making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[7. Okt 2014|13:02]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Nobela balva fizikā šogad piešķirta par LEDa izgudrošanu.
Nez vai var cerēt, ka par LED mirkšķināšanas noprogrammēšanu kādreiz piešķirs Tjūringa balvu? Man tādu programmu daudz sakrājies ;)

Zemsvītras skaidrojums - embedētajā pasaulē "blink" ir hello world analogs - piemērs vienkāršākajai programmai ar kaut kādu minimālu funkcionalitāti.
Ak jā, un prēmija ir iedota konkrēti par zilo LEDu izgudrošanu. Varēja vairāk pacensties izgudrojot - zilie joprojām maksā dārgāk nekā pārējiem, baltos neskaitot.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:7. Oktobris 2014 - 14:59
(Link)
saki, zilie LEDi ir kas tāds, ko katrs idejōts var izgudrot?
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:7. Oktobris 2014 - 15:13
(Link)
Nu, agrākos laikos nobela balvu deva pamatā par atklājumiem, nevis izgudrojumiem, piemēram, par jaunas elementārdaļiņas atklāšanu vai ko tamlīdzīgu. Šaubos vai par kvēlspuldzes izgudrošanu kādam būtu prēmija piešķirta, pat ja tajos laikos tāda būtu.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:7. Oktobris 2014 - 15:46
(Link)
2013. Nobela prēmija fizikā ir par Higsa lauka atklāšanu, 2012. - par daļējas mijiedarbības kvantu mērījumiem, 2011. - par Visuma paātrinātas izplešanās atklāšanu, 2010. - par grafēna atklāšanu un iegūšanu, utt. Nepiekrītu, ka tendence "balvu dod pamatā par atklājumiem" ir būtiski mainījusies.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:7. Oktobris 2014 - 15:56
(Link)
Tie arī ir piemēri, no kuriem vados.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:7. Oktobris 2014 - 16:04
(Link)
Arī man šīgada balva fizikā liekas dīvaina, bet, pirmkārt, es vāji pārzinu šo fizikas "galu" (iespējams, ka zilo LED konstruēšanā ir pārvarētas kādas masīvas saistītas problēmas vai kas tamlīdzīgs) un, otrkārt, man šķiet, ka šis ir drīzāk izņēmums, nekā sākums jaunai tendencei.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:7. Oktobris 2014 - 18:05
(Link)
Patiesībā piešķirt balvas par izgudrojumiem ir kudi loģiskāk, jo tie ir taustāmi instrumenti. ''Atklājumi'' mēdz izrādīties stipri ''apdeitojami'' pēc vēlākas infas iegūšanas, tāpēc apbalvot teorētiķus vajadzētu labākajā gadījumā pēc tam, kad viņu teorijas ir konsekventi izturējušas laika pārbaudi. Visbiežāk post mortem, alas.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:7. Oktobris 2014 - 21:30
(Link)
Ja pasaule iet uz to, ka glorificē izgudrotājus, tad pēc tam būs nenoliedzami vieglāk runāt, ka zinātnieki tikai ar kolbu skalošanu vien nodarbojās, vai ne. Just as you like it.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:7. Oktobris 2014 - 21:44
(Link)
Tas tavs pasīvi-agresīvais štiks sāk kļūt vecs.