kihelkonna - mans paleo uzturs jeb kā es to čītoju jeb mikrene šmikrene [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

mans paleo uzturs jeb kā es to čītoju jeb mikrene šmikrene [14. Apr 2015|10:26]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, ]

pēc publikas pieprasījuma: kā es čītoju jeb šmaucu paleo diētu.

manas paleo diētas (Vōlas variants, sk te un te) galvenā daļa izskatās šādi:



bļodas tilpums ir 2 litri. tajā var sabāzt visu, kas termiski apstrādājams un kas dabonams piemājas maximā. visbiežāk tur ir: burkāni, kāposti, sīpols, puravs, paprika, tomāti, seleriju kāti, selerijas sakne, baklažāns, sēnes, brokoļi, un tā tālāk. (vēlams sagriezt 2-3 cm gabalos.) kāposts mēdz aizņemt apmēram pusi.

visšvakāk ir ar tumšzaļo daļu. maximas pētersīļi un citi zaļumi man nepatīk. pagājušajā nedēļā biju sadabūjusi nātres. dažreiz maximā ir kolrābji ar visām lapām. lapas tad priecīgi lietoju. parasti gan kāds gādīgi ir lapas noplūcis.

saldētus zirnīšus tur vispār neklājas likt, bet lieku bērniem par prieku. viens bērns (mm) man šitos kāri ēd. otrs (mz) netuvojas.

bļodā ielej centimetru ūdens. Cieši apspaida ar pārtikas plēvi. ieliek mikroviļņu krāsnī, ieslēdz defolto režīmu, uzliek uz kādām 11 vai 12 minūtēm. pēc tam vēl atstāj tai pašā krāsnī atdzist.

tad pielej labo eļļu (kārtīgu šļuku; svaru nevērojam), un visādas garšvielas. mums pērn dārzā bija timiāna un bazilika pārprodukcija, tos tad arī beru. dažreiz piegriežu svaigu ķiploku. kārtīgi samaisu. ēdu.

saka, ka taukvielas nevajadzētu taupīt arī tādēļ, ka tur ir taukos šķīstošie vitamīni, kuri citādāk neuzņemsies. nezinu, neesmu šo studējusi.

diemžēl daļa ir jāatstāj laulenim. viņam arī garšo. man vajag lielāku bļodu.

==== MIKRENE ŠMIKRENE =====

protams, alu cilvēkiem nebija mikreņu. un atejiet nost no datora; alu cilvēkiem nebija arī tāda. pati Vōla noliedz mikreņu lietošanu, jo tās "rada nekārtības molekulās", turklāt ēdiens neesot garšīgs. tā "nekārtība molekulās" nav nekāds izvērstais arguments, un atsauču viņai nav. kas attiecas uz garšu - sākumā es šādi gatavoju frī salmiņos sagrieztus kartupeļus, un sīči ziņoja, ka šie ir labākie no maniem kartupeļiem (protams, dažiem varētu būt baisi iztēloties, kādi tad ir mani pārējie ēdieni).

es reiz mēģināju sameklēt informāciju par mikreņu kaitīgumu. meklēju diezgan neilgi, un neko prātīgu neatradu. internetā klīst briemustāsts par brokoli, kas tika vārīts mikrenē, un zaudēja visas uzturvielas. bet viņš tika vārīts ūdenī; mikrenē nevajag vārīt. manā variantā produkti tiek tvaicēti. protams, uzturvielas zūd, produktu termiski apstrādājot. jo ilgāk apstrādā, jo vairāk zūd. 11 minūtēs zūd mazāk nekā 1 stundā, tas nu ir noteikti. garša gluži kā tvaicētam, tikai čakars mazāks.

protams, ja nav slinkums, tad gatavoju dārzeņus katlā. bet parasti ir slinkums. un man nav ilūziju par savām kulinārajām izaugsmes iespējām. šis ir variants cilvēkiem, kas ļoti nedraudzējas ar ēdienu gatavošanu.

interesenti lai iejūtūbē dārzeņu gatavošanu mikroviļņu krāsnī. tur šis variants ar plēvi ir izvērsts.

