tapšana

7. Janvāris 2008

00:24 - Atskaite par zinātniski pētniecisko darbu. Nr - 1.

Ievads ir gatavs, daiļrades vērtējums - iesākts. Divas A4 formāta lapas, kas prasīja astoņas stundas.
Negaidīti lēnos tempus vērā ņemot, jāsaka, ka šis bija pēdējais laiks sākt rakstīt. Problemātika slēpjas tajā, ka nezinu, ko no manis gaida, un nepārtraukti sevis rakstīto pārlaboju, jo novirzos no tēmas. Arī tagad, kad šķiet - esmu noslīpējusi tekstu līdz pilnībai-, aplauzos, jo manis rakstītajā ir runa par feminismu un vīriešu tēlu nozīmi Ikstenas prozā, nevis par sievietes - mātes un sievietes - meitas savstarpējo mijiedarbi.
Lai nenāktos dzēst sešas stundas lasīšanas, rakstīšanas un švīkāšanas šodien, esmu izdomājusi pamatojumu, kāpēc sevis rakstītajā pievēršos vīriešiem nevis mātēm un meitām "Dzīves svinēšanā" un "Dzīves stāstos", bet to es labprātāk paturēšu pie sevis.
Katrā ziņā - pieņemšu, ka šodien rakstītais ir tāds kā daiļrades vērtējuma ievads, kas runā par svarīgākajām atziņām, kas rodas pētot Ikstenas prozu, un pēcāk mēģināšu sevi piespiest pievērsties savas pētāmās problēmas specifikai, runājot par lietu nevis par kaut kādiem vīriešiem, kurus Ikstena pārsvarā izmanto tikai kā pateicīgu fonu, lai pilnvērtīgāk atklātu lasītājam sievietes individualitāti.

00:40

Lasot intervijas ar N. Ikstenu, acīs krita Gundegas Repšes teiktais: "Nupat, piemēram, es uzgāju krāšņu gabaliņu Raiņa dienasgrāmatā:"Es sāku atrast, ka esmu maldījies, sievieti līdzi nostādīdams. Uzdevums un spējas tikpat augstas, bet citas tos pašu darbus nevar. Viņas aizraujamas līdz.- Es sāku atrast, ka vispār cilvēks nav tik gudrs, kā es domāju. Ak, vienīgi mana vaina, ja mani nesaprot. Arī tauta nav tik liela, kādu es to domāju." Nu tādu pērli izlasot, taču gribot negribot jākļūst par feministi. Un vispār jāpārdomā, vai šis svētais tēvs nav nicinājis savu tautu."

00:51

Kad būs brīvs laiks, man jāpainteresējas, kā meitas attiecības ar tēvu ietekmē meitas attiecības ar vīriešiem.

14:24

Oficiāli sākušās manas pirmssesijas brīvdienas. Līdz ceturtdienai neesmu dabūjama laukā no savas pils, kas šobrīd ir Pliekšāna un Rozenbergas okupēta.

Plāns šodienai.
1) Rainis :

  • Dzejas krājums "Tālas noskaņas zilā vakarā"
  • Dzejas krājums "Gals un sākums"
  • Romāns dzejoļos "Dagdas skiču burtnīcas"
  • Poēma "Ave Sol"
  • Poēma "Daugava"
  • Luga "Uguns un nakts" (Izlasīts)
  • Luga "Jāzeps un viņa brāļi"  (Izlasīts)

    2) Aspazija :

  • Luga "Sidraba šķidrauts"

14:48

Igauņu valodā nav atsevišķas vīriešu un sieviešu dzimtes, vārdi ir nekatrajā dzimtē un saturiski apzīmē attiecīgo objektu. Taču valodā ir teju folklorizējušies apzīmējumi, kas nedara godu sieviešu dzimtei — piemēram, pļāpas, tukša muldēšana tiek dēvēta par sieviešu sarunu, lēta, nekvalitatīva literatūra — par sieviešu grāmatām...
Sieviete kā monumentāls pīlārs, kā ģimenes vērtību un tautas tradīciju sargs tiek pretnostatīta Rietumeiropas feminisma kustības ideoloģijai un ir viens no raksturīgākajiem argumentiem Austrumeiropā, norādot, ka sievietes īstā vieta ir pie mājas pavarda.
(...)
Nekas neparasts nav arī tas, ja veiksmīgi strādājoša un izglītota sieviete savu karjeru upurē ģimenes, bērnu vai vīra interešu labā. Igauņiem ir teiciens «šī alga nav vīrieša vētra», un diemžēl ir tā, ka līdzvērtīgā amatā sievietes saņem par 30% mazāk nekā vīrietis. Ceturtā daļa pilsētnieču un 40% laukos dzīvojošu sieviešu ir vienīgās apgādnieces ģimenei.

/apollo.lv/

17:14

Es piesaku sev karu un manā zemē nebūs miera, līdz cīņa nemainīs manu pasauli līdz nepazīšanai.
Powered by Sviesta Ciba