making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[26. Mar 2023|11:18]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Programmētāji smejas par AI spējām viņus aizvietot, bet tas ir coping, industrijā, kur liela daļa knapi spēj uzrakstīt FizzBuzz.

Vai ir pamatoti maksāt tikko no universitātes iznākušiem speciālistiem tuvu pie $100k un vidēja līmeņa profesionāļiem $200-$300k gadā? Izstrādāju algas Amerikā, kas sen ir bijušas eiropiešu skaudības iemesls, visticamāk ir vēsturiska anomālija. Tās iemesli varētu būt pēdējo 15 gadu tech bubble; ar software izstrādi kā vienlaikus pietiekoši specifisku un tai pašā laikā strauji augošu nozari; un ar citiem iemesliem (tai skaitā, neizdevās savulaik populārās idejas par offshoring vai arī no-code / low-code izstrādi). Tai pašā laikā tā ir industrija kurā nav arodbiedrību un tajā strādājošajiem nav politisku prasmju un pieredzes savstarpēji koordinēties.

AI protams neaizvietos programmētājus kā profesiju, bet tas radīt noslāņošanos, sadalīšanos arhitektos un tehniķos (10% un 90% respektīvi), lielā mērā aizstājot vidēja līmeņa programmētājus un software engineering kā labu profesiju vidusslānim. (No LV viedokļa visticamāk nekas nemainīsies, jo LV un citur Eiropā izstrādātāju algas nav tik augstas, lai pastāvēti būtiski riski burbulim plīstot, drīzāk mēs saglabāsim vai uzlabosim savu pievilcību kā IT speciālistu darba tirgus.)
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:26. Marts 2023 - 12:50
(Link)
/ Tai pašā laikā tā ir industrija kurā nav arodbiedrību un tajā strādājošajiem nav politisku prasmju un pieredzes savstarpēji koordinēties./

Priekš kam viņiem tas ja ir tik lielas algas
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:26. Marts 2023 - 12:55
(Link)
AI neaizvietos programmētājus (vismaz ne tuvākajā laikā) — "gradient descent can do it", bet vēl ne tādā līmenī. Tā vietā programmētāji, kuri prot izmantot AI, aizvietos programmētājus, kuri neprot.

Bez arodbiedrībām un "solidaritātes ekonomikas", savukārt, kā redzams, var gluži labi iztikt.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:28. Marts 2023 - 10:57
(Link)
Vai tu esi redzējis, kā izskatās Sanfrancisko centrs, piemēram? Burtiski post-apokaliptiskas ainas.

Tech workers to var mēģināt ignorēt, kamēr burbulis plīsīs līdz galam. Nav nekāda iemesla domāt, ka viņi saglabās savu "elites" statusu permanenti, tāpat kā visi burbuļi tā ir tikai vēsturiskā mērogā īslaicīga anomālija.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:28. Marts 2023 - 13:48
(Link)
OK, un ko mēs varam darīt Sanfrancisko centram līdzīgu situāciju nepieļaušanā?
From:[info]hessin
Date:31. Marts 2023 - 21:32
(Link)
burbulis plīsīs nevis tāpēc, ka AI to aizstās, bet beidzot sapratīs, ka IT nav panaceja nākotnei vai ka liela daļa IT nozares ir bulshit jobs.
From:[info]hessin
Date:26. Marts 2023 - 17:12
(Link)
industrijā jau no seniem (cik seni tie var būt šajā nozarē) laikiem visi sapņo par rīku, kas aizstās programmētājus. Līdz šim vēl nav sanācis.

Kopumā industrijā ir augusi produktivitāte, var pat teikt, ka daudz lietas ir _jau_ automatizētas ar dažādiem rīkiem, frameworkiem, code generation boilerplate kodam utt., nav jāpavada laiks izgudrojot divriteni. Produktivitāte gan tiek bremzēta ar next shiny hyped thing, kas atrisina problēmu x un paiet 2 soļus atpakaļ y ziņā (skatos uz NoSQL kādreizējo haipu, SPA web sites, Javascript frameworks..). Vai AI tagad palīdz vai bremzē? Redzēs, kas notiks ar visu to saģenerēto kodu :).

Kāpēc ASV tik lielas algas? Kādam tur ir par daudz naudas/var atļauties un never-ending haips par to, ka viss, kas notiek IT, ir progress/next best thing/can't miss this.

BET, kā lasīju vienā komentārā, ja nevari savam ofisam tuvumā nopirkt ģimenes māju, you are not overpaid.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:28. Marts 2023 - 11:00
(Link)
Subjektīvi uzskatu, ka līdz šim nebija tik ticamu mehānismu tech workers aizvietošanai, kāds solās būt AI. Pašreizējās AI spējas visticamāk ir tikai nieks pret to, kas būs pēc gadiem 10.