falafels un falafela karijs

Posted on 2015.05.26 at 14:26
Tags:
Es kādreiz taisīju falafelu no vārītiem vai bundžu turku zirņiem, bet nu jau labu laiku taisu tikai no mērcētiem. sanāk ļoti labi. un, ja viss uzreiz neapēdas, var uztaisīt falafela kariju. tas ir debešķīgs.


pilnai lielajai cepeškrāsns plātij, es ņemu glāzi turku zirņu un mērcēju. minimums uz nakti, bet nenāk par sliktu arī visa diennakts. izmērcētiem zirņiem nolej ūdeni, liek traukā kopā ar vienu cienījama izmēra sīpolu, pētersīļu bunti un 1-2 ķiplokdaivām. piekaisa sāli, piparus, kuminu, kalindžī un maltu koriandru. piešņāc krietu šļuku olīveļļas. tad visu blendē. nevajag pārcensties un uztaisīt kaut kādu jēlu humusa masu. mērķis ir tāda masa, no kuras var veidot bumbiņas un plācenīšus. ja ir par sausu - pievienojiet vēl eļļu. ja sanācis par slapju, situāciju var glābt ar miltiem - labāk jau turku zirņu miltiem, bet, ja to nav, arī citi derēs. man gan vienmēr sanāk vispār bez miltiem.
nuvo, taisa plācenīšus/bumbiņas, apviļā sezama sēklās (neobligāti) un krāmē uz plāts, kas apklāta ar cepampapīru. jā, jā, man nepatīk eļļaini un smagi ēdieni un stāvēt bezgalīgi ilgi pie plīts. es salieku visu cepenē un ir kūl.
cep 20-30 min atkarībā no izmēra un no cepeškrāsns individuālajām īpatnībām - kamēr brūna miziņa. pa vidam var 1x apgriezt uz otra sāna.
pēc tam krāmē pitas maizītēs ar salātiem un mērcēm utt.




ņem iepriekšējās dienas falafela atlikumus un krāmē uzkarsētā un ieeļļotā, ne pārāk seklā pannā, vienā kārtā. mirklīti apcep un tad pievieno glāzi tomātu biezeņa un glāzi kokosriekstu piena (daudzumi protams var variēties, atkarībā no pannas un falafelu daudzuma). pievieno garšvielas - kariju, kurkumu, citronzāli, svaigu ingveru (sarīvētu vai sagrieztu plānās strēmelītēs) un piemet sauju ar indijas riekstiem. tie ir galīgi neobligāti, bet viņi tur tik organiski iederas un garšo, ka ir vērts pamēģināt. nu tad regulāri pamaisot pāris minūtes pasautē, kamēr viss uzkarsis un garšas savilkušās.
pasniedz ar brūnajiem rīsiem vai kādu pitas/lavašveida maizīti.







p.s. cepeškrāsnī viegli apceptu falafelu var sakrāmēt saldētavā un izmantot kā veselīgu pusfabrikātu steidzīgiem izsalkumiem.

Comments:


Ūūlę
[info]chimera at 2015-05-26 15:05 (Saite)
pareizi, cepeškrāsnī tak arī var šos bāzt. (man arī riebjas ņemties ar fritēšanu)
Princese Zeltīte
[info]elina at 2015-05-26 17:30 (Saite)
man siekalas mutē :)
Accusativus cum infinitivo
[info]reportiere at 2015-05-27 20:46 (Saite)
Super, paldies!
Previous Entry  Next Entry