=== DĀRZEŅI DRĀZEŅI, GAĻA ŠMAĻA====

ik pa laikam parādās pētījumi, kuros cilvēki ēd vai neēd gaļu, ēd vai neēd taukus, piena produktus, beigās daļa no viņiem noliek karoti. vai gaļa kaitīga? ja cilvēks trīsreiz dienā ēd desmaizes, un neko citu, tad droši vien tas ir kaitīgi. tāpat ar tiem vegāniem, svaigēdājiem, piena produktu lietotājiem un nelietotājiem, un visiem citiem. varētu būt, ka ir gandrīz vai vienalga, ko viņi vēl ēd, ja vien viņi ēd arī dārzeņus. turklāt dažādus, no visiem iepriekšminētajos linkos minētajiem veidiem.

ja kāds ir svaigēdājs un bāzē savu diētu uz dārzeņiem, viņš droši vien ēd veselīgāk par to, kas pārtiek no banāniem un riekstiem. ja vegāns aizraujas ar dārzeņu daudzveidību, tas ir citādāk nekā aizrauties ar graudu un kartupeļu ēdienu daudzveidību. un tā tālāk. ja pie gaļas ēd tikai kartupeļus, tad šitais varētu būt neveselīgāk nekā gaļa ar dažādiem dārzeņiem. jo mikroelementi, vitamīni, antioksidanti un kas tur vēl.  rezultātā ne jau no gaļas noliek karoti. bet no tā, kas netiek apēsts.

=== OGĻHIDRĀTI ====

ja izēd tādu dārzeņu bļodu, un vēl gaļas gabalu klāt, tad vēderā daudz kam citam vietas vairs nepaliek. sanāk uzturs pamatā no olbaltumvielām un taukiem, un tur ir ļoti maz ogļhidrātu. tas tad ir nākamais paleo diētas stūrakmens - maz ogļhidrātu. patiesībā tiek prasīts:
- sākumā izslēgt glutēnu saturošos graudu produktus (glutēnu satur rudzi, kvieši, nesatur auzas, rīsi, griķi),
- pēc tam izslēgt visus graudus,
- kartupeļus samazināt līdz divām ēdienreizēm nedēļā, pēc tam izslēgt pavisam.

it īpaši autoimūno slimību slimniekiem iesaka izslēgt glutēnu saturošos un piena produktus, jo ir liela varbūtība, ka glutēns un kazeīns varētu būt imūnsistēmas nesakarīgās darbības izraisītāji. nu nezinu; es esmu izslēgusi daļēji. ēdu brokastīs auzas, kuras gan varētu būt bez glutēna, bet nav, jo lētajās auzās ir citu graudu piemaisījumi. un nedēļas nogalēs zaudēju kontroli pār savu diētu (ōmiņš plus mana rijība), tad ir visādi. pusotra mēneša laikā sevi vērojot, esmu nonākusi pie aizdomām, ka man tiešām ir kaut kāda ogļhidrātu vielmaiņas bremze, un šāda mazogļhidrātu diēta man nāk par labu.

=== NOBEIGUMS ===

vēl es brokastīs parasti ēdu auzu pārslas, kas aplietas ar aukstu ūdeni, un kur klāt ir rozīnes un blenderētas ogas no saldētavas (mellenes, brūklenes, pīlādži). šis ēdiens man patiešām garšo, ēdu kaut ko tādu jau gadus 20. ar tām ogām varu ievilkt ķeksīti pie antioksidantiem. ir ļaudis, kam šis ēdiens ar pirmo reizi ārkārtīgi iegaršojas (es un mazzaķis), un ir visi pārējie. ja negaršo, tad nevajag; neiegaršosies.

esmu izslēgusi arī piena produktus. pie kafijas leju sojas pienu.

bērnam būtu ļoti grūti uz kaut ko tādu pāriet. bez glutēna, bez piena produktiem, bez kartupeļiem, bez pusfabrikātiem. bet pieaugušajam - vieglāk par vieglu. it īpaši ja viņam garšo dārzeņi.

kopumā šī ir patīkamākā diēta no visām, ko esmu izmēģinājusi. jo varu pēc sirds patikas noēsties lietas, kas man garšo.

