making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[9. Nov 2015|18:05]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Pēdējā pusotra gadā lasītās labākās grāmatas:

* Collapse, Jared Diamond. Par to, kā civilizācijas sabrūk pašas savu izraisīto ekoloģisko nelaimju dēļ. Par civilizāciju beigām lasīt, izrādās, ir biedējoši un skaisti.

* Star Maker, Olaf Stapledon. Filozofa rakstīta zinātniskā fantastika (vai arī proto-fantastika) ar gluži apbrīnojamu mērogu. Liekas, šajā grāmatā tik daudz ideju ir sakompresētas tik īsā formā, ka atšķaidot tās līdz "standarta" apjomam sanāktu ap 10 darbu. Daļēji tas jau ir arī ticis darīts - "Avatāra" civilizācija man likās iedvesmota no Stepldona, tāpat kā (no senākiem laikiem) Lema grāmatas.

* Harry Potter and the Methods of Rationality. Garš, nevienmērīgas kvalitātes un visnotaļ literāri talantīgs fanfiks, kas gandrīz nevienā posmā nepārvēršas par vienkārši Judkovska-stila racionālisma sludināšanas propagandu. Šķiet, visvairāk fascinējošā lieta šajā darbā ir iespēja novērot, kā spēcīgs intelekts mēģina "meikot sensu" maģiskas pasaules neloģiskajos likumos. (Kā izskaidrot dīvainās, "too good to be true" filozofu akmeņa īpašības - mūžīgu jaunību UN materiālu pārvēršanu par zeltu? Tas gluži vienkārši padara transfigurācijas permanentas!) Kaut ko tādu sanācis novērot labi ja Peļēvina darbos ar viņa ne-maģisko, bet absurdo pasauli.
Visai nepārsteidzoši, ka Voldemorts ir viens tēliem ar kuriem autors visvairāk asociē pats sevi.

* Thinking, Fast and Slow, Daniel Kahneman. Ir vērts izlasīt pat tad, ja liekas, ka jau aptuveni zini, par ko tā ir.

* Fault in Our Stars, John Green. Kaut kas vieglāks, izklaidei, no autora, kurš ir ne vecāks par mani. Sentimentāla tematika par mirstošiem pusaudžiem tomēr ir arī pietiekoši nopietna & nozīmīga, lai būtu pelnījusi arī kādu labu grāmatu kā "Zem nelaimīgās zvaidznes" (vai kā nu nosaukumu labāk būtu tulkot). Zināmu dziļumu (vietām gan ar tādu "trying too hard" piegaršu) dod daudzās atsauces uz klasiku, "grāmata grāmatā" pieeja, alegorija par nekompetento un vienaldzīgo dievu (holandiešu rakstnieku).
saiteatstāt nospiedumu