MēS vIsI mIrSiM! - Post a comment
( Read Comments )
TimeText
03:52 pm

[info]mamuts

[Link]

Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai: Nāc sulu padzerties!



Pavasarim sākoties, gribas aizmirst sažuvušos ābolus un importa gurķus un sākt ēst mūsu pašu siltumnīcās audzētus gurķīšus, un grauzt tikko izdīgušās skābenes. Arī laiks, kad koki sāk lutināt ar savu gardo sulu, ir klāt. Ņem tik krūzi un teci pie bērza padzerties, jo sula ne tikai veldzē slāpes, bet ir arī veselīga.

Kurā kokā urbt

Ziemas laikā, kad gaisa temperatūra ir zem nulles, kokos noris cietes pārvēršanās dekstrīnā un cukurā. Bet tiklīdz temperatūra paceļas virs nulles, kokos sākas sulu kāpšana, un tāpēc pavasarī no tiem tecina šo cukuroto sulu. Cukurs ir visās koku sulās, taču uzturam noderīgu sulu var iegūt tikai no kļavām un bērziem, retāk no liepām un baltskābardēm. Diemžēl kļavu sulas tecināšanas laiks jau esot beidzies, jo šo sulu svaigu var padzerties jau agrā pavasarī, kamēr vēl laukus klāj sniega kārtiņa. Bet, kad sāk spīdēt saulīte, tad kļavas sulu nomaina bērzs. Tās neesot vis tik saldas, jo kļavu sula satur 5% cukura, bet bērzs tikai 2%. Santa Krūmiņa, ekoproduktu tirdzniecības punkta Dabas dobe mārketinga vadītāja, informē, ka bērzu sulas tirdzniecība norit jau pilnā sparā. Ja nav lauki, bet ir vēlme padzerties šo pavasara labumiņu, tad gan pilsētas tirgus, gan Dabas dobe piedāvā iespēju to iegādāties, cena – Ls 2,15 par diviem litriem. Tomēr, ja ir lauki un ir bērzi, kas nav valsts vai cita privātīpašums, tad droši sulu var tecināt paši, jebkurā brīdī metra augstumā izurbjot 5–10 centimetrus dziļu caurumu kokā, neskatoties, kāda mēness fāze, tikai "kamēr vien bērzs nav sācis dzīt lapas". Santa Krūmiņa pastāsta: "Jo ātrāk sāksies saulainais un siltais laiks, jo ātrāk bērzam sula beigsies, tāpēc ka saulīte veicina bērza plaukšanu." Un tad sula kļūstot duļķaina. Tas liecina, ka sulas laiks beidzies un bērzam jāļauj atpūsties.

Lai nebojātos bērzu sulas garšas kvalitāte, svarīgi tomēr izvēlēties īsto bērzu, kurā to caurumu urbt. Pirmkārt, katru gadu sulu netecina no viena un tā paša koka. Vismaz viens gads ir jāizlaiž, lai kociņš varētu atpūsties, citādi, aktīvi no tā katru gadu spiežot sulu, tas var izkalst. Otrkārt, neiesaka sulai izmantot tos bērzus, kas aug ielejās un purvainās vietās. "Tad sula ir rūsgana un nav garšīga. Saldākas sulas ir augstākās vietās, kur ir saulaināks," apgalvo S. Krūmiņa.

Kā arbūzs

Diētas ārsts Andis Brēmanis pastāsta, ka koku sulas darbojas tāpat kā arbūzs, kurš satur cukurotu ūdeni, respektīvi, ļoti labi attīra organismu, no organisma izskalojot visus ziemā uzkrājušos sārņus. "Principā jebkurš šķidrums darbojas kā sekrēciju izvadītājs, taču koku sulās ir tīrs ūdens ar nelielu cukura daudzumu. Tas nerada nekādu kaitējumu, kā, piemēram, limonādes vai saldinātas tējas, kas var rosināt pat aptaukošanos." No koka tecinātas sulas ir veselīgas arī tāpēc, ka tās satur minerālvielas un vitamīnus, tās uzlabo imunitāti. Taču sulu efektivitāti nevarēs sajust, izdzerot tikai vienu krūzīti dienā. Veselības veicināšanai vēlams dzert pa litram dienā vismaz desmit dienas. Vēl jau var paspēt!

