making sense - Kāpēc neirozinātne ir interesanta [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

Kāpēc neirozinātne ir interesanta [13. Maijs 2015|14:45]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|]

Manas par tēmu ir aptuveni šādas:

* medicīna; depresijas, migrēnas, Alcheimera, Pārkinsona u.c. ārstēšana
* atbildes uz dažādiem perenniāliem filozofiskiem, sociāliem un politiskiem jautājumiem, piemēram, "ar ko īsti sievietes atšķiras no vīriešiem"?
* paškontrole un pašuzlabošana, gan caur zināšanām, gan caur ķīmiju
* better understanding which things I cannot change, and better understanding how to change the things I can change
* hedoniskā imperatīva realizēšana
* pašizziņa un tās radītā garīgā izaugsme

Atšķirībā no fundamentālajiem pētījumiem (fizika utml.), viss šis vismaz man ir interesanti ne tikai ziņkārības, bet personiski nozīmīgā līmenī.

Slikti iemesli neirozinātnei manuprāt ir tie kas šobrīd parādās kā flashy news items. Neirozinātnes nākotne ir tikpat tālu no tiem cik tālu tas veids kādā datori ir izmainījuši pasauli ir no Azimova robotiem.
* Attiecībā uz "domu lasīšanas" ķiverēm, pašreizējās metodes veidošanā neko pat attāli līdzīgu telepātijai (kādu to parasti iedomājas) nespēj dot fundamentālu precizitātes ierobežojumu dēļ;
* "Kiborgu" veidošana ir bezjēdzīga attiecībā uz fiziski veseliem cilvēkiem; redze un citas jau esošās maņas piedāvā vairāk nekā pietiekošu interfeisu cilvēka-datora saskarei;
* Smadzeņu emulācija visticamāk nespēs dot neko līdzīgu reālai pieredzei (iemeslu ir daudz), pie tam draud radīt vairāk problēmu, nekā atrisināt.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:13. Maijs 2015 - 16:51
(Link)
Par lielāko daļu no šīm lietām pacentīšos parakstīt. Par to, ka pēdējie trīs punkti būtu "slikti iemesli", es gan nepiekrītu, bet to Tu jau zini un gan jau pagūsim detalizēti to izvērst kaut kad vēlāk, nepiegāžot komentārus.