into the wild, wild Kurzeme

Posted on 2014.07.28 at 16:01
Tags: , ,
trešdienas vakarā Kārļa tētis mūs izsēdināja Rindas ciemā, Rindas upes krastā un aizbrauca. iekārtojām apmetni, Kārlis salika laivu, padzērām ugunskura tēju (īstās madaras + vīgriezes, kurām pakaļ bridu pāri upei + pelašķis kopā garšo ļoooti labi) un gājām gulēt. no rīta izmetām nelielu loku pa ciemu (tur nekā nav - tikai mācītājmāja, veci un pamesti kapi, baznīca un skola), sapakojām mantas maisos un sākām braukt.




tā skaliņu kaudze ir laiva








apmetne NR1










labrīt RZ85


līkums pa Rindu








mācītājmāja


teltsbiedrs


apmetnesbiedrs


upesbiedre


aiziet pa Rindu






Rindas un Stendes sateka, kur sākas Irbe






kkāds neliels valks




pietura




tas, kas kādreiz bijis Lažu tilts




atradums pie tilta






paskaties spārei acīs


apkārtnes mežos ir šitādi smilšu lauki




kad drēbes vilkt nost liekas bezjēdzīgi




Irbenes lokators




kamēr Kārlis gāja uz lokatoru, es hibernējos smiltīs pie upes. bet, ja to dara ar slapjām drēbēm mugurā, pēc tam ir ļoti grūti no tām smiltīm atbrīvoties


valstoties smiltīs atradu šos


pīlītes




mana kāja un aļņa pēdas nospiedums










apmetne NR2 - atradām burvīgu vietiņu. tur gan bija atkritumu maiss un vienā vietā arī vēmekļi no iepriekšējiem braucējiem, bet vēmekļi mūs netraucēja, jo atradās perifērijā, bet lielāko daļu no atkritumiem mēs savācām un aizvedām prom no turienes




ugunskura zupa - burkāns, karpels, sīpols, pusķiplokgalva, tomāts, bundža turku zirņu, brūnie rīsi, bundža kokospiena, ekošmeko buljona kubs un karijs. un ūdens.


tur mežiņā bija brīnumskaists un augsts ozols


otrās dienas sākums




tiklīdz kā bijām izņēmušies ar matraci un to nolikuši nost, sākās gabals ar akšenu - straume + līkumi + daudz sakritušu koku = censties izbraukt nekur neietriecoties un nesaplēšot laivu








sēklis


diezgan liela sala, tāda uz kura var ierīkot apmetni, pat vairākas, ja vajag


upē bija daudz mazu un ziņkārīgu zivteļu. kā pastāv mierīgi kādu brīdi, tā viņas nāk un pat ap kājām skrubinās un čubinās


civilzācijas liecības


tilts pār Irbi - autoceļš P124 (Ventspils - Kolka), daudzi te beidz laivot, bet mēs laidām vēl 5km uz priekšu, līdz jūrai








aiz tilta (patiesībā jau gabaliņu pirms), sākas pretvējš no jūras, straumes nav, upe sekla un plata un vislaik jāairē. kā noliek airus, tā vējš sāk griezt laivu apkārt un pūst atpakaļ


jau redzams ceļa gals




Irbes ieteka jūrā


pa kreisi - Irbe, pa labi - jūra




tad sākās problēmas ar apmetni - kāpas bija pilnas ar cilvēkiem. tur bija riktīga Vecrīga. mums nelaimējās tur būt tieši piektdienas vakarā. tur bija veseli telšu ciemati sacelti, gan ar dzērāju kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. atradām vietiņu blakus lielai kompaškai, kurā bija daudzveidīgs sastāvs (alus dzērāji, sportotāji un sievietes ar bērniem, kā arī cilvēks ar akustisko ģitāru, kas daudz reižu atkārtoja Mielava "100 vēlēšanās" (vai kā viņu tur). bijām noguruši no pēdējā posma airēšanās, tāpēc daudz nekur apkārt nestaigājām. un sākumā arī mazu uguntiņu uzkūrām, zupas vārīšanai. vietā, kur tas jau bija darīts pirms tam. bet mežs bija baisi sauss un tas bija visai neomulīgi, tāpēc tēju vārījām uz maza prīmusa.

