making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[20. Feb 2014|22:05]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Cilvēkiem ir tik lielas atšķirības ožas sajūtā. Vot nez... kas ir tās sajūtu saasināšanās pamatā, kura notiek pie migrēnas un, khm, vielām? Acīmredzot tā ir kaut kāda paaugstināta neironu aktivitāte. Bet vai tāpēc, ka sajūtu uztverē iesaistās papildus neironi, kuri parasti to nedara, vai arī tāpēc, ka tie paši vecie, par konkrētām sajūtām pamatā atbilstošie neironi aktivizējas biežāk? Visticamāk, abi. Tomēr fakts, ka saasināties var visas sajūtas vienlaikus hinto, ka pamatā notiek otrais.

(Tīri tā spekulējot) man liekas, ka lieta ir vai nu tajā, ka potenciāls neironos pietuvinās aktivitātes potenciālam (neirozinātnes termins ir "membrānas depolarizācija"), vai arī tajā, ka postsinaptiskie receptori saņem vairāk aktivitāti izraisošu vielu. Visticamāk, savu lomu arī te spēlē abi faktori.

Ja sajūtas var saasināt, vienkārši paaugstinot fona elektrības līmeni konkrētās smadzeņu vietās, izskatās, ka te ir vienkāršs un perspektīvs pielietojums stimulācijas ierīcēm. Es domāju tās transkraniālās magnētiskās stimulācijas ierīces, kuras par dažiem 100 $$ tirgo "domāšanas un refleksu uzlabošainai", un kuras neirozinātnieki iesaka neizmantot (kaut gan ja neviens neizmantos, nekad arī neuzzināsim par to lietošanas sliktajām sekām).

Ķīmiskais disbalanss savukārt tas, ko pamatā dara jau eksistējošie psihodēliķi, piemēram, skābe kā serotonīna un dopamīna agonists - tā funkcionē kā pumpis, kas aktīvāk nekā parasti iesūc smadzeņu vidē brīvi klīstošās neirotransmiteru molekulas postsinaptiskajā neironā...
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:20. Februāris 2014 - 23:43
(Link)
Papildus neironi migrēnas gadījumā nekam nekur nepiesaistās, bet jau esošie ir papildus depolarizēti un, līdz ar to, "šauj" vieglāk/pie mazāka ierosinošā stimula.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:21. Februāris 2014 - 00:07
(Link)
Kā tu to zini?
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:21. Februāris 2014 - 00:18
(Link)
Depolarizācijas "viļņa" izplatīšanās smadzeņu garozā un, sākotnēji, hipotalāmā, ar nelielu ātrumu (~5 mm/min) ir viens no šobrīd visvairāk pētītajiem mehānismiem migrēnas norisē.

Kā to zinu specifiski es? Viens no maniem galvenajiem fields of interest ir neirozinātne (vairāk gan computational, bet tā ir tikai apakškopa no neuroscience proper) un mani regulāri piemeklē migrēna; so it's only obvious that I have looked into the details of it happening.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:21. Februāris 2014 - 00:32
(Link)
Nu tas jau skaidrs, ka esi kaut kur izlasījis, pats izmērījis jau neesi. Ok, ticu, ka to "vilni" izmērīt kaut kā var, varbūt pat ar parastu EEG, bet to ka citi neironi nav iesaistīti gan neticu, ka ir iespējams izmērīt.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:21. Februāris 2014 - 00:36
(Link)
OK, nu man jājautā - ko vispāri šeit nozīmē "iesaistīti"?

Neironi jaunus savienojumus, kā likums, veido samērā lēni un pakāpeniski, un man nav īsti skaidrs, kā migrēnas laikā ožas vai whatever kuras modalitātes garozai varētu "pieslēgties" (un pēc tam "atslēgties", migrēnai beidzoties) līdz tam neiesaistīti neironi no malas.

Varbūt nepareizi sapratu Tevis rakstīto.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:21. Februāris 2014 - 00:54
(Link)
Man liekas, ka smadzeņu apgabali (precizēju: vismaz garozas apgabali vienas puslodes ietvaros) nav ļoti strikti nodalīti viens no otra. Vismaz to funkciju dalījumu pa apgabaliem šobrīd neviens īsti precīzi neizprot. tas ir pieņēmums, ar kuru es operēju, ka sensoro apgabalu robežas ir "izplūdušas".


BTW, es šodien ieskatījos un gribēju iekomentēt vienu tēmu LV H+ forumā, bet reģistrācijas apstiprinājuma e-pastu vēl neesmu saņēmis...
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:21. Februāris 2014 - 01:07
(Link)
Šīs robežas, šķiet, tomēr vismaz nav ļoti izplūdušas, ja ņem vērā tādu evidenci, kā detalizētas ķermeņa kartes primārajā somatosensorajā garozā vai līdzīgi detalizētu seju atpazīšanas "ģeogrāfiju" laterālajā fuziformajā krokā, bet piekrītu, ka šie savienojumi ir, vismaz principā, spējīgi mainīties.

Ja Tu biji domājis, ka migrēnas laikā sensoro apgabalu aktivitāte "izplūst" uz tiem tuvumā esošajiem apkārtējiem apgabaliem, tas ir... interesanti. Padomāšu par to.

Par reģistrācijas e-pastu, es Tevi vienkārši apstiprināju. Ja e-pasts tā arī neatnāks, tad gan ir dīvaini, līdz šim visi to ir saņēmuši momentāli. Spama kastē skatījies? :D
From:[info]nure
Date:21. Februāris 2014 - 11:20
(Link)
Pie reizes var pierakstīt, ka tāds pats rezultāts novērojams līdz ar mēnešreižu tuvošanos...(un arī paģirām :))
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:21. Februāris 2014 - 14:29
(Link)
Kā nu kuram.