malas šķiet, ka ir jau sagaidāms, ka mazeltov vienpersoniski jau noteikti nav ne resursi, ne laika veikt pilnīgu pētniecisko žurnālistiku, tāpēc liela daļa viņas novērojumu būs tikai pieņēmumi, kas var vēlāk arī neapstiprināties. Tas ir normāli, un nav iemesls, lai neturpinātu “rakt”. Pilnīgi iespējams, ka pat pati teorija ir kļūdaina pašos pamatos. Bet arī to nevar atmest, kamēr viss nav līdz galam pārbaudīts, ko vienam cilvēkam var būt ļoti grūti izdarīt.

Savukārt, tie, kuriem kļūdu ieraudzīšana mazeltov rakstītajā rada nekontrolētus smieklus, gan šķiet nedaudz psihiski nelīdzsvaroti vai arī par kaut ko ļoti satraukti. Tā vien šķiet, ka viņi ir iesaistīti kādās shēmās, un meklē iespēju, kā personīgi diskreditēt mazeltov, nevis konkrēti atbildēt uz būtiskiem jautājumiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pirx
2014-09-29 21:04 (saite)
Gluži manas domas. Mazeltov malacis!
Savukārt "intelektuāļi" satraukumu mēģina slēpt ar histēriskiem smiekliņiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]krii
2014-09-29 21:24 (saite)
Varbūt es esmu pihiski nelīdzsvarota, lai nu tā būtu.
Savukārt sameklēt kultūras institūcijās otkata shēmu, kurā es esmu iesaistīta, varētu izrādīties pārāk ciets rieksts pat cilvēkam ar pavisam neprātīgi bangojošu iztēli.
Ja man ir jāskaidro, kas man šajā ierakstā likās smieklīgi un tik ļoti absurdi, ka bija grūti noticēt tā autentiskumam, varu mēģināt:
1) pat esot ļoti tālu no intelektuāļu vides un ne visai labi orientējoties mūsdienu latviešu literatūrā, es tomēr zinu aptuvenu R.Bargā "Tenku" saturu un arī slaveno fragmentu, kura dēļ bija tiesāšanās. Salīdzināt šo literāro darbu ar dzelteno presi ir absurdi un muļķīgi. Ļoti absurdi. Tas izsauc smieklus, ja to uztvere kā tīšu, parodējošu joku, un lielu neizpratni, ja to lasa kā nopietni domātu pieņēmumu.
2)man nav nekas zināms par Riharda un Romāna Bargo radniecības pakāpēm, taču, ņemot vērā viņu abu vecumu un pārstāvētās vides, pieņēmums, ka pirmajam būtu bijusi vajadzīga otrā aizbildniecība, lai tiktu pie grāmatas izdošanas šķiet absurds Pietiekami absurds, lai izraisītu smieklus, to uzskatot par izdevušos joku un lai izraisītu ārkārtīgu neizpratni un samulsumu, saprotot, ka tas ir nopietni domāts teksts.

Kas attiecas uz svētīgo rakšanu - ja kādam sagādā prieku šāda baumu un nepārbaudītu pieņēmumu izplatīšana - uz priekšu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]extranjero
2014-09-29 21:47 (saite)
Literārs darbs nedod tiesības pārkāpt cilvēka privātumu. Parasti parodē citus literārus darbus nevis raksta savas fantāzijas par reāliem cilvēkiem. Nevar jau sarakstīt galīgi jebko un nosaukt to par literāru darbu. Es domāju, ka personai, kas tiesājās, vairāk bija pretenziju par to, ka ierakstot Google viņas vārdu, parādās šis fragments, kuru caurmēra cilvēks var neuztvert visa darba kontekstā. Par to, cik tas ir pieņemami vai adekvāti, sabiedrībā diskusijas vēl tikai notiek. Es tikai minēju piemēru, ka pavisam nesen Eiropas tiesas jau ir likušas Google izvākt rezultātus par konkrētiem cilvēkiem, ja šie rezultāti kaut kādā mērā aizskar cilvēka cieņu vai reputāciju, pat ja minētie fakti tāpat ir publiski pieejami un faktiski pareizi. Acīmredzot tiesas balstījās uz samērības principa, ka ne visam, kas ir publiski pieejams par personu, ir jābūt parādītam pirmajās lapās.

