making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[14. Jan 2016|13:31]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|]

Skota bloga populārākais posts, šķiet, ir meditācijas par Molohu.

Vecākie Dievi - tie ir dievi, kas pārvalda pasauli. Vecākie Dievi ir dažādu veidu: Gnons - dabas dievs, Mamons - kapitālisma dievs, Azatots - evolūcijas dievs, Aress - kara dievs, Cthulhu - memētikas dievs.

Sacelties pret Vecākajiem Dieviem ir muļķīgi un bīstami:
Since we’re starting to get into Lovecraftian monsters, let me bring up one of Lovecraft’s less known short stories, The Other Gods.

It’s only a couple of pages, but if you absolutely refuse to read it – the gods of Earth are relatively young as far as deities go. A very strong priest or magician can occasionally outsmart and overpower them – so Barzai the Wise decides to climb their sacred mountain and join in their festivals, whether they want him to or not.

But the beyond the seemingly tractable gods of Earth lie the Outer Gods, the terrible omnipotent beings of incarnate cosmic chaos. As soon as Barzai joins in the festival, the Outer Gods show up and pull him screaming into the abyss.

Vecākie Dievi joprojām nosaka, ko mums darīt: lai arī neapšaubāmi ir daudz dažādu iemeslu, kāpēc radīt bērnus, vispārpieņemtais iemesls tomēr ir un paliek pakļaušanās evolūcijas dievam. (Līdzīgi kā var būt daudz iemeslu svētdienās apmeklēt baznīcu, bet a priori nav nekas dīvains uzskatīt, ka kāds tā dara kristiešu dieva pielūgšanas nolūkā.) Jo, ja kāds no jūsu senčiem būtu pieņēmis lēmumu neradīt bērnus, jūsu nebūtu. Līdz ar to nepakļaušanās evolūcijas dievam ir visnotaļ radikāls solis: jūs kļūsiet par izlēcēju uz visu iepriekšējo - miljonos skaitāmo - paaudžu fona.
The current rulers of the universe – call them what you want, Moloch, Gnon, Azathoth, whatever – want us dead, and with us everything we value. Art, science, love, philosophy, consciousness itself, the entire bundle. And since I’m not down with that plan, I think defeating them and taking their place is a pretty high priority.

To expect God to care about you or your personal values or the values of your civilization, that is hubris.

To expect God to bargain with you, to allow you to survive and prosper as long as you submit to Him, that is hubris.

To expect to wall off a garden where God can’t get to you and hurt you, that is hubris.

To expect to be able to remove God from the picture entirely…well, at least it’s an actionable strategy.

Ja piebilst kaut ko no sevis, tad kristiešu trīsvienība šajā panteonā ir kaut kur bufera lomā starp cilvēkiem un Vecākajiem Dieviem, līdzīgi kā svētā kalna galā dzīvojošie Zemes dievi Lavkrafta stāstā. Tas, no kā baidās tradicionālisti ir tas, ka kristiešu dievu nogāžot no kalna galotnes vietā nāks kaut cilvēkiem daudz nedraudzīgāks.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:14. Janvāris 2016 - 14:48
(Link)
Plot twist: nevis buferis, bet gan maska (labākajās Štrosa "Laundry Files" tradīcijās), tāpat, kā paši Vecākie Dievi ir Viena Nedalāma Gnona maskas vai izpausmes. Protams, ka skatīties uz miermīlīgu XX gs. anglikānisma vai luterānisma masku ir daudz mazāk traumatiski, nekā redzēt šos veidolus neaizklātus, taču reizi pa reizei kāda pseidopodija paklusām izbāžas laukā un patausta gaisu arī no šo kopumā rāma paskata masku aizsega.

And yes, that is at least an actionable strategy.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:14. Janvāris 2016 - 15:20
(Link)
To es neredzu, kā Bībeles dievs ir maska Dabas dievam?

Vecās derības dievs varbūt reizēm, bet pat viņš mēģina rīkoties racionāli, ieviest kaut kādu kārtību utt., tikai viņam ne īpaši sanāk. Viņš drīzāk ir tāds tēls, kas bieži ja ne vienmēr screws up, pie tam apveltīts ar visai nepievilcīgu personību. Bet tās ir cilvēciskas kļūdas un trūkumi.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:14. Janvāris 2016 - 15:37
(Link)
Bībeles dievs ir Aresa un Ktulhu (sekojot OP nomenklatūrai; ciniķis varbūt teiktu, ka tur ironiskā kārtā var saskatīt arī Mamonu) maska. Aress ir viens no Gnona izaugumiem. Ktulhu ir tas pats Azatots, tikai citā rakursā. Azatots ir Gnona dvēsele (evolūcija kā universāls enerģijas minimizācijas tipa mehānisms).

Protams, Bībelē var atrast arī šos mēģinājumus rīkoties racionāli un ieviest kaut kādu kārtību, taču šie mēģinājumi vienmēr ir cilvēku mēģinājumi, likumi, spriedumi utt., pat, ja doktrīna prasa to visu autorību piedēvēt dievībai. Pašas dievības darbu apraksts, savukārt, ir primordiāla ārdīšanās, kurai ir uzstiepts plāns cilvēcisku īpašību slānis vai maska (un arī šo īpašību vidū pāreja no human uz humane sāk parādīties līdz ar Jauno derību).
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:14. Janvāris 2016 - 16:04
(Link)
Izskatās, ka tev ir ekstensīvas zināšanas par šo panteonu.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:14. Janvāris 2016 - 16:05
(Link)
Tāds darbs.