MēS vIsI mIrSiM! - Post a comment
( Read Comments )
TimeText
05:25 pm
[info]nazis

[Link]

Pasaulē vēl nav izdevies veikt nevienu pētījumu, kurā būtu kaut vai empīriski (nu labi, ne "kaut vai") pierādīt, ka homeopātijas iedarbība sniedzas ārpus Placebo efekta (kura esamību es neapšaubu, tomēr uzskatu, ka nav jēga izgāzt naudu par kaut kādu homeopātiju, ja šo efektu var panākt arī citādi). Tur, kur to ir "izdevies" veikt, pēcāk noskaidrojies, ka pētījums bijis... khm, angliski to sauc "biased".
Par salīdzinājumu ar kvantu fiziku/mehāniku - nav labs piemērs, IMHO. Kvantu fizika ir zinātniski pamatojama - http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_mechanics
Homeopātija diemžēl nav...
Kaut kur lasīju interesantu tekstu par homeopātiju - angliski, tiesa. "Having an open mind is one thing; believing in an unprovable theory for 200 years is another". Homeopātija radās 19.gadsimta sākumā kā atbilde tolaik izmantotajai "medicīnas" metodei - asins nolaišanai. Protams - vismaz tīra ūdens dzeršana izraisīja Placebo efektu un situāciju _nepasliktināja_ (arī neuzlaboja, toties asins nolaišana to tikai pasliktināja). Ja 200 gadu laikā nav izdevies pierādīt homeopātijas darbību (šeit nerunāju par Placebo variantiem tip "manam draugam/man palīdzēja"), man nav nekāda iemesla ticēt šādas pseidomedicīnas efektivitātei. Arī par programmējamiem skaitļotājiem (aka datoriem) savulaik (19.gadsimta sākumā) uzskatīja, ka tie ir nerealizējami, tomēr pēc aptuveni 100 gadiem (ja būsim precīzi - 1941.) sāka darboties pirmais programmējamais skaitļotājs - Zuse Z3. 100 gadi tādai sarežģītai zinātnei kā datorzinātne ir pieļaujams periods "embrija" stāvoklim, tomēr homeopātija 200 gadu laikā nav pierādījusi absolūti _NEKO_.
Un joprojām nesaprotu, kāpēc bija mani jānosauc par dunduku un jāpaziņo, ka es no homeopātijas neko nesaprotu. Mana māte bija/ir ar to aizrāvusies, tādēļ es visnotaļ pamatīgi pastudēju šī šarlatānisma vēsturi, lai spētu argumentēt pretī viņai (un diemžēl jāatzīst, ka viņas argumenti ir gandrīz identiski ar Taviem).
Un, visbeidzot - par "ķīmiskajām" zālēm. Vai vari nosaukt kaut vienu vielu, kuru nevarētu nosaukt par "ķīmisku"? Pat ūdens tāds ir - 2H2 + O2 -> 2H2O. :)
Reply:
 
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:
Powered by Sviesta Ciba