MēS vIsI mIrSiM! - Post a comment
( Read Comments )
TimeText
11:16 am

[info]mamuts

[Link]

Latvijas Avīze: Dzīvības saknes spēks

Žeņšeņa (panax ginseng) iedarbība ir daudz plašāka nekā citiem ārstniecības augiem, tāpēc to dēvē par visu ārstējošo jeb dzīvības sakni. Tā galvenā vērtība ir tikai šim augam raksturīgās bioloģiski aktīvās vielas – panaksozīdi, no kuru attiecībām atkarīga auga iedarbība. Tas satur arī polisaharīdus, flavonoīdus, taukskābes, E un B grupas vitamīnus, kā arī mikroelementus: varu, mangānu un cinku.

Žeņšeņs, tāpat kā citronliāna, eleiterokoks un leizeja, pieder adaptogēniem – augiem ar plašu tonizējošu ietekmi. Tie iedarbojas uz hormonus regulējošiem mehānismiem – galvenokārt smadzenēm un virsnieru dziedzeriem, ar to starpniecību normalizējot visus vielmaiņas procesus organismā.

Bioloģijas zinātņu doktore Rūta Bērziņa-Bērzīte (attēlā): "Latvijā savvaļā nav auga, kas iedarbotos līdzīgi žeņšeņam. Līdzīgu efektu var panākt, lietojot vairāku augu – apšu pumpuru, ceriņu ziedu, ceļteku un meža zemeņu – kompleksu."

"Dzīvības sakne labi noderēs, piemēram, mazāk trenētam sportistam, kuram pēkšņi jāiesaistās spēcīgā komandā. Šis augs ne tikai vairo enerģiju, bet arī palīdz mazināt agresivitāti, kas rodas paaugstinātas slodzes gadījumā," stāsta bioloģijas zinātņu doktore R. Bērziņa-Bērzīte. Turpretim citi spēcinoši līdzekļi, vairodami spēku, mēdz kāpināt arī agresivitāti. Protams, lai izturētu paaugstinātu slodzi, ar žeņšeņu vien būs par maz – nepieciešams arī sabalansēts uzturs.

Veselības uzlabošanai žeņšeņu ieteicams lietot kursa veidā divreiz gadā. Efekts būs jūtams pēc aptuveni 2 – 4 nedēļām.

Žeņšeņu lielākoties izmanto kā profilaktisku līdzekli. Dažiem produktiem, piemēram, zelta kapsulām, ir pievienoti ziedputekšņi un jaunie briežu radziņi, kuriem piemīt cilmes šūnām līdzīga iedarbība. Šādus preparātus iesaka audzēju un citu hronisku slimību profilaksei.

Katrs var izvēlēties žeņšeņa preparāta veidu, kāds patīk labāk, – kapsulu, tableti, pulveri, konfekti vai tēju. Vienīgi tiem cilvēkiem, kam ir augsts asinsspiediens, nevajadzētu lietot spirta šķīdumu. Savukārt ātrāku efektu sniegs žeņšeņa konfektes, jo tām ir pievienoti tā sauktie reducējošie cukuri, piemēram, fruktoze vai saharoze, kas veicina auga iedarbību.

Pa žeņšeņa konfektei var iedot arī bērniem, taču ļaut ēst, cik vien gribas, nedrīkst – līdz 18 gadu vecumam labāk lietot vietējos augus.

Gatavojot žeņšeņa tēju, ūdeni nevajadzētu vārīt, bet tikai ļaut tam uzmest burbuli. Vēlams izmantot fajansa (vai stikla), nevis metāla tējkannu.

Parasti žeņšeņs neizraisa nevēlamas blakusparādības, taču dažiem cilvēkiem var radīt nervozitāti un bezmiegu, tāpēc to nav ieteicams lietot neilgi pirms gulētiešanas.

***

SPECIĀLISTA PIEREDZE

Palīgs kritiskās situācijās

Arturs Tereško, fitoterapeits: "Esmu lietojis žeņšeņu un pārliecinājies, ka tas atšķirībā no rožainās rodiolas un eleiterokoka enerģijas vairošanai jālieto jau divas trīs dienas iepriekš. Mana pieredze liecina, ka žeņšeņs galvenokārt veicina fiziskās, mazāk – koncentrēšanās spējas. Auga iedarbība jāgaida pacietīgi. Nedrīkst pārsniegt noteikto devu, jo pārdozējot var rasties sirds un asinsvadu spazmas, kustību nemiers un paaugstināties asinsspiediens. Žeņšeņu iesaku lietot kritiskās situācijās, kad organisms ir izsists no līdzsvara, paaugstināta stresa gadījumā, pēc smagām slimībām un traumām, lai atgūtu spēku. Šo augu nedrīkst izmantot, ja ir sirds išēmiskā slimība, augsts asinsspiediens, psihiskas slimības.

Atkarībā no augšanas vietas un aktīvo vielu daudzuma žeņšeņam ir atšķirīga un tāpēc ne vienmēr paredzama iedarbība. Tā, piemēram, savvaļā augušais ir daudz spēcīgāks nekā kultivētais augs. Līdzīgi žeņšeņam uz organismu iedarbojas čīkstuļu laimiņa sakne, kas Latvijā aug pļavu un grāvju malās."

***

UZZIŅA

Kā iedarbojas žeņšeņs:

vairo enerģiju un izturību;

samazina cukura un tauku daudzumu asinīs, veicina liekā holesterīna izvadīšanu no organisma;

aizsargā aknu šūnas, palīdz tām atbrīvoties no kaitīgiem produktiem un atjaunoties;

veicina asinsriti, uzlabojot audu un orgānu apgādi ar skābekli un nepieciešamajām barības vielām;

uzlabo koncentrēšanās, uztveres un domāšanas spējas;

stimulē seksuālo potenci, veicinot vīrišķā dzimumhormona testosterona veidošanos, kas nepieciešams arī sievietēm, jo stimulē sievišķo hormonu attīstību;

aizsargā organisma šūnas no brīvo radikāļu nevēlamās ietekmes.

Indra Ozoliņa
Latvijas Avīze

11.04.2009
Reply:
 
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:
Powered by Sviesta Ciba