Linkir doma

Comments:
[User Picture]
From:[info]zin
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:05
(Link)
paldies, šo noteikti izmantošu!
no mikrenem nebaidos :)
līdz šim esmu taisījusi sautējumus parastos, bet pārlieku sapļeck un zaudē krāsu tie dārzeņi..
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:10
(Link)
un uz tiem sautējumiem parastajiem tomēr katru dienu nesaņemsies :)
[User Picture]
From:[info]zin
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:58
(Link)
ai, es uz 3-4 dienām gatavoju un tad atsildu. darbā, mikrenē. šito varētu tad uzreiz svaigu mikrenē likt :)
[User Picture]
From:[info]tante
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:11
(Link)
zini, nekad nebija ienācis prātā dārzeņus sutināt mikrenē ar plēvi - vienmēr tādā īpašā māla podiņā ar vāku esmu sutinājusi ...
nāksies pamēģināt arī ar plēvi :))

liels un trekns +++ par to, ka pie gaļas vajag dārzeņus, nevis kartupeļus.. vai arī, ja bez karpeļiem galīgi nu nemaz nemāk dzīvot - uz vienu kartošku 200-250 gr dārzeņu, kaut vai burkānus tikai, ja citi nav pa rokai :)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:14
(Link)
jā, bet daži mani radinieki pret visu, kas nav kartupeļi, izturas kā pret zālēm - piesardzīgi apēd apmēram vienu tējkaroti! i neceri šiem iedabūt divus litrus dienā!

plēve ir labā. bet var arī uzmaukt celofāna kulīti :)
[User Picture]
From:[info]tante
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:16
(Link)
a tu viņiem vēsturi pastāsti - ka kartoška eiropā ienākusi salīdzinoši nesen un ka viņu senči kartoškas vietā biezā slānī rullēja iekšā kāļus ;))
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:19
(Link)
:) cilvēks pēdējos 20 gadu tūkstošus toč nav ģenētiski mainījies, un lauksaimniecība sākās pirms 10 un mazāk gadu tūkstošiem, šeit vēl nesenāk :)
[User Picture]
From:[info]str
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:19
(Link)
vai rāceņus?
man liekas ka cepti rāceņi bija garšīgāki
[User Picture]
From:[info]tante
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:22
(Link)
arī rāceņus...

ja godīgi, man negaršo ne vieni, ne otri - ne cepti, ne vārīti ;)) kāli dažreiz kādā dārzeniskā miksējumā varu iemānīt sevī, bet tas patiešām ir tikai kādas divas reizes gadā, ne biežāk..
[User Picture]
From:[info]yeux_glauques
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:17
(Link)
kūl! pamēģināšu uztaisīt kaut ko līdzīgu, man arī garšo dārzeņi and stuff.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:19
(Link)
:)
[User Picture]
From:[info]str
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:20
(Link)
Sojas pienam alternatīvas var pamainīt - tagad Gemosā ir auzu, rīsu, komb.griķu ar kvinoju un kkādi vēl.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:25
(Link)
kad beigsies šī paka, tad apskatīšos :)
[User Picture]
From:[info]klusums
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:20
(Link)
Vsp esmu pamanījusi, ka daudz labāk jūtos ja izslēdzu no sava uztura lielāko daļu ogļhidrātu (graudi, pupas, kartupeļi, viss 1. līmenis uztura piramīdā). Tāpēc man šķiet, ka tajā paleo ir ktks ļoti, ļoti pareizs (un tas, ka nešausminās par treknumiem, jo man vsp pamatskolā maācīja, ka atsevišķi vitamīni šķīst taukvielās), kaut gan esmu gaļas neēdāju stūrītī.
[User Picture]
From:[info]tante
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:23
(Link)
nu nezinu gan...

