making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[20. Apr 2020|11:58]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Cik vērta ir cilvēka dzīvība?

Rasels un Norvigs apgalvo, ka ir svarīgi to novērtēt, lai nesanāktu tā, ka mēs to atzīstam par mazāk vērtīgu nekā tā patiesībā ir:
Although nobody feels comfortable with putting a value on human life, it is a fact that tradeoffs are made all the time.

Paradoxically, a refusal to “put a monetary value on life” means that life is often undervalued. Ross Shachter relates an experience with a government agency that commissioned a study on removing asbestos from schools. The decision analysts performing the study assumed a particular dollar value for the life of a school-age child, and argued that the rational choice under that assumption was to remove the asbestos. The agency, morally outraged at the idea of setting the value of a life, rejected the report out of hand. It then decided against asbestos removal — implicitly asserting a lower value for the life of a child than that assigned by the analysts.

Savulaik ekonomisti rēķināja dzīvības vērtību atbilstoši tai naudas summai, ko cilvēks dzīves laikā vēl varētu ienest ekonomikai. Ar laiku tika atzīts, ka tā var būt tikai novērtējuma apakšējā robeža, jo cilvēkiem dzīvē ir vēl arī citas lietas bez naudas, piemēram, ģimene, labi pavadīts laiks utt. Viena labāka pieeja ir jautāt cilvēkam "cik daudz tu būtu gatavs maksāt, lai novērstu X procentu nāves risku gada laikā?" Var ievērot, ka pie šādas subjektīvas metrikas pat pusmūža vai gados vecāki cilvēki savu dzīvību vērtēs diezgan augstu.

ASV valdības dokumentos vidējā amerikāņa dzīvība ir novērtēta ar 9.1$ miljoniem 2012. gada dolāros.

Pēc šādas metodikas, novēršos miljoniem nāvju no COVID-19 ieguvums ir mērams triljonos. Ekonomisti apgalvo, ka no sociālās distancēšanās mēriem ASV iegūs 5.2 triljonus dolāru. Salīdzinājums, ASV mājsaimniecību kopējā bagātība ir ap 100 triljoniem: lielāks, bet ne nesamērīgi lielāks skaitlis.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]svesinieks
Date:20. Aprīlis 2020 - 13:25
(Link)
True. Galu galā, ierobežotu resursu apstākļos, mūždien būs jāpieņem trade-off un kompromisi, tad jau labāk, lai par vadlīniju kalpo ekonomiskais aprēķins, nevis tikai "iekšējā sajūta". Es nekad neesmu sapratis, kāpēc tas ir tāds tabū - ja dzīvība no tiesas būtu tik vērtīga, ka aprēķins nedrīkstētu tai stāvēt pat tuvumā (pieņemot, ka aprēķins mazina vērtību, lol) varētu gaidīt, ka veselības aprūpes pakalpojumi būtu ievērojami pieejamāki.

Tiesa man šķiet, ka tajā ekonomiskajā perspektīvā bieži cilvēks kļūst par naudas maisu, kurš nes valstij ienākumus un ir svarīgi, ka ekonomiskais aprēķins tiek kombinēts ar kaut kādu dzīves kvalitāti, piemēram, veselīgi nodzīvotajiem mūža gadiem, lai nav tā ka vislabākais pilsonis ir tas, kurš apzinīgi strādā pēc iespējas ilgāk un pēc iespējas īsāku laiku saņem pensiju vai citus valsts labumus.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:20. Aprīlis 2020 - 18:47
(Link)
Nu jā - valsts it kā mūs motivē dzīvot veselīgi, lai ietaupītu līdzekļus veselības aprūpei, bet nopietni tam pieejot, visizdevīgākais valstij ir pilsonis, kas nomirst pirmajā pensijas dienā.
[User Picture]
From:[info]dombrava
Date:20. Aprīlis 2020 - 13:49
(Link)
Kopš sāku lasīt par depresijas izpausmēm un pašnāvībām, man subjektīvi šķiet, ka cilvēka dzīvība ir ļoti vērtīga. Bet tas visticamāk izriet no maniem dzīvotgribas instinktiem. Taču ir cilvēki, kam sava dzīvība vairs nešķiet vērtīga, jo uzskata sevi par apgrūtinājumu sev un citiem. Līdz ar to skaitļi droši vien neko viņam neizteiks, lai būtu motivācija turpināt dzīvot.

Taču ir ok mēģināt cilvēka dzīvības vērtību pamatot ar skaitļiem, ja kādam skaitļi ir tikai visu lietu mērs. Jo oficiālās iestādēs laikam tiešām vajadzīgi tikai cipari, lai kaut ko pamatotu un kaut kam noticētu.

