making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[19. Jan 2019|13:08]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Kāpēc modernajā pasaulē ir tik daudz garīgās veselības problēmu, sevišķi jauniešiem.

Viena acīmredzama atbilde ir tāda, ka modernā pasaule nav projektēta, ņemot vērā eudaimonia. Pilsētas gluži vienkārši nav būvētas tā, lai padarītu tajās dzīvojošos laimīgus, vai kaut vai padarītu dzīvi ērtu.

Bet man pirms gada radās divi citi izskaidrojumi, viens otra spoguļattēli.

Pirmais ir tāds, ka tas nāk no pašas modernās pasaules dotās brīvības realizēt savu potenciālu. Salīdzinām dzīvi pirms 200 gadiem, kur tavu nākotni gandrīz pilnībā noteica vieta un apstākļi kādos esi dzimis, ar pašreizējo jauniešu dzīves izvēlēm un nosacīto meritokrātiju (dažās jomās, kā sportā un zinātnē, sasniegumus var +- objektīvi izmērīt un salīdzināt, un citas vismaz cenšas tam līdzināties). Labākajiem cilvēkiem ir iespēja sasniegt līmeni, kas pirms 200 gadiem būtu uzskatīts par neiespējamu. Kamēr daži to izdara, lielākā daļa normālo to nespēj. Tāpēc līmenis, kās pirms 200 gadiem būtu bijis normāls, šobrīd tiek uzskatīts par slimību, jo kļūst acīmredzami, ka "varētu labāk", ja savukārt agrākajos laikos tas izraisītu vienkārši "tāda ir dzīve" reakciju.

Otrais ir tāds, ka brīvība ir ilūzija, kapitālisms ir optimizācijas process, kas aizoptimizē prom visu, kas nav būtisks kapitālismam. Modernā pasaule to padara iespējamu. Pasaules attīstība uz "potenciālu", uz arvien augstākām augšām patiesībā ir attīstība no cilvēka esences. Kapitālisms (tirgus spēki) mūs virza pats savos optimizācijas virzienos, tikai mēs to neredzam, jo tie paši spēki rada ilūziju, ka "tur ir augša".

Praksē droši vien, kā vienmēr, ir kaut kāda kombinācija no šiem diviem, labā un sliktā.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:19. Janvāris 2019 - 15:35
(Link)
Ar pirmo es nedomāju "kāpēc es nevaru būt 2+ metrus garš NBA spēlējošs Porziņģis". Šaubos, vai tāda rakstura problēmas ir daudziem.

Es domāju drīzāk šo: "kāpēc es esmu 2+ metrus garš basketbola talants, kuru varētu draftēt NBA, ja vien pirms gada man nebūtu amputēta kāja?". Vai arī vēl drīzāk "amputēta kāja" mentālo analogu, ar neskaidru termiņa un pabeigtības pakāpi.
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:19. Janvāris 2019 - 15:37
(Link)
Es gan domāju par pašu tēzi "mūsdienās ir vairāk garīgās veselības problēmu kā agrāk" un to, ka tā ir vāji pamatota.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:19. Janvāris 2019 - 15:51
(Link)
Pusaudžiem un jauniešiem esot vairāk problēmu, pat ja salīdzina ar laiku "kad mēs augām".
From:(Anonymous)
Date:19. Janvāris 2019 - 16:23
(Link)
Visi trauksmainie pusaudži ir uzauguši, guess whom, trauksmainiem vecākiem. Protams, kapitālisms ienes ļoti daudz nevajadzīgu raižu un vēlme būt "kaut kam" 20+ gados šobrīd, šķiet, jauniem cilvēkiem rada lieku spiedienu, bet ir tā otra puse..