Pagatavo ko garšīgu

No svaigas sulas varot vārīt arī tēju, kafiju vai zupas, taču tikai tādā gadījumā, ja zināms, ka sula tikko tecināta. Šādi pagatavotam ēdienam mainās ierastā garša, jo bērzu sulas kā nekā ir saldināts ūdens. "Diemžēl bērzu un kļavu sula tāpat kā jebkura augļu sula jau pēc dienas vai divām uzsāk rūgšanas procesu. Rūdzis dzēriens vairs nav tik organismu skalojošs kā svaigā veidā. Sulas glabājot, to vērtība mazinās. Tas vairs nebūs bioloģiski aktīvs, bet gan tikai kā atspirdzinošs dzēriens. Un katram jau sava recepte, kā labāk to ieraudzēt," saka dietologs. Viena esot tāda – bērza sulai piemet piparmētru lapiņas, novieto vēsā vietā un ļauj stāvēt, kamēr pieņem skābenu garšu. Tad pilda pudelēs, katrā iemetot pa četrām rozīnēm, pievieno divas tējkarotes cukura, mazliet citrona miziņas un uzglabā guļus ledusskapī, un lieto tikai pēc sešām līdz astoņām nedēļām. Andis Brēmanis atklāj, ka cits piparmētru un rozīņu vietā metot arī krustnagliņas un upeņu zariņus. Savukārt no kļavu sulas var pagatavot saldenu sīrupu, kas pēc garšas atgādina melasi. Kļavu sīrups īpašā cieņā ir Kanādā, kur kļava aug tāpat kā pie mums bērzs. Sīrupa pagatavošanas recepte diezgan vienkārša – sulu tikai vāra, taču jāatceras, ka no viena litra sulas varēs iegūt tikai četrus mililitrus sīrupa.

Zaļo augu sula

Pavasaris dāvā ne tikai veselīgās koka sulas, arī zeme dzen laukā pirmos zaļumiņus. Dietologs Andis Brēmanis atgādina, ka tieši pirmie zaļie dīgsti ir bagāti ar vitamīniem – C, E un B karotīnu. "Pirmās ceļmallapas un pieneņu lapas gan griež pie salātiem, gan pie zupām, tāpat no tām var izspiest arī sulu. Diez vai šo sulu iespējams lietot tīrā veidā, vislabāk to kombinēt ar sarīvētiem burkāniem," iesaka ārsts. Pirmo augu sulas gatavošanai var lasīt pieneņu lapas, nātres, mārpuķīšu lapiņas, zelta purenītes, skābenes, ceļmallapas, jaunās liepu lapiņas, jaunos apiņu dzinumus un vēl citus augus, kas atrodas pie mājas, kā garšvielas sulai mazākā daudzumā var pielikt madaru, ķimeņu lapiņas, pelašķus. Visus šos augus nomazgā, ieliek sietā, lai notek liekais ūdens, un, kad tas notecējis, izspiež tās sulas spiežamajā mašīnā. Bet ja nav sulu spiežamā aparāta, zālītes var izmalt caur gaļas mašīnu, malumu ietīt lina drānā un krūzītē iztecināt sulu. Jāatceras, ka sulu nevajadzētu lietot tīrā veidā, vienmēr jāatšķaida vai nu tējā, vai zupā.

***

RECEPTES

Bērzu sulas vīns

- Bērzu sulai pievieno cukuru – uz katru litru pievieno 80–100 g cukura un 3 g vīnskābes un tīrkultūras rauga. Sagatavoto maisījumu raudzē. Kad rūgšana beigusies, vīnu sapilda pudelēs, labi aiztaisa, pārsien ar auklu vai stiepli un guļus novieto pagrabā.

- Vīnu var taisīt arī tā: bērzu sulām pievieno 350–400 g medus un vāra 30 minūtes. Pēc tam izkāš un atdzisušas ielej muciņā, pieliek raugu, citrona šķēlīti un ļauj norūgt. Kad norūgušas, muciņu aizkorķē. Pēc dažām nedēļām pilda pudelēs un uzglabā vēsā vietā. Bērzu sulu ilgākai uzglabāšanai

- Uz katru litru sulas pieliek vienu krustnagliņu. Tā iespējams izvairīties no pelējuma rūgšanas procesā un novērst sulu nogulsnēšanos. Garšas uzlabošanai pievieno 3–5 rozīnes, arī kādu citrona miziņu, upeņu zariņu. Trauku noslēdz un uzglabā vēsumā.




Guna Puisāne
Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai


15.04.2009

Wot nezināju, ka no bērzu sulas vīnu var taisīt...
Reply:
 
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:
Powered by Sviesta Ciba