[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:20. Aprīlis 2020 - 18:48
(Link)
Esmu par eitanāziju - ja tiešām esi apgrūtinājums sev un citiem, labāk aiziet ar cieņu. Cita lieta, ka depresija var likt tā domāt arī tad, ja tas neatbilst patiesībai.
[User Picture]
From:[info]dombrava
Date:20. Aprīlis 2020 - 21:36
(Link)
Tā kā atbalstu cilvēku brīvo gribu, tad arī lielā mērā eitanāziju, ja atmet atrunas vai pieņēmumus "ja nu gadījumā...", "bet ja nu..." utt.
[User Picture]
From:[info]dombrava
Date:20. Aprīlis 2020 - 22:03
(Link)
Par pašnāvībām, protams, sarežģīti, jo esmu dzirdējusi, ka liela daļa izglābto/izdzīvojošo pēc pašnāvības mēģinājuma esot nožēlojuši šo soli. Tāpēc būtu diezgan brutāli teikt: "Ja tevi šī dzīve neapmierina, nekas nekavē no tās aiziet".
[User Picture]
From:[info]snauts
Date:20. Aprīlis 2020 - 17:50
(Link)
Vecums ir faktors, pieļauju, ka jaunam cilvēkam un večukam varētu būt dažādas vērtības, līdzīgi kā jaunai vai nobrauktai mašīnai. Tāpat pieļauju, ka uz cilvēka vērtību darbojas supply-and-demand, vietās kur cilvēku daudzums ir ļoti liels, to vērtība būs zemāka, kā piemēram Indijā.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:20. Aprīlis 2020 - 18:45
(Link)
Tas ir objektīvi novērtējot. Subjektīvi gatavība mirt nav tik tieši atkarīga no gadu skaita, kas atlicis līdz pensijai. 45 gadus vecam cilvēkam varbūt ir
palicis divreiz mazāk sabiedrībai produktīvu darba gadu nekā 20 gadus vecam, bet šaubos, vai viņi sevi vērtē kā divreiz labāk gatavus mirt. 20 gadniekam ar lielu varbūtību jau ir depresija vai viss vienkārši pieriebies.

Ekonomisti uzskata, ka pareizāk ir vērtēt ņemot vērā subjektīvo.
[User Picture]
From:[info]snauts
Date:20. Aprīlis 2020 - 19:45
(Link)
Tavs piemērs uzreiz asociācijas ar Birkenbaumu un Kārlēnu. Es nesaprotu kāds ir sakars gatavībai mirt ar to kādu vērtību cilvēks pienes sabiedrībai. Kāds ir pamats ekonomistiem kā zinātniekiem ņemt vērā subjektīvo nevis objektīvo?
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:21. Aprīlis 2020 - 11:22
(Link)
Ultimatīvi jau vērtības nenāk no zinātnes. Zinātne ar izmērīt un informēt, bet ne definēt kaut kā vērtību.
[User Picture]
From:[info]snauts
Date:21. Aprīlis 2020 - 11:38
(Link)
Es piekrītu, ka cilvēka vērtību nevajadzētu izteikt dolāros, bet es biju sapratis, ka posta tēma ir "ja nu mēs tomēr tikai tā, prikola pēc, pamēģinātu".
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:20. Aprīlis 2020 - 18:45
(Link)
Tāpat arī nešaubos, ka indieši uzskata, ka indieša dzīvība ir vērtīgāka :)
[User Picture]
From:[info]snauts
Date:20. Aprīlis 2020 - 19:36
(Link)
Indieši atšķirībā no mums droši vien nepārdzīvo to, ka tautieši emigrē uz ārzemēm.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:20. Aprīlis 2020 - 22:46
(Link)
Ja mēs esam tik racionāli aprēķinātāji, vai nevajadzētu iet tālāk un pierēķināt arī tās nāves, kuras izraisīs postoša krīze in the aftermath? Vai izpostītās dzīves, ar vien lielāka nabadzība, kā sekas ar vien lielāka degradācija narkotiku un alkohola purvā, kas šībrīža ateistiskajā pasaulē nav ne ar ko ārstējama, ir kaut kā iekļautas aprēķinos?
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:21. Aprīlis 2020 - 11:31
(Link)
/ šībrīža ateistiskajā pasaulē /

butthurt detected
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:21. Aprīlis 2020 - 21:18
(Link)
Protams, ka man ir butthurts par sūdu bedri, kuru jūs atstājat aiz sevis.