MēS vIsI mIrSiM! - Post a comment
( Read Comments )
TimeText
12:56 pm

[info]mamuts

[Link]

Kas tas "barists" tāds ir?
Biznes.LV: Kafija līdznešanai

Žurnāls vēsta, ka, lai novērtētu kafijas kvalitāti, tika pieaicināts neatkarīgs eksperts, Latvijas baristu čempionāta uzvarētājs Roberts Lukša. Tika testēta "Late" kafija šādās tirdzniecības vietās: "Index cafe", "Coffee Nation", "A.L.L Cappuccino", "Narvesen", "McDonald's" , "Statoil", "Gournet Studio", "Double Coffee", "Cup&Cino" un "Čili Pica". Visaugstāko novērtējumu (kvalitāte un cena) ieguva "Statoil" tirgotā kafija līdzņemšanai.

Oksana Migunova
Biznes.LV
Kafija līdznešanai

23.03.2009

========================================================================

Andris Petkevičs. Labākais barists Latvijā.

Pirmo reizi mēs satiekamies „Doubble Cafe” un desmit minūšu vietā norunājam vairāk kā stundu. 26-gadīgais kafijas bārmenis jeb, profesionāļu valodā runājot, barists ir aprīļa sākumā Hotel SPA Jūrmala notikušā pirmā Latvijas barista čempionāta uzvarētājs, kas padsmitajos maija datumos mūsu valsti pārstāvēs pasaules čempionātā Šveicē. Iespaids, kas rodas par Andri, satiekties ar viņu nākamajā dienā foto sesijā bārā „Cuba”, ir – vēl viens no tiem puišiem, kas rūpīgi piestrādā pie tā, lai vienmēr izskatītos perfekti.
Kā otrais bonuss Andrim, kas šobrīd strādā par vienīgo baristu instruktoru Latvijā, ir apsveicamais talants uzturēt dzīvelīgu sarunu. Lai uzskatāmi nodemonstrētu, kā noteikt labu espresso, Andris vienu tādu pasūta un pusčukstus man uzskaita pazīmes, kas atnesto dzērienu argumentēti ierindo kategorijā ‘vāji’. Par spīti tam, pieceļoties no galdiņa un gatavojoties promiešanai, Latvijas barista čempionāta uzvarētājs sirsnīgi uzsmaida oficiantei, kas mūs apkalpo, un pārliecinoši paziņo: „Liels paldies – mums viss patika un bija ļoti labi!”

„Laba espresso kvalitāti vērtē pēc brūnās putiņas tam virsū, kurai jābūt 2-4 mm biezai un pēc savas konsistences jāatgādina silts medus,” norāda Andris. „Espresso garšai ir jābūt sabalansētai – lai tas nav tik rūgts, ka pēc tam kaklā paliek krekšķis, lai saldums nesit pušu skābumu un lai espresso nav ūdeņains, kas ir zīme – par daudz taupīta kafija,” skaidro bārmenis un uzsver, ka pagatavot vienu pēc otras četras ļoti labas kafijas esot liela māksla – parasti katrā tase garša esot savādāka. „Gatavojot kafiju mājas apstākļos, visgaršīgākā būs tā, kas ņemta no tikko atvērta vakuuma iesaiņojuma un tiek lieta iepriekš sakarsētās tasēs”, stāsta labākais barists Latvijā.

Kafiju no jau atvērtas paciņas esot vēlams izmantot divu nedēļu laikā, jo saskarē ar skābekli tā ļoti ātri zaudējot savas aromātiskās īpašības. „Lai kafija nebūtu ne par stipru, ne par vāju, uz 250 ml lielu tasi jāņem divas tējkarotes kafijas un jālej tai virsū karstu, taču ne verdošu ūdeni – ideālākā tā temperatūra ir aptuveni 92 C un vislabāk kafija garšo atdzesēta līdz 80 C.” Lai gan Andris atklāj, ka sava ilgā ūdenī ievilkšanās laika dēļ mājās gatavota kafija satur vairāk kofeīna, nekā bāros pasūtāmais espresso, visiem tiem, kas vēlas nobaudīt patiešām stipru espresso vai gardu kapučīno, bārmenis iesaka doties uz „Chilli picas” pagrabstāvu Rīgā, Raiņa bulvārī pie Latvijas barista čempionāta otrās vietas ieguvēja Roberta Lukša.

2006.04.20 | Permalink
Reply:
 
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:
Powered by Sviesta Ciba