PS. Pasmieties ir veselīgi. Par tiem histēriskiem smiekliem es nebiju domājis tevi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2014-09-29 22:01 (saite)
Bet arī Mazeltov izplata savas fantāzijas par konkrētiem reāliem cilvēkiem, tikai tām pietrūkst literārā šarma un tās nav jau virsrakstā godīgi nosauktas par tenkām.:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2014-09-29 22:05 (saite)
Jā, starp citu, tas ir baigi labi, ka man sanāk arī kļūdīties - tas tikai liek iespringt un turpmāk publicēt pārbaudāmus faktus.
Starp citu, līdz šim vienīgā kļūda ir Bargo radniecības pakāpe.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2014-09-29 22:29 (saite)
Slikti ir tas, ka visas tās shēmas, kuras tu savērp savā galvā, tiek sasaistītas ar reāliem cilvēkiem. Gadījumā, ja tā neizrādās taisnība, tas var būt ļoti sāpīgi. Man vienreiz mūžā ir gadījies, ka mani pilnīgi nepamatoti nosauc par zagli un, atceroties tābrīža izjūtas - pilnīgo bezpalīdzību, izmisīgo skaidrību, ka nav nozīmes ne taisnoties, ne kaut ko mēģināt pierādīt, jo tam cilvēkam galvā ir simtprocentīgi droša, viņa paša uzkonstruēta bilde, kurā jebkādi mani iebildumi izrādīsies vai nu vainu pastiprinošs apstāklis (re, vēl sprēgā un izlokās, maita), vai labākajā gadījumā izsauks smīniņu (šoreiz neizdevās pieķert, bet tāpat skaidrs, kas tu esi) - es nespēju to, ko tu dari uzskatīt par labu darbu.
Pat, ja no desmit tevis iedomātajām shēmām, deviņas būtu patiesas (par ko es ļoti šaubos, jo tu neorientējies nozarē), arī tā viena, nepatiesi apsūdzētā cilvēka, jūtas būtu iemesls nosodīt šādas "amatieriskās izmeklēšanas".

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2014-09-29 22:31 (saite)
Un Riharda Bargā dzejolītis bija iesaistītajiem nesāpīgi?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2014-09-29 22:38 (saite)
Tev jau zemāk paskaidroja, ka izdotajā versijā nebija teikuma par gulēšanu kāškrustā, kurš bija tik ļoti apbēdinājis pieminēto dzejnieci.

Tevi gan arī neviens nesūdz tiesā par neslavas celšanu, tiikai parausta plecus tepat Cibā. Taču slavēt te nav, par ko.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2014-09-29 22:43 (saite)
Lai sūdz, to tik vien gaidu - vismaz varēs pievērst arī preses uzmanību un sacelt vēl lielāku haju (un arī man būs viņu apmelojumi un goda un cieņas aizskaroši screenshoti, ko celt galdā).

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2014-09-29 22:46 (saite)
kas Tevi tagad traucē pievērst preses uzmanību, ja Tevi ir kaut mazākie pierādījumi, nevis tikai pašas fantāzijas par tēmu?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2014-09-29 22:52 (saite)
Visam savs laiks.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]_re_
2014-09-29 22:42 (saite)
un martcores pasakas bija iesaistītajiem sāpīgi?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]krii
2014-09-29 22:47 (saite)
Vai visiem šeit http://klab.lv/community/ventilators/13471.html pieminētajiem.:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]mazeltov
2014-09-29 22:48 (saite)
Vārdā un uzvārdā saukti netika, ne?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]zhora
2014-09-29 22:07 (saite)
Ja kas, grāmatā Tenkas attiecīgā tenka par attiecīgo personu vispār nav ievietota, racēja raksta par grāmatu, kuras saturu nepārzina

