making sense - Komentāri [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

24. Sep 2020|17:17

gedymin
Esmu dzirdējis ka par "morāli robustu" saukt tādu viedokli vai rīcību, kas ir pareiza ne tikai viena skatpunkta, bet izejot no plaša vērtību un uzskatu spektra. Kaut kad pasen par šo jau rakstīju blogā. Pašreizējā laikā, kad daudzi strādā pie tā, lai sabiedrību sadalītu naidīgās grupās un sarīdītu tās vienu pret otru, tāds skatījums ir īpaši svarīgs.

Man šobrīd ir divi piemēri tādai morālei, kas nav vispārpieņemta, bet ir robusta.

1) Atbalsts viendzimuma laulībām. Šeit tiek apvienotas tradicionālās vērtības (ģimene) ar individuālajām pašizpausmes vērtībām (cilvēktiesības).

2) Atbalsts dzīvnieku labturībai. Šeit drīzāk nav tā, ka sabiedrībā būtu kāds nopietns virziens pret dzīvnieku labturību vispār, atšķiras tikai labturības līmenis, kas tiek uzskatīts par pieņemamu. Bet faktiski šobrīd daudz kur netiek izpildīts pat jebkāds minimālais līmenis. Tādi plāni kā "paradise engineering" un plēsīgo dzīvnieku problēmas risināšana savukārt atkal ir kaut kur maksimuma līmenī, par ko reti kāds šobrīd domā.

Var minēt klimata pārmaiņas kā pretpiemēru - skaidrs, ka kaut ko vajag darīt, bet piedāvātās rīcības atšķiras atkarībā no vērtībām tā, ko kurš vēlās sasniegt (ārpus kaut kādām "awareness raising" darbībām, kuras demokrātijā ir vajadzīgas neatkarīgi no tālākā plāna.)
saite Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..