making sense - The situation seems desperate [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

The situation seems desperate [14. Feb 2014|15:36]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Ar interesi palasīju zinātnisko institūciju izvērtējuma dokumentu, to, kas uz manu darbības jomu attiecas.

Var piekrist tam, ka problēma ir sadrumstalotība un ka daudzi no "institūtiem" patiesībā nav nekādi institūti, bet pētniecības grupas (rekords laikam bija 6 atšķirīgas pētniecības jomas iestādē ar 4 pētniekiem).

Tomēr atsevišķos aspektus īsti nesapratu, piemēram, kas ir domāts ar "spēcīga spēlētāja" metaforu. "To stand a chance to develop into a stronger national player the Centre would need to develop a stronger research component." Par spīti tam, ka pētījumā tiek atzīts, ka viena otra iestāde pilda nozīmīgu ekonomiski-sociālo lomu (piemēram, pēc pasūtījuma veic gruntsūdeņu pētījumus), tā ir "slikts spēlētājs" tikai tāpēc, ka tās darbība nav virzīta uz publikāciju skaita maksimizēšanu. (Nāk prātā arī tas pats nelaimīgais botāniskais dārzs ar vērtējumu "slēgt".)

Daži skaisti absurdi fragmenti bez tēmas:

The dissemination of their research is quite confidential.

The situation seems desperate. [..] It is difficult to imagine how this unit could have any future.

As a result of a detailed examination of the submitted material and visits to over half the research units the Panel assessed the research of these research units as follows: [..]
• 1 research unit was not conducting research.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]chrono
Date:14. Februāris 2014 - 23:40
(Link)
Pārāk vienkāršota ir tā "labuma" vērtēšana pēc publikāciju skaita, kā jau pats iepriekš minētajos piemēros parādi. Nepatīkami ir redzēt to, kādu iespaidu tā atstāj - bieži vien notiek konstanta dzīšanās pēc publikācijām maksimāli labākos žurnālos, paša zinātniskā darba reālo nozīmīgumu un jēgpilno vērtību nobīdot pakaļplānā.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:15. Februāris 2014 - 21:04
(Link)
Jā, piekrītu, un esmu nereti ar tādu 'vajag tikai kvantitāti' attieksmi arī praksē saskāries.

Protams, šādā vērtēšanas programmā jau grūti kādu citi +- objektīvu kritēriju izdomāt. Tikai zinātnes finansētājiem LV vajadzētu ņemt vērā, ka ir vēl citi aspekti.