.. un tā otra puse, vismaz Latvijā, ir tas, ka šie jaunieši savu agrīno bērnības pieredzi guva Padomju telpā uzaugušiem, nereti emocijas apspiedušiem, stigmu un tabu un "par šo runāt nedrīkst" vidē augušiem cilvēkiem, kuriem tika ieaudzināti uzskati par kvalitatīvu darbu, bet ne par kvalitatīvu atpūtu. Alkoholisma uzplaukums kā, manuprāt, reāli būtisks aspekts, kas norāda, ka psih. problēmu tolaik jau nu toč nebija mazāk, tikai ārstēja paši saviem līdzekļiem.
From:[info]krishjaanis2
Date:19. Janvāris 2019 - 21:31
(Link)
Nopietni? Tu te baigi iesaisties LV psihoanalīzē, bet runa, vispārzināms trends, jau ir par depresijām un dažādām mentālām problēmām moderno superattīstīto rietumu jaunatnē, no ASV, UK līdz Norvēģijai, Zviedrijai, Vācijai utt. Nav jēgas par to pat likt linkus, jo to ignorēt un norakstīt uz "paaudžu maiņu" un "manā jaunībā gan tā nebija" ir vienkārši neempīrisks stulbums.
[User Picture]
From:[info]pinjons
Date:19. Janvāris 2019 - 16:14
(Link)
Lūk! Fakts, ka mūsdienās vairāk šādām problēmām pievērš vairāk uzmanību nenozīmē, ka tādas nepastāvēja agrāk.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:19. Janvāris 2019 - 16:38
(Link)
Not convinced.
From:(Anonymous)
Date:19. Janvāris 2019 - 17:08
(Link)
Garīgas problēmas – lielākas vai mazākas – ir pastāvējušas pilnīgi visos laikos, un atsauces uz to rodamas ir neskaitāmos mākslas darbos, arī reliģiskos centienos. Tāpat kā aukstumpumpas, cauri zobi vai lauztas kājas. Tas, ka tagad ir atrasti veidi, kā saaudzēt kaulus, nenozīmē, ka senie cilvēki tos lauza mazāk, jo nav statistikas.

Nu, principā otrs variants – to vienkārši nav iespējams pārbaudīt, un kāda vispār ir jēga par to domāt tādā gadījumā.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:19. Janvāris 2019 - 17:19
(Link)
> Garīgas problēmas – lielākas vai mazākas – ir pastāvējušas pilnīgi visos laikos

Salmu vīrs. To, ka pastāvējušas, neviens nenoliedz, atšķirība - cik bieži.

Vispār spriežot pēc mākslas darbiem piemēram depresija bija vairāk bagātu, no ikdienas darba maz atkarīgu cilvēku privilēģija, kas tieši sasaucas ar mūsdienu problēmām.
[User Picture]
From:[info]gamall
Date:19. Janvāris 2019 - 21:49
(Link)
māksla bija bagātu cilvēku privilēģija
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:20. Janvāris 2019 - 13:47
(Link)
Folklora?
From:(Anonymous)
Date:20. Janvāris 2019 - 19:21
(Link)
Un folklora nevienu brīdi nerunā par cilvēka trauksmēm un bailēm savas eksistences priekšā? How about sengrieķu mīti?
[User Picture]
From:[info]hedera
Date:19. Janvāris 2019 - 17:33
(Link)
Paskaties dažādiem izplatītākajiem garīgajiem traucējumiem vēsturi - kā klīniskas diagnozes tās parasti tikušas definētas 20.gs. 70.to beigās/80.to sākumā (Rietumos; postpadomijā, protams, vēl krietni vēlāk). Tai pat laikā, par, piemēram, depresīviem traucējumiem (agrāk sauca par melanholiju) ir ziņas jau sen, bet tās ir ziņas par ļoti smagiem gadījumiem - kad cilvēks vairs no gultas nespēj izkāpt. Mūsdienās diagnosticē arī krietni vieglākus, līdzcilvēkiem mazāk pamanāmus depresijas gadījumus, tādēļ statistiski izskatās pēc saslimšanas gadījumu pieauguma.

Šī paša iemesla dēļ antivakcinatoru sazvērestības teorija labi barojas no it kā strauji pieaugušā autisma gadījuma skaita, kas īstenībā ir strauji pieaudzis diagnosticēto gadījumu skaits.
[User Picture]
From:[info]pikaso_
Date:19. Janvāris 2019 - 17:36
(Link)
interesanti, kur tur arī varētu iekļauties "zemēšanās realitātē", ja tā to var nosaukt? tas kur-piedzimi-tur-augi tomēr piespiež (varbūt? vismaz pašai tā šķiet) rēķināties ar realitāti un kaut ko iemācīties. 'pilnīgā' brīvība - var savā galvā izdomāt visādas iespējamās un neiespējamās muļķības un izlikties tās par realitāti esam.
From:[info]hessin
Date:19. Janvāris 2019 - 17:41
(Link)
pievienojos, ka diezvai tagad diži vairāk ir garīgās veselības problēmas - tagad tās vairāk apzinās un vēl vairāk par tām runā.
Tāpat liekas, ka cilvēki kādreiz un joprojām vecākās paaudzes cilvēki neapzinās paši, ka ar viņiem kaut kas nav ok, it sevišķi, ja gadiem dzīvo, tad tā kā pierod un vairs nezina, kas ir normāli/kā vajadzētu un varētu būt.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:19. Janvāris 2019 - 21:59
(Link)
Liberastisms un feminizms vecīt. Varbūt paies vēl 10 gadi un tu beidzot sapratīsi. Kapitālisms lol. Jā, kapitālisms ir džungļi, be kamēr strādā tradicionālā sistēma, kur ģimene>all, kapitālisms ir lieliska vide labklājībai.