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2014-09-29 22:14 (saite)
Svarīgi ir tas, ka neviens to grāmatu negribēja izdot - tavi paša vārdi. Prieks, ka vismaz draugi un radi atbalsta par nodokļu maksātāju naudu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zhora
2014-09-29 22:26 (saite)
Jā, izdošanu noorganizēja rakstniece Inga Žolude, kura kā fane ne lūgta ne aicināta nēsājās ar manuskriptu pa literāriem pasākumiem uzbāzdamās visiem izdevējiem pēc kārtas, kamēr es sēdēju mājās un par to neko nezināju. un sarunāja. par ko viņai grāmatas priekšlapā pateicība. Un tad Satori sakontaktēja ar mani un pats pieteicās pats grāmatu izdot, par ko biju ļoti izbrīnīts. Ar savu ļoti tālo radinieci iepazinos tikai dodoties uz biroju, kad izdošana bija apstiprināta. radniecība starp citu tāda - mans tēvs Modris Bargais un Romāna vectēvs (vai tēvs, īsti nezinu, laikam vectēvs) arī Modris, cits Modris Bargais, bija brālēni. šie abi Modri savā starpā praktiski nekontaktējās un šie dzimtas atzari cits par citu neko lāga nezin. es vismaz nē. nezinu ne kas tur ar ko precējies, kādi un cik bērni, kā sauc un tā tālāk. iepazinos ar Romānu tikai grāmatas prezentācijā. tā lūk.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2014-09-29 22:38 (saite)
Jā, nu pilnīgi kā aklai vistai miežagrauds, ne?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zhora
2014-09-29 22:42 (saite)
tieši tā. vēl Tu aizmirsi savā sazvērestības teorijā ievērpt Naumani un Vilni Vēju, kuri šo grāmatu izvirzīja Dienas gada balvai kultūrā. un kur nu vēl visi tie radi un draugi, kas publicēja preses un interneta izdevumos pozitīvas recenzijas, tie noteikti arī korumpanti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]zhora
2014-09-29 22:28 (saite)
ar draugiem un radiem Tu domāji KKF?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2014-09-29 22:37 (saite)
Nē, satori.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zhora
2014-09-29 22:56 (saite)
grāmatu, cik zinu, izdeva ascendum ar kkf atbalstu, no satori tur ir tikai redkolēģija. nedomāju, ka izdevums ir par to kkf naudu, kas finansēja satori kā internetportālu. kkf atbalsts manai grāmatai tika piešķirts atsevišķi un kkf man neviens rads un draugs nesēž. tāpat kā ascendumā. es par kaut kādām shēmām neko nezinu, man te laukos neviens nenāk un nestāsta. kkf atbalstu uzskatu kā Latvijas kultūras galvojumu par grāmatas kvalitāti un jūtos ar to pagodināts, jo uzskatu, ka šajā organizācijā strādā savas jomas profesionāļi, kurus cienu.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]mazeltov
2014-09-29 23:31 (saite)
Jā, to es zinu, ka Šlāpins iesniedza pieteikumu par tavas grāmatas izdošanu un KKF tam piešķīra piķi. Es neteicu, ka satori izmantoja kaut kādu citu savu naudu.

Bet vispār, man ir tikai viens, ko tev teikt - tad nu izgaršo tenku garšu pats! ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]zhora
2014-09-29 23:47 (saite)
man ta kas. man jautri. iedomājies, kāds longplejs, runā gadiem un vēl joprojām nebeidz. vorhols, piemēram, izklaidējās, katram žurnālam par sevi stāstot kaut ko citu, bieži kardināli pretēju un, kad satikās ar cilvēkiem, no sarunas saprata, kādus izdevumus kurš lasa.

kaut gan vispār jau Tu jauc īstas tenkas ar literāru sacerējumu, bet tas nu tā, ne mana cūka, ne mana druva, tiec pati galā ar saviem nesmukumiem.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]extranjero
2014-09-29 22:20 (saite)
Es šajā sakarā domāju par to, ka, ja šāds darbs tiktu sarakstīts, izmantojot nevis personu, bet reālu uzņēmumu nosaukumus, tad izdevēji jau uzreiz būtu tiesu pakāsuši, sakarā ar preču zīmju tiesību pārkāpumiem vai reputācijas nomelnošanu. Man nešķiet pareizi, ka uzņēmumiem šajā ziņā ir vairāk tiesību nekā privātām personām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?