.::pāri kalniem un tālu projām::.

24. Jūnijs 2007

23:52 - .::gada īsākā nakts::.

Viss sākās ar 21. jūniju. Dievturu vasaras saulgrieži bija īpaši skaisti, pozitīvi, ietekmējoši un visādi citādi lieliski. Lai top! Dziesmas un dziesmas un līksme un rituāli un kur nu bez pūdeles dedzināšanas! Ap pusnakti aizčāpoju līdz pilsdrupām un tur skaistu priekšnesumu sniedza vairāki cilvēki, visticamāk no kāda kora, vienkārši tāpat - sev par prieku un beigās par prieku arī tiem, kas tur pavisam nejauši ieklīda. Savu mini koncertu viņi beidza ar Pūt, vējiņi! Neiedomājami skaisti, ņemot vērā, ka es vispār nenormāli dievinu korus un viņu nepārspējamo talantu. (Ak, kaut man būtu dziedamā balss!)

Dod Dieviņi kalnā kāpti
Ne no kalna lejiņā.
Dod Dieviņi otram doti
Ne no otra mīļi lūgt.

Viss turpinājās ar latviešiem ierastajām Jāņu svinībām 23. jūnijā mūsu laukos (22. jūnijs tika veltīts mājas uzkopšanai un pļaujai, lai netiekam aplīgoti :)), kas bija absolūti fascinējošas, kārtējo reizi ņemot vērā, ka man, kā koru cienītājai bija īpaši noveicies - jo, kuram gan paspīd tāda veiksme, kā svinēt Jāņus kopā ar kori un līdz ar viņiem dziedāt daudz un klausīties viņos! Galvenais Jāņos ir dziedāt, dziedāt un vēlreiz dziedāt - viss pārējais ir otršķirīgs. Tā nu kā pienākas aplīgojām kaimiņus ar sasodīti skaistu dziedāšanu, kuri bija varen pārsteigti, jo šo tradīciju Jāņos vairs ievēro retais, kas, protams, ir skumji. Bet, ja ir koris, tad ir svētki! Nemirstīgi svētki! Šie Jāņi bija vienkārši apbrīnojami! Un vislabākais koris Latvijā svētku izskaņā dodoties prom vēl man par prieku veltīja manu mīļāko kora dziesmu - Neba maize pate nāca! Vai var būt vēl kāds laimīgāks cilvēks par mani?

Neba maize pate nāca
Bagātajā vietiņājie,
Nav saulīte uzlēkuse,
Jau sirmīši nosvīduši.

Kumeliņi, bāleliņi,
Tie bij’ miežu arājiņi;
Tautu meita, zeltenīte,
Tā vārpiņu lasītāja.

Prieki bija arājam(i),
Prieks arāja līgavai.
Redzēj’ savu rudzu lauku
Kā ūdeni līgojam(i).

Ziedi balta, ābelīte,
Papuvītes maliņā(i),
Jauni puiši, art iedami,
Appušķoja cepurīti.

Neba maize pate nāca
Bagātajā vietiņāje.

Un tā nu visīstākie latviešu pagāniskie svētki jau aiz muguras. Mani dārgākie svētki, kurus svinu no visas sirds un dvēseles. Ar nepacietību gaidīšu nākamo gadu un nākamos vasaras saulgriežus! :)

Jāņu diena - svēta diena
Aiz visām'i dieniņām(i)
Jāņu dienu Dieva dēls(i)
Saules meitu sveicināja.
Powered by Sviesta Ciba