skats no apmetnes NR3






ne visai patīkams viesis


Irbes ieteka jūrā no otras puses




















kopbilde


prāmis


nākamajā rītā pastaigājoties atradām šādas zīmes. mēs gan arī pārkāpām likumu, ar savu mazo uguntiņu un telti. bet, ja jūs zinātu kas tur darījās - kāpas pilnas ar mašīnām un kemperiem, ik pēc desmit metriem kuras milzu ugunskuri, cilvēki ar motorzāģiem gāž priedes (no rīta noklausījāmies divu garāmejošu vīriešu sarunu, kurā viens stāstīja otram, ka iepriekšējā vakarā redzējis čali, kurš uzkāpis 4m augšā priedē un cērt nost lielu zaru), karoč kaut kāds pilnīgs ārprāts. par uguntiņu, jau minēju, ka nebija omulīgi un mēs ātri pārtraucām to darīt, par telts celšanu kaut kā neiedomājāmies, ka nedrīkst, bet nu mūsu nodarījums bija piliens jūrā.
gulētejot nopriecājos, ka labāk lai latvieši trinkšķina akusteni un 10x dzied vienu un to pašu Mielavu, nekā skan tuctuctuc, bet nācās vilties - ap vieniem mani no miega uzrāva grandiozs bļāviens "pieeeeeedzeeeeraaaaamieeeeees" un bariņš džeku sāka skraidīt pa teritoriju ar maģi, skandinādami tuctuctuc, kliegdami un brēkdami. īsi pirms diviem sākās škandāls par viņu apklusināšanu, viens bļāva - "man pohui, es esmu no talsiem", bija arī bariņš, kas runāja ventiš izloksnē. beigu beigās to maģi izrubīja, bet nu gulēt vienalga bija grūti.








no rīta aizgājām līdz jūrai (tajā bija auksts ūdens) un atlika vairs tikai sapaunāties un sagaidīt, kad mums atbrauks pakaļ
mūsu laiva




maršruts kartē


vakarā aizbraucām uz mazo Zvēriņu. tur bija forši

Comments:


barbala
[info]barbala at 2014-07-28 17:41 (Saite)
eRZets ir pati skaistākā no romantiskajām laivām. Glīti.
Antuanete
[info]antuanete at 2014-07-28 17:43 (Saite)
Ooo, jums ir ercetka! Visu cieņu, tā ir viena lieliska laiva, it sevišķi, ja labi saglabājusies!

Par to Irbes grīvas apmetnes vietu diemžēl tā ir, ka skaitās krasta kāpu aizsargjosla, bet patiesībā visi ceļ teltis, un tur neko īpaši nevar iesākt, jo inspektori vienkārši nespēj nokontrolēt milzīgās tautas masas vasarā. Vispār jau tur vajag oficiālu apmetnes vietu, un kaut kur tālāk no grīvas (jo starp upi un jūru ligzdo zīriņi), bet tad atkal kādam (pašvaldībai vai LVM) par savu naudu jāapsaimnieko.
*
[info]inese_tk at 2014-07-28 19:03 (Saite)
uz zīmēm rakstīts ka teltis drīkstot celt speciāli norādītās vietās, bet es tur nekur tādas neredzēju. wc bija pilnīgs dizāsters, bet klīstot tālāk pa mežu un meklējot vietu, kur netraucēti pačurāt, ievēroju, ka ugunskuri tiek kurināti arī tur - pa pilno izdegušu pleķīšu. uz šī sausuma fona, es brīnos kā tur viss nav vēl nodedzis, jo gulēt ejot vienā attālākā tusētāju pūlī redzēju ugunskuru, kam liesmas skrēja kādu 2 metru augstumā.

netā ir šāds info http://www.visitventspils.com/lv/ko-darit-ventspili/707
bet neko tādu es tur nemanīju. sākt vispār vajadzētu ar to, ka kaut kā ierobežot mašīnām iespēju iebraukt kāpās un pludmalē (bija arī viens eksemplārs, ka tiešām rullēja pa pludmali) un ierīkot kaut cik drošas ugunskura vietas. vēl jau ir variants ierobežot piekļuvi ar mašīnām kādu gabaliņu iepriekš, tā lai, ja vēlas aplūkot upes grīvu, ir jāiet gabals ar kājām. tādiem tusētājiem jau nepatīk nēsāt savas paunas ar rokām, moš tā varētu daļēji ierobežot to ārprātu.

ercetka pieder Kārļa vecākiem, bet tā patiešām ir lieliska. vietām ir lāpīta un dažas koka detaļas nomainītas, bet vēl labu labā.
Antuanete
[info]antuanete at 2014-07-28 19:44 (Saite)
Uz D no upes ir dabas liegums "Ovīši" un tur +/- ir salikti stabiņi pie iebraukšanas; telšu vietas gan ir tikai par maksu Miķeļbākā. Kaut kāda piekrastes infrastruktūra tiks plānota vienā lielā projektā, bet nu tie ir pāris gadi nākotnē, tad varbūt iekārtos vēl kādu atpūtas vietu.
Dedzināšana šiem biotopiem nāk tikai par labu, tā ka, ja nodegs, tad no dabas viedokļa nekas katastrofāls tas nebūs. Bet patīkami, protams, nav, jo uguns var aizskriet uz apdzīvotām vietām arī.
Princese Zeltīte
[info]elina at 2014-07-28 18:19 (Saite)
riktīgs mmmmmm :))
Ervīns
[info]freakart at 2014-08-01 12:37 (Saite)
Foršs ceļojums!
Previous Entry  Next Entry