making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[19. Jun 2015|13:34]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Differential Intellectual Progress as a Positive-Sum Project

Ko darīt tad, ja uznāk vēlēšanās atstāt pozitīvu ietekmi uz pasauli, un negribas ar to dīlot vienkārši apstājoties un pagaidot, kamēr pāries? Viena no iespējām ir apdomāt, kuri virzieni varētu dot vislielāko atdevi. Variācija ir apdomāt, kuri virzieni varētu dot atdevi, kas ir gan liela, gan robusta - tas ir, sliktas sekas ir mazvarbūtiskas. Piemāram, rīcība, kas ir laba gan no tradicionālo vērtību, gan utilitārisma morāles viedokļa ir robustāka par tādu, kas ir laba tikai saskaņā ar vienu no tām.

Es ļoti piekrītu domai, ko mēģina bīdīt pielinkotā eseja - ka diferencēts intelektuālais progress ir šāds robusts labums. Mums vajadzētu vairāk progresa kritiskajā domāšanā - caur sociālajām, humanitārajām un fundamentālajām zinātnēm - un mazāk progresa tehnoloģijā. Lieki teikt, ka šobrīd viss notiek tieši otrādi.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
From:(Anonymous)
Date:19. Jūnijs 2015 - 15:35

Ctulhu

(Link)
// Mums vajadzētu vairāk progresa kritiskajā domāšanā - caur sociālajām, humanitārajām un fundamentālajām zinātnēm - un mazāk progresa tehnoloģijā./

šeit ir pretruna.

ja pretrunu novērš, teksts sanāk tāds:

Mums vajadzētu vairāk progresa kritiskajā domāšanā - caur sociālajām, humanitārajām un fundamentālajām zinātnēm - pie vismaz esošā progresa tehnoloģijā.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:19. Jūnijs 2015 - 17:42

Re: Ctulhu

(Link)
Pamatojums?
From:(Anonymous)
Date:19. Jūnijs 2015 - 17:54

Ctulhu

(Link)
Interkonekcijas starp fenomeniem un atgriezeniskās saites. Tas viss ir tīkls, progress jebkur pastiprina progresu pārējās vietās. Attiecīgi - lēnāks progress kaut kamā vienā palēnina progresu citur. Piemērs: lēnāk attīstās sakaru sistēmas un tīkli - mazākas iespējas sadarboties un efektīvi strādāt tiem pašiem sociologiem un citiem humanitārajiem zinātniekiem.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:19. Jūnijs 2015 - 18:24

Re: Ctulhu

(Link)
Also: pilnīgi viss, kas saistīts ar "lielajiem datiem".
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:19. Jūnijs 2015 - 18:45

Re: Ctulhu

(Link)
Nu tas ir ja ignorē opportunity cost. "Vairāk labu lietu visur" izklausās pēc labas idejas, tikai tēma manuprāt ir par to, ka būtu vērts padomāt, kā sadalīt fiksēta apjoma resursus. Piemēram, gudrus jauniešus pa profesijām.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:19. Jūnijs 2015 - 20:05

Re: Ctulhu

(Link)
Tieši tā! Tehnokrātiem nepiemīt spēja ''metagognitēt''. Viņiem ir tā - jo vairāk tehnoloģiju, jo labāk.
From:(Anonymous)
Date:19. Jūnijs 2015 - 23:42

Ctulhu

(Link)
Taisnība, bet jo vairāk mums ir resursu (jo lielāks fiksētais apjoms)- jo vairāk ir ko sadalīt. Vairāk tehnoloģijas - vairāk sadalāmo resursu, jā, arī gudru cilvēku, jo tehnoloģijas ļauj tiem mācīties => kļūt tādiem.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:20. Jūnijs 2015 - 04:36

Re: Ctulhu

(Link)
''jā, arī gudru cilvēku, jo tehnoloģijas ļauj tiem mācīties => kļūt tādiem''

Šim es neesmu redzēji evidences. Vai atkal skaties savā kristāla bumbā?