man pupas vajag vismaz divas reizes mēnesī, savādāk es atsakos normāli darboties...
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:24
(Link)
ir arī paleo veģetārieši, un pat ar autoimūno novirzienu. viņi izslēdz glutēnu, bet atstāj bezglutēna graudus. trūkstošās vielas ņem no aptiekas.
[User Picture]
From:[info]klusums
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:36
(Link)
Es palikšu pie sava vegānā novirzena ar seitanu (glutēna "gaļa").
[User Picture]
From:[info]mufs
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:29
(Link)
kāpēc auzas ar aukstu ūdeni?
(es leju verdošu,jo tad kurkuļogas izaug par varžogām)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:32
(Link)
tikai tādēļ, ka man tā labāk garšo! vislabāk ir, ja aplej jau iepriekšējā vakarā; tad rozīnes kļūst apaļas kā kompotā.
[User Picture]
From:[info]mufs
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:43
(Link)
pff, es domāju,ka tur kāda uzturvērtīga viltība :)

[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:46
(Link)
nu, žāvētus augļus, tāpat kā riekstus un sēklas, neklājas ēst nemērcētus! bet to uzzināju, kad jau sen mērcēju.
[User Picture]
From:[info]mufs
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:52
(Link)
mja, es to uzzināju...hmm... tagad atliek tikai noskaidrot- kāpēc.

bet ja par to diētu - ko Tu dari ar gaļu? ēd tās iekšas jeb parastu karbeni? (man no domas par jebkādām iekšām saslejas spalvas)
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:14. Aprīlis 2015 - 12:00
(Link)
pēc priekšrakstiem būtu - 2reiz nedēļā iekšas, pārējās dienās zāli ēdušu zālēdāju gaļa (autorei ir līgums ar tuvējo bizonu fermu) un zivis. zivis vēlams īsmūžīgas un no savvaļas, reņģes der. es vienkārši ēdu dajebkādu gaļu. šorīt aizgāju uz tirgu, aknu tur nebija.

ā, un vēl kaulu buljons, kas vārīts no 2 stundām līdz 2 dienām. uz šo vēl neesmu saņēmusies. bet jebkādas gaļas + dārzeņu zupas skaitās labas. galertiņi. skābēti kāposti.
[User Picture]
From:[info]mufs
Date:14. Aprīlis 2015 - 12:19
(Link)
kaukā nebiju piefiksējusi šito, tagad pārskrēju pāri iepriekšējiem rakstiem(cik jau var uztvert paralēli imitējot darbu )
gan saviem nerviem, gan vīra psoriāzei - varētu pamēģināt(viņš gan sivēns -veģetārietis), kautvai ar moto - sliktāk jau nebūs

