making sense - Komentāri [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

Re: hmm 15. Apr 2012|16:19

indulgence
Acīmredzot, tāpēc uz vienu ārstu Latvijā ir tikai 2 zintnieki/pūšļotāji (to dzirdēju vienā TV diskusijā, neņemos spriest par ciparu precizitāti), ka ļaudis dod priekšroku medicīnai, un ik gadu no onkoloģiskajām slimībām mirst cik simti, kas pirms tam ārstējušies pie zintniekiem. Nemaz nerunājot par to, ka viens pats dzeltenais žurnālīts "Zintnieks" ar savām atklāsmēm urīnterapijā iznāk lielākā tirāžā, nekā visa akadēmiskā un populārzinātniskā medicīnas prese kopā. :)

Principā Pjatigorskim piekrītu (man gan šķiet, ka 90%). Vienīgais, jāvienojas, ko saprotam šai gadījumā ar spēju domāt? Ja viena soļa cēloņu/seku apjēgšanu, spēju apgūt tehniskas manipulācijas, iegaumēt zināmu faktu krājumu, primitīvā līmenī valodu (vidējais iedzīvotājs spēj izmantot kādus 20% no savā dzimtajā valodā pieejamo vārdu krājuma - kaut kur manīju filologu žēlabās), spēt ikdienas "lietišķajā" līmenī operēt ar gatavām formulām, tad domāt spēj lielākā daļa cilvēces. Tas gan nav nekur tālāk no citiem lielajiem zīdītājiem (šādi domāt spēj gan šimpanze, gan suns), bet smadzeņu process nav noliedzams.
Savukārt ja ar jēdzienu "domāt" apzīmējam spēju veidot no esošajiem intelektuālajiem moduļiem jaunas struktūras, vai pat jaunus moduļus (tb izziņas spēja), tad Pjatigorskim taisnība - tādas spējas nav norma, bet gan izņēmums.
Manuprāt interešu un spēju proporcionālais sadalījums lieliski atspoguļojas masu mediju un akadēmisko mediju savstarpējās attiecībās, tb paskatamies, cik lielā tirāžā iznāk "Ievas stāsti" un "Privātā dzīve", salīdzinām ar "ZA vēstis" un "Rīgas laiks" tirāžām, un redzam lasītāju procentuālo sadalījumu, tb to skaitli, ko Pjatigorskis varēja būt domājis, runājot par domātspēju.

Man pat aizdomas, ka domātspēja drīzāk ir maza novirze evolūcijas procesā, tieši tāpēc to sastopam tik mazā skaitā līdzcilvēku. Lai gan pieļauju, ka pieejama bezmaksas izglītība, "caurspīdīgums" valsts pārvaldē, likumdošanā un līdzekļu sadalē, vispārējas vēlēšanu tiesības utt. lieccina par vispārēju domātspēju, ko es nevaru saskatīt sava prāta ierobežotības dēļ.
saite Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..