making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[27. Feb 2021|20:13]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Ļoti interesanta Zoom prezentācija par Modern Monetary Theory, UBI / FALC un privātajām valūtām.
Šobrīd diemžēl virzāmies jauna feodālisma virzienā, ar izteikti sadalītu sabiedrību.
Esošajām valstīs balstītajām sistēmām vienlaikus ir spiediens no tā, ka arvien vairāk cilvēku ir ekonomiski atkarīgi no valsts palīdzības, un no tā, ka bagātie un pat vidusšķira iegūst iespikēju "izstāties" no sistēmas pārejot privāto ekonomiku, kura nemaksās nodokļus valstīm.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:28. Februāris 2021 - 11:38
(Link)
Kāpēc "diemžēl"? Varbūt tā ir atgriešanās pie dabiskās lietu kārtības, atsakoties no viena reketa veida mnopola, tb valsts?
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:28. Februāris 2021 - 13:29
(Link)
Nu un kā bez valdības palīdzības privātie tiktu pie, piemēram, COVID vakcīnas? Cik ilgi prasītu tās izstrāde, masveida ražošanas uzsākšana, un piegāde visiem, tai skaitā $$$$ maksāt nespējīgajiem? (bez viņu vakcinēšanas pūļa imunitāti nesasniegt)
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:28. Februāris 2021 - 14:25
(Link)
Saskaņā ar Zvi datiem (links manā cibā) vakcīnas pamatā tika finansētas ar privāto kapitālu (izņemot Moderna, bet tā nav pati populārākā vakcīna). Protams, valsts var palīdzēt šajā procesā, bet var arī kaitēt (kā pierāda ES izgāšanās un kavēšanās ar vakcīnas reģistrāciju).
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:28. Februāris 2021 - 17:19
(Link)
Mikrobioloģijas pētniecības industriju izveidoja valsts, zinātniekus apmācīja no valstu līdzekļiem. Arguments noraidīts.

ES kavēja vakcīnu izstrādi? Nekavēja.

Bez tam manā komentārā bez vakcīnu izstrādes bija vēl arī divi citi punkti: vakcīnu ražošanas un nodrošināšanas. Bez operation warp speed un valstu pasūtījumiem nevarētu savakcinēt pietiekoši daudz procentu.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:28. Februāris 2021 - 17:24
(Link)
Šobrīd daudz lielāku pētniecību veic big pharma. Daudzi sākotnējie pētījumi ir valsts sponsorēti, bet tas nenozīmē, ka šobrīd tas ir būtiskākais.

ES nekādi nav palīdzējusi vakcīnu izstrādē, un ar lēno līgumu noslēgšanu ir ļoti kavējusi vakcīnu ražošanu un izplatību.

Jā, vairums ES valstu ir valsts medicīna (kā NHS) un tas ir sakarīgi. Bet pat ASV, kas pamatā ir privāta apdrošinātāju medicīna, vakcinē ātrāk par ES.

Ar izglītību ir tieši tas pats – reti, kur kas notiek par brīvu. Par mācībām ir jāmaksā. Šobrīd vairāk grantus piešķir sociālajām woke studijām nevis STEM vai medicīnai. Cerams, ka UK rīkosies pretēji ES nostādnēm.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:28. Februāris 2021 - 17:42
(Link)
> Šobrīd daudz lielāku pētniecību veic big pharma. Daudzi sākotnējie pētījumi ir valsts sponsorēti, bet tas nenozīmē, ka šobrīd tas ir būtiskākais.
Nav būtiski fundamentālie pētījumi?

> ES nekādi nav palīdzējusi vakcīnu izstrādē, un ar lēno līgumu noslēgšanu ir ļoti kavējusi vakcīnu ražošanu un izplatību.
Pierādījumi?

> Jā, vairums ES valstu ir valsts medicīna (kā NHS) un tas ir sakarīgi. Bet pat ASV, kas pamatā ir privāta apdrošinātāju medicīna, vakcinē ātrāk par ES.
ASV ir federāla programma vakcīnu distribūcijai, nerunājot par to, ka ASV pirms tam ir strādājusi vakcīnu izstrādes un ražošanas veicināšanai, kaut vai caur warp speed.

> Šobrīd vairāk grantus piešķir sociālajām woke studijām nevis STEM vai medicīnai. Cerams, ka UK rīkosies pretēji ES nostādnēm.
Muļķības, nospiedošais vairākums doktora grādu tiek piešķirtas STEM nozarē, un pat bakalauru skaits huminitārajās zinātnēs arvien proporcionāli samazinās (un mēs visi droši vien no tā kļūstam nabagāki).
Tu atkal melo. Ja par vakcīnām pieņemu, ka var nezināt, šis jau izklausās, ka uz ideoloģiskās varžacs uzkāpts.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:28. Februāris 2021 - 18:02
(Link)
Arī noteiktus fundamentālos pētījumus šobrīd veic big pharma un nākotnē veiks vēl vairāk. Tu argumentē pēc principa, ka pagātnes kārtība ir vienīgā pareizā.

Un par visiem pārējiem jautājumiem visas saites un pierādījumi ir manā cibā vai citos manos komentāros (kurus to droši vien aktīvi uzraugi). Ieskaitot arī to stāstu par Ungāru mRNA pētnieci, kurai tikai noliegti granti un iespēja kļūst par profesori universitātē. Jo universitāte sagaidīja, ka STEM pētnieki dabūs ārējo finansējumu, kamēr sociālās studijas finansēja universitāte ar saviem līdzekļiem.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:28. Februāris 2021 - 18:53
(Link)
No savas cibas tu mani esi izbanojis, cik zinu. Un arī draugu sarakstā vairs neesi. Kāpēc lai es to lasītu? Pirms gada es centos atrast un izlasīt, ko vietējā kopienā domā par kovid, šobrīd jau sen vairs nav tādas intereses.