paldies Tev,ka Tu esi tāds konspektieris!
From:[info]sii
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:33
(Link)
Man liekas, ka tās ar ūdeni aplietās auzu pārslas var vēl iegaršināt (tiem, kam drīzāk tā kā negaršo), ja tur vēl piegriež klāt ābolu. Man gan blenderēto ogu vietā karote pašvarītās zaptes vai medus - prasās pēc saldumiņa. Gan nezinu, cik tas viss kopā skaitās labi, pareizi vai nepreizi, bet man garšo.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:37
(Link)
ābols atkal ir tas, kas man tādā putrā negaršo. cita konsistence.
zaptes - es arī kādreiz liku. bet skābās. ja nav, tad lieku arī saldās. galvenais, ka māga priecīga :)
From:[info]sii
Date:14. Aprīlis 2015 - 11:41
(Link)
Ā, es pēc tam izlasīju komentāru par apliešanu jau vakarā - tad jā, ābols tur neiederētos. Es šķinu iekšā tikko aplietas, kamēr vēl viss ciets un kraukšķīgs. Lai gan nupat aizdomājos - a priekš kam tad man tur ūdens, bet, nezinu, kaut kā viss kopā labi iet iekšā. :)
[User Picture]
From:[info]tension
Date:14. Aprīlis 2015 - 12:26
(Link)
"man vajag lielāku bļodu." :D
kādas bļodas drīkst likt mikrenē? speciālās vai tāpat kā ar šķīvjiem - galvenais, lai nav zeltījumu utt
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:14. Aprīlis 2015 - 12:31
(Link)
droši vien līdzīgi - bez zeltījumiem un bez bleķiem :) es gribētu stikla bļodu. bet nupat atcerējos, ka man kaut kur ir paliela franču stikla bļoda ar rakstiņiem, varbūt derēs :)
[User Picture]
From:[info]tension
Date:14. Aprīlis 2015 - 13:00
(Link)
jāpamēģina šis! man reāli besī vārīt dārzeņus (nezinu, kāpēc), bet tvaicēt būtu ok
[User Picture]
From:[info]snorke
Date:14. Aprīlis 2015 - 15:36
(Link)
un ir garsigs tas darzenju mikslis no mikrenes ? es daru lidizgi, bet 1) saldetus darzenjus 2) pannaa (pagrabj no pacinjaam un patur zem vaaka minutes 10). Nu, varbut Tev veseligaks variants - bet man tomer drusku aizspriedums pret mikreneem - kaut gan tadus realus datus ari neesmu atradusi. tagad domaju - varbut tomer pirkt to mikreni un paariet uz tavu variantu ?
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:14. Aprīlis 2015 - 16:44
(Link)
man garšo tīri labi. tās paciņas satur knapu puskilogramu, man izietu 3 tādas pakas uzreiz. un nav nopērkamas manā piemājas maksimā. un tajās ir diezgan ierobežots dārzeņu skaits. bet savulaik (kad dzīvoju pie lielveikala) biju tādas iecienījusi. es domāju - nepērc mikreni, aizej kaut kur ciemos un pierunā mikrenes īpašnieku uztaisīt šitādu ēdienu, un notestē!
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:14. Aprīlis 2015 - 17:36
(Link)
ja gribi iepirkties, un ja virtuvē pietiek vietas, tad droši vien smalkāk ir iegādāties tvaicētāju. vai lēnvārītāju. vai multivārītāju. man tādu nav, nevaru komentēt.
[User Picture]
From:[info]mufs
Date:21. Aprīlis 2015 - 11:31
(Link)
man ir muļķivarka - pateicoties Tev, atcerējos,cik ļoti man garšo kāposts, nezinu,cik nogrēkoju ar to,ka pieliku arī kartupeli,jo tas man arī ļoti garšo. (un rozīnes,kas kopā ar kautkādu dārzeņu masalu ir ņammm)

muļķivarkā šitas pasākums aizņem stundu, tā,ka mikrene noteikti ir jēdzīgāk tiem,kas neizmanto laiku,izvedot pastaigā sunik, bet man nav mikrenes.

