making sense - Komentāri [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

26. Mar 2020|11:25

gedymin
Atceros, kā mēneša katru dienu skatotījos koronas izplatības kartes un kā februāra vidū kļuva skaidrs, ka to neizdosies izvairīties no globālas izplatīšanās.
Man liekas, tagad ir vērts parunāt par pozitīvajām lietām, jo sabiedrība uz to vīrusu ir sākusi pārāk asi psiholoģiski reaģēt - ja pirms mēneša tā bija aizmigusi un tā sakarā vispār neko nedarīja, labākajā gadījumā izņemot griķu pirkšanu, šobrīd ir iebraukts otrā galējībā.

Līdzšinējie notikumi rāda, ka pareizi rīkojoties vīrusu ir iespējams apturēt. Pat ja tas tiek tikai daļēji apturēts, tā vēl nav nekāda zombiju apokalipse. Rietumvalstis no šaušalīgas negatavības vēl nesen ir pārgājušas normālā reakcijas režīmā un pierādījušas, ka tās spēj koordinēt sabiedrību un kaut ko darīt lietas labā. Šis ir tikai apokalipses mēģinājums un palīdzēs mums kopumā kļūt izturīgākiem un gatavākiem nākamajiem draudiem. Un vajadzība būt gatavākiem ir - ja ne nākamā pandēmija, tad draudus no AI un arī klimata izmaiņām neviens nav atcēlis.

Šī krīze parāda arī to, kas kuram ir vērtīgāks. Daudz domāju par tiem, kas salīdzina dabisko ikgadējo mirstību ar koronavīrusa letalitāti. (Ja līdz šim man lietotājs extranjero likās vienkārši trollis kontrariānis, kuram patīk citiem mazliet pabojāt dzīvi, tagad viņu uzskatu drīzāk par sociopātu.) "Viena cilvēka nāve ir traģēdija, miljons - statistika".

Pieņemsim, ka nomirst 1% sabiedrības. Globāli tas neradītu pārāk lielu iespaidu - vienkārši nomirtu divu gadu, nevis viena gada norma. Attīstība būtu aizkavēta, bet ne vairāk. Bet 1% mirstība ir tikai tad, ja vēl pastāv funkcionāla medicīnas sistēma. Ja tāda nav, kā arī ir vairāki epidēmijas viļņi, un reinfekcija pēc dažiem mēnešiem izrādās iespējama, kā arī vīruss mutē, tad var nomirt arī 5% (worst case scenario). Man gribētos teikt, ka 5% nomiršana būtu nevis vienkārši "nepatīkami", bet jau globāla katastrofa ar grūti paredzamām sekām. Tāpēc vien vajag ievērot piesardzības pasākumus - nevajag padarīt katastrofas scenārijus iespējamus. Tas ir mūsu ziņā, tāpat kā sagatavošanās citiem potenciālajiem draudiem.
saite Read Comments

Reply:
No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..