Jebkurā gadījumā, zinot vēsturi, pieņemu, ka tavs rakstītais ir tikpat viegli atspēkojams kā komentāri šeit.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:28. Februāris 2021 - 18:59
(Link)
Protams, kad tev vairs nebija argumentu, tu sāki uzbraukt, saucot mani par psihopātu, tāpēc nekas neatlika, kā uz laiku nobanot.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:28. Februāris 2021 - 19:10
(Link)
*sociopātu. Ja vēlies, lai viedokli mainu, izmaini uzvedību. Banot cilvēkus nebūs pareizā stratēģija.
Ar argumentiem tam nav liela sakarā, var argumentēt neatkarīgi no personīgā.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:28. Februāris 2021 - 19:16
(Link)
psihopāts = sociopāts.

Patiesībā banošana par sliktu uzvedību līdz šim darbojas ļoti labi.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:1. Marts 2021 - 10:09
(Link)
Tava problēma ir tāda, ka savu slikto uzvedību nespēj saskatīt. Piemēram, tev "slikti" ir nevis melot, bet tad, ja kāds norāda uz meliem. (Es nedomāju "melot" tādā nozīmē, kā te reizēm šo vārdu lieto cibā - kā teikt kaut ko tādu, kam nepiekrīt, ar arī atsaukšanos uz kādu maldinošu informāciju no citurienes. Bet burtiskā nozīmē vienos komentāros noliegt, ko citos esi rakstījis.)

Ja jau strādā labi, tad kāpēc nākt te un prasīt lai lienu tavā blogā? Tici man, es tīri labi iztieku bez komunikācijas ar tevi.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:1. Marts 2021 - 10:18
(Link)
Tas ir labi, ka esi nedaudz atdzisis. Tu biji tik apsēsts ar mani, ka ne tikai sauci mani par sociopātu, bet arī rakstīji cibas postus, lai manī neklausās.

Es nezinu, no kurienes tev ir tik liela pārliecība, ka tava informācija ir par 100% patiesa. Varbūt tāpēc, ka tu nespēj nesaskatīt mežu aiz kokiem un katrs koks tev šķiet pretrunā viens otram.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:1. Marts 2021 - 11:03
(Link)
Cik atceros, tu mēģināji izturēties kā kovida eksperts.
Šobrīd jau tam vairs nav lielas nozīmes, jo kovids ir gandrīz garām, un attiecībā uz lēmumu pieņemšanu līdz šim tavs viedoklis tika zaudējis, bet manējais - uzvarējis. Var padomāt, vai bija vērts atsegt savas nepatīkamākās puses, lai beigās neko lielu neiegūtu.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:1. Marts 2021 - 11:24
(Link)
Pirmkārt, es nekad neesmu centies izturēties kā kovida eksperts, bet tikai kā novērotājs. Un vislielākais strīds mums bija par IFR, kur es atradu visprecīzākās ziņas par to, ka tas ir zem 1%, atšķirībā no daudzu citu bažām (kuras joprojām daudzi pārspīlē), kas tas ir daudz lielāks.

Otrs aspekts bija par to, ka valdības rīkojas ļoti nesaprātīgi – it īpaši ar lokdauniem. Es jau sākumā zināju, ka šāds risks pastāv, bet tas, ka valdības īsteno šos lokdaunus, nekādi neapliecina, ka tie bija pareizi. Vēl jo vairāk, valdības aplamās rīcības apstiprina arī lielais vakcīnu feils.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:1. Marts 2021 - 11:43
(Link)
> Un vislielākais strīds mums bija par IFR
Tu melo.

> Otrs aspekts bija par to, ka valdības rīkojas ļoti nesaprātīgi
Tas ir tikai tavs viedoklis.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:1. Marts 2021 - 11:52
(Link)
Protams, tikai mans viedoklis, kas balstīts datos un personīgajā pieredzē par to, cik daudz cilvēku ir cietuši no garīgām slimībām un pat ielaistu un neārstētu vēzi un citām smagām slimībām lokdaunu dēļ. Gan no datiem, cik daudzi no kovida mirušo ir veco ļaužu aprūpes namos, kur nekāds lokdauns nepalīdz.

Visabsurdākais šobrīd UK ir aizliegums apmeklēt pludmales, lai gan atkal un atkal ir apliecināts, ka šādas aktivitātes svaigā gaisā nerada nekādu saslimstības izplatību. Neesmu redzējis, ka kāds no valdības būtu par to atvainojies vai koriģējis pasākumus. Un tas ir tikai tāpēc, ka populistiski uzskati ir ņēmuši virsroku.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:28. Februāris 2021 - 18:07
(Link)
Par operation warp speed arī iesaku tev palasīt nedaudz vairāk: https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Warp_Speed

1) tā ir valsts + privāta partnerība
2) 10 miljardi big pharma kontekstā nav nekas daudz
3) Pfizer-BioNTech tajā nepiedalījās

Šis labi atbilst Zvi datiem par finansējumu. Nevar teikt, ka valsts finansējums galīgi neko nedeva, bet vairāk izskatās, ka valsts vairāk kalpo kā mazefektīvs koordinācijas līdzeklis, nevis tajā, ka valsts spētu kaut ko izdarīt labāk.