making sense - Komentāri [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

13. Apr 2020|11:37

gedymin
Šis būs tehnisks ieraksts ar mērķi informēt.

Ja rakstīju par liberālo valstu trilemmu: nāves / ekonomiskā krīze / surveillance.

Te ir ļoti labs komikss par to, kā privātumu saglabājoša contact tracing varētu strādāt: https://ncase.me/contact-tracing/

Šai contact tracing idejai pamatā ir pieredze no Singapūras, un, iespējams citu Āzijas valstu (Koreja, Taivāna) contract tracing projektiem. Singapūrā tas nebija super veiksmīgs, jo tikai 16% populācijas bija instalēts šāds apps. Tās instalēšana ir brīvprātīga, līdz ar to panākt ~90% lietošanu būs neiespējami. Ideāli būtu virs 60%, bet kaut kas ir labāk nekā nekas.

Pēc tam bariņš ar Eiropas pētniekiem un inženieriem savācās kopā un publicēja standartu privacy preserving contact tracing, kurš atbilst un pārsniedz Eiropas privātuma normas (GDPR). Tajā neparādās nekādi personīgie dati, neparādās GPS dati vai tamlīdzīga informācija - nevar izsekot, kur cilvēks ir bijis un cik ilgi.

Tagad Apple un Google ir sākuši sadarbību pie contact tracing un publicējuši standartu, kas apraksta vienotu veidu, kādā realizēt contact tracing.
Pirmajā fāzē viņi izlaidīs vienkāršu API, kuru varēs lietot smārtfonu app'u izstrādātāji, lai pieliktu savam app'am tādu funkcionalitāti.
Nākošā fāzē šo funkcionalitāti integrēs jau pašās iOS un Android operētājsistēmās - tas ir, dabūji software update vai jaunu telefonu, un tev jau šī funkcija ir, lietotājam atliek tikai to iespējot.

FAQ seko.

- Jautājums. Ko tad, ja nav smārtfona?

Cilvēkiem, kuriem šī ir problēma, varētu izdalīt vienkāršus bluetooth beacon ierīces. Visa smārtfona funkcionalitāte šim nav vajadzīga, pietiek ar daudz daudz vienkāršāku ierīci, kas varētu maksāt ap 10 EUR.

- Jautājums. Kas notiek brīdī, kad cilvēks saņem informāciju, ka viņš ir bijis kontaktā ar diagnosticētu COVID-19 pacientu?

Eiropiešu standarts paredz, ka tā ir paša cilvēka atbildība. Esmu dzirdējis arī citādus viedokļus - ka šajā brīdī vajadzētu informēt valsts iestādes, lai varētu kontrolēt, kurš ievēro karantīnu. Principā šis vairs nav tehnisks jautājums, kā nolemsim, tā arī būs. Standarts neko neuzspiež.

- Jautājums. Es neuzticos Google attiecībā uz datu privātumu, kāpēc viņi ir iesaistīti?

Ja katrs lietos savu, ar citiem nesavietojamu app'u contact tracingam, jēga no tā būs maza, jo mērķis ir tieši panākt lai visiem būtu viena veida app'i. Google un Apple kopā aizņem ~99% no smārtfonu OS tirgus (~100% no 2019 gadā izlaistajiem smārtfoniem). Ja viens no viņiem nepiedalās, tā būtu liela problēma. Personīgi, kā diezgan privacy conscious tips, varu teikt - jā, es to noteikti lietotu! (Ja vien realizācija atbildīs solītajam.)

- Jautājums. Cik drošs būs saziņas protokols?

Bluetooth ir diezgan bēdīgi slavens ar dažādiem hakiem. Tomēr Apple un Google specene piedāvā izmantot ļoti mazu daļu no Bluetooth standarta - advertisement funkcionalitāti, kura ir vienkārša, ļoti daudz analizēta, un kurā problēmas sen nav atrastas.

- Jautājums. Ne visi infekcijas gadījumi tiek nodoti personīgu kontaktu ceļā, problēmas?

Contact tracing strādā gadījumiem, kad infekcija tiek nodota kontaktu ceļā. Pagaidām ir iemesls domāt, ka tādi ir liela daļa COVID-19 gadījumu. Ja infekcijas tiek nodotas citādi, piemēram, caur netīriem durvju rokturiem, šī pieeja nestrādātu, vajadzētu arī vietas (GPS) datus.
saite Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..