[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:21. Aprīlis 2015 - 12:43
(Link)
es esmu likusi klāt kartupeli, un man liekas, ka tas tā kā sabojā dārzeņu garšu. vairs kopā nejaucu :)

bet muļķivarka noteikti ir pieklājīgāks variants nekā mikrene :)
[User Picture]
From:[info]mufs
Date:21. Aprīlis 2015 - 13:08
(Link)
varkai baigais pluss ir tāds,ka katrai sastāvsdaļai saglabājas individuālā garša,kas man dārzeņu sautējumos dikti patīk.

bet tas arī ir vienīgais, jo besī viņu vilkt ārā no skapja, un tāpatās, ja kautko pirms tam apcep,tas jādara atsevišķi un tāpat jāpieiet apmaisīt.
[User Picture]
From:[info]snorke
Date:14. Aprīlis 2015 - 15:38
(Link)
bet galju/zivis eed ? atcerejos auzas - ta sir forsi, bet es tahad vai nu 2 olas vai nu kanjepju proteina kokteili vai nu zaljo sulu ar avocado, kas liekas veseligaak kaa auzas
[User Picture]
From:[info]snorke
Date:14. Aprīlis 2015 - 15:48
(Link)
bet kapec auzas - tas tak nav paleo ? kapec ne omlete ar darzenjiem ?
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:14. Aprīlis 2015 - 16:40
(Link)
auzas nav paleo. tas ir pārejas periodam vai arī maigākam variantam, jo šo ēdienu esmu iecienījusi. pamazām pāreju uz omleti ar dārzeņiem :)
[User Picture]
From:[info]barbala
Date:19. Aprīlis 2015 - 13:39
(Link)
Uff, neauši uzdūros šim tavam ierakstam.

No savas pēdējā laika pieredzes (bet neklīnisks fons), varu teikt, ka maksimāla rafinēto produktu un o-hidrātu izslēgšana tiešām ir maģiska un pie novājināta organisma- viegli iespējama. Darbības princips ir kaut kur starp paleo un eat clean vai daudz vienkāršāks - "NERIJ SŪDU".

Turklāt, es rūpīgi pievērsos idejai par kaloritātes efektivitāti, proti, es jūtos labi, ja ēdu mazas porcijas, tāpēc jāēd efektīvas lietas, kuras daudz nevajag. Brutāls piemērs- šķēle laba speķa uz Ķelmēnrupjmaizes pusītes "strādā ilgāk", kā grieķu jogurts vai es nez, "puskīlo salātu" vai "vājpiena biezpiens."

Tā nu lielās maltītes ir kombinācija "mazs, bet jaudīgs proteīns" + dārzāji (bet kopējais maltītes svars nepārsniedz 300 gr);


mazās maltītes- tāpat, tikai fokusā ir efektivitāte. Dienas kcal norma ap 1200-1300-1500, ūdens litrāža- 2L, tīrie OH nepārsniedz 40-50 gramus dienās ar treniņu, citās- mazāk. Parasti pat mazāk un tie nav vienkāršie OH, jo arī augļus ēdu maz, faktiski- nemaz.

neēdu nekādus "dieētiskos produktus" ar samazināto tauku saturu. piena produktu ir krietni mazāk: tikai biezpiens ar krējumu apmēram 2-3x nedēļā, siera atkarības laikam pievārētas.

Kāds ir rezultāts? Lielisks! :) Pirmo reizi trijos mēnešos apēdu Serenādes lielkonfekti un nesapratu, kur kačka. Baltie milti nav ēsti koš ziemassvētkiem (bet jāteic, ka tos es visopār tā īpaši nemīlēju), galvenā ideja ir tāda, ka ēdu mazas porcijas, kuņģis nav izstaipīts un turu galvu tādā kondīcijā, lai spētu novērotu kāpēc ko prasās, tipa, apzinātās izvēles.

Nu un fiziskā kultūra, jā, tā ir stipri vieglāka šobrīd. Galvenais, kas mazliet uztrauc, tūliņ sāksies gonku sezona, bet visi speciālie sporta dzērieni ir pretīgi saldināti. Tomēr airējot 10-12 un vairāk stundas, kaut ko šito vajag, so, meklēju visādus elkarnitīnus, magnijus un citus mikrolementus necukuru formā.



[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:21. Aprīlis 2015 - 12:44
(Link)
paldies, ka padalījies; katra pieredze ir svarīga un apgaismojama :)